ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Περί εργασίας και σεξισμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:26:00 π.μ. |
Γυναίκες εργαζόμενες
Με λύπη διαπιστώνω πως συνεχίζεται μια κατάσταση που είναι οπισθοδρομική και επιβλαβής, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, όσο και την ευρύτερη αντίληψη περί γυναίκας ως σεξουαλικοποιημενου αντικειμένου. 

Οι περισσότερες αγγελίες που αφορούν εργασία σε εστίαση (ή γενικότερα στον τομέα του τουρισμού) προσκαλούν εργαζόμενες για να στελεχώσουν συγκεκριμένα πόστα. 

Τα πόστα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με στερεοτυπικά γυναικείες ενασχολήσεις και στόχο έχουν το όφελος της επιχείρησης μέσω της εκμετάλλευσης της όποιας ομορφιάς και, κυρίως, της σεξουαλικοποιημενης θέασης των γυναικών για να κάνουν ελκυστικό το προϊόν τους. 

Αν το προϊόν τους δεν είναι ελκυστικό, ας το βελτιώσουν. Καλό θα ήταν να αλλάξει άμεσα αυτό, διότι αναπαράγει μια θέση που προσβάλλει τις νεαρές κοπέλες και τις χρησιμοποιεί μέσω της ανάγκης που έχουν για εργασία. 

Παράλληλα, εμποδίζει και άντρες ή ιντερσεξ άτομα (ή ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου ή αυτοπροσδιορισμό) να απασχοληθούν σε συγκεκριμένες δουλειές. 

Η κοινωνία αλλάζει και πρέπει να αλλάξει συλλήβδην, με ανοικτότητα, συμπερίληψη, με το βλέμμα στον άνθρωπο, και όχι υπό το πρίσμα μιας αντικειμενοποίησης, μέσα σε ένα σύστημα που εκμαυλιζει, ουτως ή άλλως, την ανθρώπινη υπόσταση. 

Άλλωστε, οι γυναικοκτονίες, η βία κατά των γυναικών και η συνολική αντιμετώπιση τους, είναι συνδεδεμένα με μικροσυμπεριφορές που αντικατοπτρίζουν εν πολλοίς τις προβολές και τις ενδοβολες περί δικαιωμάτων και θέσεων περί φύλων. 

Μια νεαρή κοπέλα που σεξουαλικοποιειται ώστε να εξυπηρετήσει έναν σκοπό, την βλέπουν και βλέπει και η ίδια την εαυτη της ως κάτι υποδεέστερο, ως κάτι που ο άλλος έχει δικαίωμα να μεταχειριστεί προς όφελος του. 

Έτσι και κακοποιείται από ανθρώπους που νομίζουν ότι τους ανήκει, ακριβώς γιατί την βλέπουν ως κάτι που έχουν τη δύναμη και την ελευθερία να ασκήσουν την όποια εξουσία πάνω τους. Ευελπιστώ να βρουν ευήκοα ώτα οι γραμμές αυτές, αν θέλουμε να αλλάξει η κοινωνία προς το καλύτερο, αν θέλουμε επιτέλους να βλέπουμε τις γυναίκες ως ίσες και όχι ως εξουσία μας. 

Αν κάποιοι βολεύονται από αυτό, ας αναλογιστούν πως έχουν και οι ίδιοι μάνες,αδερφές, γυναίκες,φίλες που δεινοπαθουν. Ωφέλιμο θα ήταν, τέλος, να επέμβει και ο εκάστοτε Δήμος, εφόσον μια κατάσταση προσβάλλει μεγάλο μέρος των πολιτών του, εάν βέβαια αξιολογεί ως αρνητικό κάτι τέτοιο και θέλει να ακολουθήσει μια προοδευτική πολιτική.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ