ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Γ. Γαβρήλος- Κ. Μάλαμα: Το Υπουργείο Πολιτισμού αφήνει στην απαξίωση το σπίτι του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:20:00 μ.μ. | | |
Γ. Γαβρήλος- Κ. Μάλαμα
Ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας και η Τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα κατέθεσαν σήμερα ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικία του μεγάλου μας λογοτέχνη, Άγγελου Τερζάκη.

Το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο λογοτέχνης της γενιάς του ‘30, βρίσκεται στο Ναύπλιο και αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπόσημο για την πόλη, θυμίζοντας σε όλους μας την ξεχωριστή θέση που έχει ο Τερζάκης στην σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της χώρας μας.

Όπως σημειώνουν οι δυο Τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το κτήριο, αν και κηρυγμένο εδώ και χρόνια ως διατηρητέο, βρισκόμενο μάλιστα εντός χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια απόλυτη κατάσταση εγκατάλειψης και απαξίωσης, με σοβαρό πια κίνδυνο να καταρρεύσει ακόμη και η σωζόμενη σήμερα όψη του.

Η απαλλοτρίωση του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 2020 και τέσσερα χρόνια μετά βρίσκεται αποκλειστικά υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο αν και έχει λάβει μέτρα προσωρινής στήριξης, αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταρρεύσει και το εναπομείναν κομμάτι του. Εκτός των άλλων, δε, ακόμη δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ούτε κάποια πρωτοβουλία για την αποκατάστασή του.

Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιοι παράγοντές του, φάνηκαν να ενδιαφέρονται μόνο για την διοργάνωση τελετών παράδοσης- παραλαβής, που τελικά δεν έγιναν λόγω ετοιμορροπίας, και καθόλου για την ουσία της διατήρησης της οικίας Τερζάκη, την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την επίσπευση των μελετών συντήρησης και αποκατάστασής του.

Ο Γιώργος Γαβρήλος και η Κυριακή Μάλαμα, επισημαίνουν πως τα τέσσερα χρόνια, που έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης είναι, ήδη, πάρα πολλά και μαρτυρούν την ολιγωρία του Υπουργείου, την ώρα που η κατάσταση της οικίας του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη βρίσκεται σε οριακό σημείο, ειδικά μετά και την κατάρρευση της στέγης. Ενώ έντονες είναι ανησυχία της τοπικής κοινωνίας με βάση το γεγονός ότι το οίκημα βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην περίπτωση περαιτέρω κατάρρευσης, για την ασφάλεια των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων.

Η Υπουργός Πολιτισμού, υπό το φως του ανωτέρου φόβου αλλά και των δημοσιευμάτων που ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα, οφείλει να απαντήσει:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου οι εκθέσεις ετοιμορροπίας της Πολεοδομικής Υπηρεσίας; Τι έχει πράξει ως τώρα για την προστασία των πολιτών και του ίδιου του οικήματος, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου και έχει κηρυχτεί διατηρητέο;

2. Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες στήριξης του οικοδομήματος προς αποφυγή περαιτέρω φθοράς και ολικής κατάρρευσής του;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες αποκατάσταση του; Γιατί υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει τέτοια μεγάλη καθυστέρηση μετά και την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης που καθιστά το Υπουργείο Πολιτισμού μόνο αρμόδιο υπεύθυνο για την τύχη του κτηρίου;

4. Στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι γίνονται προσπάθειες για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι μελέτες εφαρμογής και ποιος ο σχεδιασμός ένταξης σε χρηματοδοτικό πλαίσιο;

5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα έναρξης των απαραίτητων εργασιών για την ανάδειξη της οικίας του Άγγελου Τερζάκη;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ