ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Γ. Γαβρήλος: Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία, αποτυπώνεται στο σχέδιο της για την Ψυχική Υγεία και την επίταξη των Γιατρών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:22:00 π.μ. |
Γ. Γαβρήλος
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», στο οποίο περιλαμβάνεται και η «περίφημη» τροπολογία Γεωργιάδη για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Ø Η Υγεία για την ΝΔ είναι εμπορικό προϊόν

«Ο ελληνικός λαός είναι πια πεπεισμένος ότι οι πολιτικές της ΝΔ, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το ΕΣΥ. Δεν κρύβονται πια οι ιδεολογικές πεποιθήσεις της Κυβέρνησης ότι οι παροχές Υγείας είναι ένα εμπορικό προϊόν και οι ανάγκες του κόσμου, μια ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα, να μεγαλώσει την «πίτα» του. Αυτή είναι η αφετηρία των όσων εξαγγέλλει το Υπουργείο και υλοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάνω σε αυτόν τον προσανατολισμό κινείται. Η ΝΔ στέκεται μίλια μακριά από την πεποίθηση πως η Υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό. Απόδειξη πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία μένουν είτε στάσιμες, είτε μειώνονται, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό άλλωστε είμαστε η χώρα με τις ακριβότερες δαπάνες, σε ιδιωτικές παροχές Υγείας, στην Ευρώπη.»

Ø Το σχέδιο Γεωργιάδη για επίταξη των ιδιωτών γιατρών, σημαίνει παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

«Η τροπολογία Γεωργιάδη για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της Κυβέρνησης. Πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έδωσε κίνητρα στους νέους γιατρούς για την πλήρωση θέσεων, για να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν τα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία. Δεν ενδιαφέρθηκε να στηρίξει τους δημόσιους λειτουργούς που κρατάνε ανοιχτές τις πόρτες του ΕΣΥ, με αυξήσεις και με επιπλέον κίνητρα για να μείνουν στο Σύστημα. Δεν προσέλαβε μόνιμους Νοσηλευτές. Δεν μερίμνησε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, που παθολόγοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν 13 και 14 εφημερίες και κατέληγαν να φεύγουν σε καθεστώς burn out από τα Νοσοκομεία.»

Ø Νοσοκομείο Αργολίδας

«Βλέπω στο Γενικό Νοσοκομείο της Αργολίδας, την κατάρρευση που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση στο ΕΣΥ: λείπουν παιδίατροι και αναγκάζονται οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, για μία απλή διάγνωση ή μια ιατρική οδηγία, να πάρουν ένα μικρό παιδί να το φέρουν στην Αθήνα, για να επιστρέψει σε λίγες ώρες πάλι στην Αργολίδα. Λείπουν ακτινολόγοι και οι διαγνώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω συμβάσεων που έχει κάνει το Υπουργείο με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην Θεσσαλονίκη, ενώ αν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, αυτά παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία, είτε της Τριπόλεως, είτε της Κορίνθου, είτε της Αθήνας.»

«Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Τα ημίμετρα που νομοθετείται δεν λύνουν το πρόβλημα και σίγουρα οι διοικητικές κυρώσεις που σχεδιάζετε να επιβάλλετε στους γιατρούς, θα επιφέρουν αλυσιδωτά ζητήματα, που στο τέλος θα επωμιστεί ο έλληνας ασθενής. Είναι ήδη πολύ αργά. Αλλάξτε πολιτικές. Φτάνει πλέον η στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Αρκετά ωφελήθηκαν τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας, από την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Στηρίξτε επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές του.»

Ø Ένα αντιδραστικό Νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία, προς όφελος των λίγων

«Πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε ένα νομοσχέδιο να έχει απέναντί του, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό συμβαίνει με το σημερινό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία, ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποτελεί μια αντιδραστική μεταρρύθμιση προς όφελος, πάλι, κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων και φίλων της κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση προχωρά στην διάλυση των σημερινών δομών και στέλνει τους ασθενείς στην αγορά του ιδιωτικού τομέα. Δομεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανά τις υγειονομικές περιφέρειες, χωρίς να υπάρχουν όμως και οι ανάλογοι υποστηρικτικοί μηχανισμοί από τις ΥΠΕ.»

«Εκεί δηλαδή που οι ΥΠΕ δεν μπορούσαν να στηρίξουν ούτε καν τα κέντρα Υγείας, λόγω υποστελέχωσης, απουσία υποστηρικτικών δομών και χωρίς διοικητική και επιστημονική συνδρομή, τώρα θα πρέπει να επωμιστούν και την λειτουργία αυτών των σημαντικών δομών ψυχικής υγείας, που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας. Ο φόβος της κατάρρευσης και αυτού του τομέα Υγείας είναι πολύ πιθανός πια.»

«Μιλάμε όμως για μια αντι- μεταρρύθμιση γιατί η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση πολυετών δομών, όπως οι δομές απεξάρτησης. Η συγχώνευση όλων αυτών των δομών, που ασχολούνται με ένα πολύπλοκο και ευαίσθητο θέμα, σε έναν συγκεντρωτικό φορέα, σημαίνει ότι θα χαθεί πλούσια εμπειρία και γνώση, για τις διαφορετικές μορφές και ανάγκες απεξάρτησης. Το Υπουργείο, κάτω από αυτήν την περιβόητη «ομπρέλα» που δημιουργεί, τα βάζει όλα σε ένα σακί, την ώρα που οι πολλαπλές ανάγκες τις κοινωνίας, απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση και περισσότερες δομές. Το Υπουργείο από τη μια υποβαθμίζει την απεξάρτηση και συνεπώς και την επανένταξη, όταν κανονικά θα έπρεπε να ήταν το κύριο ζητούμενο μιας σύγχρονης Πολιτείας. Παράλληλα, δε, δεν μας λέει τι θα γίνει με το κομβικό κομμάτι της πρόληψης και τα εξειδικευμένα κέντρα που πρόκειται να κρατήσει ανοιχτά μόνο μέχρι το 2027.»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ