ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Μια έκθεση στο Ναύπλιο μέσα από τα χνάρια της γλυπτικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. |
Fougaro Art Center
Οι πολύχρονες καλλιτεχνικές εμμονές, οι αλυσιδωτές προσπάθειες για να τιθασεύσει κανείς την φαινομενικά αδάμαστη ύλη και ο ρυθμικός καλπασμός προς ένα αποτέλεσμα που υπερνικά τον χρόνο.

Στη νέα μεγάλη έκθεση στο Fougaro Art Center στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται το έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Παππά εστιάζοντας στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ένα έργο εμβληματικό, την πιο βαθιά ριζωμένη καλλιτεχνική εμμονή του μεγάλου γλυπτή. Και ένα έργο στον οποίο ο Γιάννης Παππάς τελικά βρήκε τον Αλέξανδρο μετά από μια αναζήτηση, ένα ταξίδι που διήρκησε 32 συναπτά έτη. Αλλά και ένα έργο που από το 2019 κοσμεί τη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Βασ. Αμαλίας στην Αθήνα και που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με την πρωτότυπη μορφή του σε αυτή την έκθεση.

Το αρχικό γύψινο πρόπλασμα του διάσημου χάλκινου αγάλματος, του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι φυσικά ο πυρήνας όχι το μόνο έκθεμα της συλλογής της έκθεσης, η οποία ακολουθεί, ξεγυμνώνει με κάθε καλή έννοια ολόκληρη τη δημιουργική και τεχνική διαδικασία του Γιάννη Παππά.

Το αρχειακό υλικό, τα βίντεο ντοκουμέντα της χύτευσης του γνωστού αγάλματος, τα προπαρασκευαστικά σχέδια και τα γλυπτικά σκίτσα που οδήγησαν στην τελική μορφή του γνωστού αγάλματος ανοίγουν την έκθεση στο πολύχρονο ταξίδι της δημιουργικής διαδικασίας, στα εργαλεία και τις τεχνικές που επιτρέπουν στην ανθρώπινη διάνοια και τη χειροτεχνική μαεστρία να συμπράξουν, να πλάσουν κάτι το μεγαλειώδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Δελτιο Τυπου της έκθεσης: "Οι πρώτες δοκιμές του Γιάννη Παππά να ξεκίνησαν το 1941, ενώ τελικά το έργο χυτεύτηκε σε μπρούντζο το 1973. Η μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του γλυπτού περνά μέσα από σχέδια, μελέτες, προπλάσματα, φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, με τον μεγαλύτερο όγκο των εκθεμάτων να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό.

Δίχως να έχει προηγηθεί κάποια παραγγελία, ο Γιάννης Παππάς ξεκίνησε να επεξεργάζεται το έργο μέσα στην Κατοχή. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ερεύνησε συστηματικά και επίμονα κάθε λεπτομέρεια του έργου, μέσα από αρχαία γλυπτά και ψηφιδωτά με παραστάσεις του Αλέξανδρου, κάνοντας εμβριθείς ανατομικές μελέτες αλόγων εκ του φυσικού, σχεδιαστικές σπουδές εφίππων αγαλμάτων της Αναγέννησης και, βέβαια, ατέλειωτες δοκιμές,αναζητώντας τον ιδανικό αποτέλεσμα. Τελικά,η αγάπη του Γιάννη Παππά για τον άνθρωπο οδήγησε στην απόδοση του Αλεξάνδρου όχι σαν ένοπλου στρατηλάτη και κατακτητή, αλλά ως πρεσβευτή της ελληνικότητας στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου. Ο Έλληνας που λατρεύτηκε σαν θεός και απασχολεί την τέχνη και την επιστήμη ώς τις μέρες μας απαθανατίστηκε αριστοτεχνικά ως ουμανιστικό σύμβολο, ύστερα από τη συναρπαστική αναζήτηση ενός μεγάλου καλλιτέχνη".

Η “εμμονή” ως έννοια μετασχηματίζεται μέσα στην έκθεση αγγίζοντας εκείνη της πολύχρονης αφοσίωσης σε ένα μεγάλο έργο τέχνης που δεν είναι αποτέλεσμα μας στιγμιαίας έμπνευσης. Ο Γιάννης Παππάς παθιάστηκε με με την ανθρώπινη και τη ζωϊκή φιγούρα, καθώς και τη μεταξύ τους σχέση και τα χνάρια αυτής της πολυσχιδούς και παραγωγικής σχέσης ιχνηλατούνται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο σε μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο Γιάννη Παππά.

Άλλωστε η έκθεση αυτή αποτελούσε επί μακρόν επιθυμία της κυρίας Φλωρίκας Κυριακοπούλου,ιδρύτριας, προέδρου & CEO του Fougaro Art Center που θαυμάζει το έργο του γλύπτη και συνδεόταν προσωπικά τόσο με τον ίδιο όσο και με την οικογένειά του.

Μια έκθεση που συνδέεται με το όραμα του Fougaro Art Center, το όποιο μέσα στις βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια και τους χώρους τέχνης ενθαρρύνει και υποστηρίζει ακριβώς αυτή την διαρκή επαφή με τον πνευματικό και δημιουργικό μας εαυτό.

Ιούνιος-Οκτώβριος 2024
Ασκληπιού 98 Ναύπλιο | 27520 47300
Ωράριο επίσκεψης: Πέμπτη έως Κυριακή 6 -10 μμ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ