«Ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων» - «βελτιώσεις υποδομών με το Ταμείο Ανάκαμψης» - «πακέτα πρόληψης»: Αυτά είναι τρία από τα στοιχεία που ξεχωρίζει η κυβέρνηση για το ...έργο της στα δημόσια νοσοκομεία, με βάση και τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας.
Καθένα από τα τρία που παρουσιάζονται ως «τομές» για την ενίσχυση τάχα του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι στην πραγματικότητα «κρίκοι» στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση, γι' αυτό και η προπαγανδιστική υπεράσπισή τους προειδοποιεί για τα ακόμα χειρότερα τον λαό και τους υγειονομικούς.
Άλλωστε, μία μέρα μετά την παραπάνω επίσκεψη η κυβέρνηση δημοσίευσε την Υπουργική Απόφαση για τη δυνατότητα σε γιατρούς του δημόσιου συστήματος να ασκούν ιδιωτικό έργο, ακολουθώντας την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα, σε ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή του δημόσιου νοσοκομείου σε «κόμβο» επιχειρηματικής δράσης και άντλησης πελατείας για τον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση προπαγανδίζει το «ρεκόρ» των χειρουργείων, απλά για να υπερασπιστεί το «νόμιμο φακελάκι» που εφαρμόζει στα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή την απαράδεκτη εφαρμογή νόμου του ΠΑΣΟΚ, που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» να καταργήσει, και με βάση την οποία όσοι θέλουν να χειρουργηθούν άμεσα, όσων η ζωή κινδυνεύει και δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αναβάλλουν επ' αόριστον μια επέμβαση, πρέπει να πληρώσουν μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο.
Η επισφράγιση δηλαδή της εμπορευματοποίησης πράξεων για τις οποίες καταφεύγει ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζεται ως βασική «τομή», κι αυτό την ίδια στιγμή που στις λίστες της ντροπής σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας συνωστίζονται χιλιάδες ασθενείς.
Οι «χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης» είναι το δεύτερο τεκμήριο ...στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση. Μιλάμε για κοροϊδία στο τετράγωνο δηλαδή, αφού ειδικά στον χώρο της Υγείας αποδεικνύεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, που προχωρά με τις ψήφους όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, αποτελεί τον καταλύτη για την προώθηση της περαιτέρω εμπορευματοποίησης. Ως «καρότο» πλασάρονται κάτι ανακαινίσεις και σοβατίσματα σε τμήματα νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας.
Την ίδια στιγμή είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με ασθενείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας που την περασμένη βδομάδα πετάχτηκαν από ΜΚΟ και άλλες δομές σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, αφού όπως έλεγαν οι υπεύθυνοι «έληξε η χρηματοδότησή τους» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χώρια που η κυβέρνηση επικαλούνταν τέτοιους πόρους και για να ξεκινήσει τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία ως «δωρεάν» στην αρχή, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο του «επί πληρωμή» στη συνέχεια. Πόροι που ακόμα είναι άφαντοι, βέβαια, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο το υπουργείο Υγείας.
«Ναι, αλλά γίνονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις», απαντά η κυβέρνηση, εννοώντας τα «μίνιμουμ πακέτα» που απευθύνονται σε λίγους και για λίγο, όπως οι «δωρεάν μαστογραφίες» σε κάποιες ομάδες γυναικών, κάτι voucher για στοιχειώδεις οδοντιατρικές πράξεις σε παιδιά κ.ά.
Και εδώ, όμως, με την ανυπαρξία δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αυτά τα «πακέτα» είναι απλά μια προσφορά στο ...διόδιο για το σπρώξιμο πελατείας στις ιδιωτικές δομές. Γιατί μια τέτοια «πρόληψη», ακόμα και μια έγκαιρη διάγνωση, ακυρώνεται στην πράξη όταν ο ασθενής δεν έχει μετά πού να απευθυνθεί για μια ολοκληρωμένη, απολύτως δωρεάν θεραπεία.
Οι «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με το βλέμμα στην ένταση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Στην ενίσχυση δηλαδή όλων των εμποδίων που σήμερα ορθώνονται στον λαό για να έχει πρόσβαση σε σύγχρονες δυνατότητες και θεραπείες υψηλού επιπέδου.
Η «ανάποδη ανάγνωση» των παραπάνω δεν χωράει παρερμηνείες: Η επιχειρηματική δράση δεν συναντιέται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και στην Πρόνοια.
Για τον λαό που υποφέρει, για τους υγειονομικούς που στύβονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, είναι μονόδρομος η πάλη για το ξήλωμα της επιχειρηματικής δράσης που τους αφήνει απροστάτευτους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση των πληρωμών κάθε είδους.
Με μια τέτοια πάλη, σημαδεύοντας την πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και να βάλει εμπόδια στον σημερινό εγκληματικό κατήφορο, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν στα χέρια τους τον πλούτο και τα μέσα ώστε οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης να γίνουν αυτονόητη πραγματικότητα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
5/7/2024