ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ναύπλιο: Συνεργασία των πολιτιστικών οργανισμών της Εθνικής Πινακοθήκης και του «Φουγάρου»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:20:00 μ.μ. |
Βιωματικό εργαστήρι
Την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά και στο πλαίσιο της συνεργασίας των πολιτιστικών οργανισμών, τα εργαστήρια του Κέντρου Τεχνών «Φουγάρο» επισκέφθηκαν το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματά του. 
Μία συνεργασία που υλοποιήθηκε από την ανάγκη διαμοιράσματος του ενδιαφέροντος των υπευθύνων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη μιας βιωματικής διαισθητικής και συναισθηματικής εμπειρίας των παιδιών στους χώρους των μουσείων.
Συγκεκριμένα η μουσικοπαιδαγωγός Μάγια Παπαγεωργίου πραγματοποίησε Εργαστήρι Μουσικής για παιδιά 5-10 ετών. Το γλυπτό Η Ηχώ του Γεωργίου Βρούτου πυροδότησε τη δημιουργικότητα των παιδιών και τα οδήγησε να ανακαλύψουν ήχους που επαναλαμβάνονται πότε σιγά, πότε δυνατά, συνθέτοντας μουσική! Επίσης το ζωγραφισμένο από τον Κωνσταντίνο Παρθένη καπάκι του πιάνου της συζύγου του Ιουλίας, τους έδωσε το ερέθισμα να ανακαλύψουν τα μουσικά όργανα, να μάθουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά και να γίνουν τα ίδια τα παιδιά οργανοποιοί, φτιάχνοντας το δικό τους μουσικό όργανο.
Το μουσικοκινητικό εργαστήρι υλοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της δράσης του sleepover. Δίπλα στα ζωόμορφα γλυπτά της Φρόσως Μενεγάκη-Ευθυμιάδη τα παιδιά κλήθηκαν να εξερευνήσουν ήχους στην αυλή του μουσείου και να φτιάξουν τα δικά τους μουσικά όργανα. Στη συνέχεια τα παιδιά ανακάλυψαν με τους φακούς τους τις αίθουσες του μουσείου και άκουσαν άγνωστες ιστορίες των δημιουργών αλλά και των απεικονιζόμενων προσώπων των έργων. Η δράση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση παραμυθιού και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική επίσκεψη στις αίθουσες εκθέσεων του μουσείου, βιώνοντας μία σπάνια εμπειρία.

Επίσης η εικαστικός Αιμιλία Τσεκούρα οργάνωσε ένα σχεδιαστικό-ζωγραφικό εργαστήρι για ενήλικες μέσα στο χώρο της περιοδικής έκθεσης, με τίτλο «Μύθοι και Σύμβολα», εστιάζοντας στα έργα των Κωνσταντίνου Παρθένη, Γεώργιου Βρούτου και Χρήστου Μποκόρου. Η παρατήρηση, το παιχνίδι των ερωτήσεων και η ανάγνωση προσωπικών σημειώσεων από το «Τετράδιο» του Κωνσταντίνου Παρθένη και το ημερολόγιο του Χρήστου Μποκόρου έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφραστούν ελεύθερα και να αποτυπώσουν τις δικές τους ιδέες και τασυναισθήματά τους στα σημειωματάριά τους.Τα σχέδια τους ολοκληρώθηκαν στα εργαστήρια του «Φουγάρου» και παρουσιάζονται στην έκθεση Εργαστηρίων 2024 του FOUGARO ARTCENTER.
Ευχαριστώ για την υποστήριξή της την κυρία Φλωρίκα Κυριακοπούλου, την εμπνευσμένη δημιουργό του «Φουγάρου» αναδεικνύοντάς το σε χώρο τέχνης και ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, τη Μαρία Κωνσταντοπούλου διευθύντρια Εκπαίδευσης και Δημιουργικής μάθησης, τη μουσικοπαιδαγωγό Μάγια Παπαγεωργίου και την εικαστικό Αιμιλία Τσεκούρα για την υλοποίηση των εργαστηρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση για τη συνέχιση μιας μελλοντικής δημιουργικής συνεργασίας.και την επιθυμία για ενίσχυση και συνεργασία στο μέλλον.

Λαμπρινή Καρακούρτη
Ιστορικός Τέχνης
Παραρτήματος Ναυπλίου
Εθνικής Πινακοθήκης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ