V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Fichti Art: Κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ στα Φίχτια Αργολίδας

FichtiArt
Εδώ και τέσσερα χρόνια σε  χωριό δίπλα στις ιστορικές Μυκήνες, τα Φίχτια, ένα ευρωπαϊκό φεστιβάλ ανυπόταχτων ακτιβιστών της Τέχνης αντιστέκεται... 

Το Fichti Art γεννήθηκε το 2021 μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές ντόπιων και μη, και ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης υλοποίησε την ιδέα και το όνειρο της εμπνεύστριάς του, της Ελένης Τσετσέκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια στο Στρασβούργο της Γαλλίας και είναι επικεφαλής του Τομέα κατά των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Fichti Art αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση «τι μπορούμε να κάνουμε» με μέσο την Τέχνη για την ανάδειξη της ιστορίας, τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των Μυκηνών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στον πολιτιστικό διάλογο.

Στο πλάι της Ελένης μια πολυεθνική ομάδα πολιτιστικών ακτιβιστών που πρωταρχικός στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο έκφρασης τόσο για διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όσο και για ντόπιους δημιουργούς, σε έναν τόπο με ένδοξο παρελθόν αλλά ένα παρόν που θυμίζει εγκατάλειψη.

Το Fichti Art από την πρώτη χρονιά ήταν κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ. Λειτούργησε σαν τη μύγα του Σωκράτη… Ξύπνησε συνειδήσεις, ευαισθητοποίησε την τοπική κοινωνία σε θέματα όπως η προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, η βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ο εναλλακτικός τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η συμπερίληψη ευάλωτων κοινοτήτων.

Το φετινό Fichti Art Festival 2024 θα μετατρέψει τους εγκαταλειμμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Μυκηνών, του Αργους και των Μύλων σε ζωντανούς πολιτιστικούς κόμβους. Τοπικοί και διεθνείς καλλιτέχνες θα ζωντανέψουν αυτούς τους ιστορικούς χώρους με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό, εκθέσεις φωτογραφίας και διαδραστικές εγκαταστάσεις. 

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της ελβετικής πρεσβείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στοχεύει στην αναβίωση και στον εορτασμό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, προωθώντας την επαναδραστηριοποίηση του ιστορικού σιδηροδρόμου για τουριστική και επιβατική χρήση. Από τη μια χρονιά στην άλλη, το Φεστιβάλ στοχεύει στην κινητοποίηση προς ένα κοινό όραμα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.fichtiart.com

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ