ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ερμιονίδα και υπερτουρισμός (γράφει η Βιβή Σκούρτη)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. | | |
Βιβή Σκούρτη
Υπερτουρισμός: Ένας όρος ο οποίος αρχίζει να εμφανίζεται παγκόσμια σε τουριστικούς προορισμούς. Ένας τέτοιος προορισμός είναι και η Ερμιόνη και γενικότερα η Ερμιονίδα, αλλά και μεγάλο μέρος της χώρας.

Ως προς αυτό όμως τίθενται κάποια ερωτήματα:

Πόσους επισκέπτες αντέχει κάθε τουριστικός προορισμός;

Πόσοι μπορούν, με την έννοια του πόσοι μπορούν να εξυπηρετηθούν σε καταλύματα;

Τι αφήνουν πίσω τους σε κάθε τόπο όσοι επισκέπτονται με σκάφη αναψυχής;

Η παραγωγή απορριμμάτων και ιδιαίτερα συσκευασιών είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των συσκευασιών που αγοράζουν από την τοπική αγορά;

Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η υπερ πληθώρα τουριστών απ’ όσους αντέχει ένας τόπος;

Διεθνώς τίθεται το θέμα της έλλειψης μόνιμης στέγης για τους ντόπιους κατοίκους, ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στον τόπο μας.

Στην Ερμιόνη αν ένα νέο ζευγάρι δεν διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι είναι δυσεύρετο να βρει και πολύ «αλμυρό» αν βρει. Το ίδιο ισχύει για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και υπαλλήλους.

Πρόσφατα οι φορείς στο νησί της Σαντορίνης διαπιστώνουν ότι, σε καθημερινή βάση η επισκεψιμότητα του τουρισμού αγγίζει τις 18 με 19 χιλιάδες καθημερινά. Διατύπωσαν λοιπόν την άποψη ότι για να υπάρξει ποιοτική εξυπηρέτησή τους και για να αντέξουν οι υποδομές του νησιού, δεν μπορούν να φιλοξενούνται πάνω από 9 χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα.

Διάβασα ότι στη Βαρκελώνη αντιδρώντας σ’ αυτό το φαινόμενο, προέβησαν σε δράσεις με πρωτοβουλία κυρίως νέων ανθρώπων, κλείνοντας καταστήματα εστίασης με κορδέλες και πετώντας νερά με νερομπίστολα στους τουρίστες της πόλης.

Μάλλον ήρθε η ώρα πια να επανασχεδιάσουμε· επαγγελματίες του τουρισμού, μόνιμοι κάτοικοι και γενικά φορείς το πώς θέλουμε τον τουρισμό σε κάθε περιοχή, επομένως και στον τόπο μας, πόσους αντέχουμε προς όφελος του περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του τουρισμού, των μονίμων κατοίκων.

Ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και στοιχεία.

Θα αναφέρω κάποιες παραμέτρους για παράδειγμα:

Τι κατανάλωση κυβικών νερού έχουμε και τι σημαίνει τούτο για τον υδροφόρο ορίζοντα;

Τι παραγωγή απορριμμάτων έχουμε και αν οι συσκευασίες προέρχονται από την τοπική αγορά;

Τι προβλήματα δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία;

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα κριθούμε όλοι μας!

Βιβή Σκούρτη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ