ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Le Ponant: Ένα κομψό ιστιοφόρο στα ανοιχτά του Ναυπλίου - Η ιστορία του με την επίθεση των Σομαλών πειρατών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:18:00 μ.μ. | | |
Le Ponant
Ένα μικρού μεγέθους, κομψό ιστιοφόρο – κρουαζιερόπλοιο, το Le Ponant, κατέπλευσε στον Αργολικό κόλπο ανοιχτά του Ναυπλίου την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024.

Το Le Ponant ανήκει στην εταιρεία γαλλικών συμφερόντων Ponant Cruises μια εταιρεία παγκοσμίου φήμης, τα πλοία της οποίας ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, σε κάθε θάλασσα του πλανήτη. 

Η Ponant Cruises διαθέτει κυρίως μικρά ή μεσαίου μεγέθους σκάφη θαλάσσιας αναψυχής τα οποία «πιάνουν» λιμάνια παντού, ακόμα και σε εξωτικούς προορισμούς στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. 
Το Le Ponant αποτελεί το μοναδικό στο είδος του «καμάρι» της εταιρείας. Με τη φίνα εμφάνιση ιστιοφόρου που θυμίζει γιότ, το γουστόζικο σχεδιασμό του, την κομψή του εσωτερική διακόσμηση.. 

Περιλαμβάνει 16 καμπίνες και σουίτες, ενώ σε κάθε φιλοξενούμενο τουρίστα αντιστοιχεί ένα μέλος πληρώματος. 

Να θυμίσουμε πως το πλοίο είχε καταληφθεί από Σομαλούς πειρατές στις 4 Απριλίου 2008 στην είσοδο του Κόλπου του Αντεν, ανοιχτά της Σομαλίας.
Επίθεση Σομαλών πειρατών

Στις 4 Απριλίου 2008, ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν/Αραβική Θάλασσα (στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας), μετά από επίθεση πειρατών, το γιοτ και το πλήρωμά του 30 συνελήφθησαν. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από τα νησιά Σεϋχέλλες προς την Ευρώπη (Μεσόγειος Θάλασσα), σε ένα δρομολόγιο επανατοποθέτησης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το πλήρωμα που αιχμαλωτίστηκε αποτελούνταν από 22 Γάλλους, 6 Φιλιππινέζους, 1 Ουκρανό και 1 Καμερουνέζο. Την ώρα της πειρατικής επίθεσης δεν υπήρχαν επιβάτες στο πλοίο.

Στις 12 Απριλίου, το σκάφος και το πλήρωμά του απελευθερώθηκαν από γαλλικά και καναδικά στρατιωτικά σκάφη - πλοία και ένα ελικόπτερο CH-124 από την HMCS Charlottetown (φρεγάτα κλάσης Halifax,  FFH 339). Μετά την απελευθέρωση, γαλλικά στρατιωτικά ελικόπτερα (που απεστάλησαν από τη βάση του Τζιμπουτί) εντόπισαν τους πειρατές στο χωριό τους. Από τα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ο Jean Bart (φρεγάτα) και η Jeanne d'Arc (μάχιμο καταδρομικό) αναπτύχθηκαν μια ομάδα πεζοναυτών κομάντο και μια GIGN (επίλεκτη γαλλική αστυνομική μονάδα τακτικής).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι καταδρομείς συνέλαβαν 6 Σομαλούς πειρατές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιδρομή σκοτώθηκαν 3 άτομα και τραυματίστηκαν 8. Τα γαλλικά στρατεύματα ανέκτησαν μερικά από τα λύτρα που πληρώθηκαν για το γιοτ και το πλήρωμά του. Οι 6 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Παρίσι Γαλλία για δίκη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ