ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Βράβευση της Γκέλης Ντηλιά στην 2η Ολυμπιάδα Κιθάρας στον Βόλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | |
Ποιήτρια
 Το Σάββατο 24 Αυγούστου διεξήχθη η εορταστική εκδήλωση για τους παγκόσμιους νικητές της Ολυμπιάδας Κιθάρας 2024, στο Διεθνές Κέντρο Κιθάρας στο Βόλο. Ο κιθαρίστας, συνθέτης και καθηγητής Γιώργος Φουντούλης είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος των εκδηλώσεων που καθιστούν τον Βόλο ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Κιθάρας. 

Πρόκειται για παγκόσμιους θεσμούς που υλοποιούνται με τη συνεργασία 130 χωρών. Αυτοί είναι, GuitarMundial (2024), GuitarOlympiad (2023), VolosGuitarMuseum (2023), World Guitar Orchestra ( 2022), World Guitar Day 18 October (2021) καιVolos World Guitar Orchestra (2015).

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας(Π.Ε.Μαγνησίας και Σποράδων), του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Κιθάρας υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και διεθνών φορέων υψηλού κύρους, στο Διεθνές Κέντρο Κιθάρας, η πόλη του Βόλου υποδέχεται προσκεκλημένους και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας Κιθάρας 21-28/8/24.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Σεμινάρια φλαμένκο κιθάρας, ρεσιτάλ κιθάρας με τον Δημήτρη Τσούτσικα, τιμητικές εκδηλώσεις για παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως τον κιθαρίστα καθηγητή Jesus Castro Balbi από το Περού, τονOscarGuzmanαπό την Ανδαλουσία και τον συνθέτηArnaud Dumond που έγραψε τον ύμνο «Hommage à Volos» τον οποίο αφιέρωσε στο Βόλο, στην Ολυμπιάδα Κιθάρας, στην Παγκόσμια Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, και στον Γιώργο Φουντούλη. Στο πρόσωπο του ArnaudDumond θα τιμηθούν άλλοι δυο μεγάλοι συνθέτες της Γαλλίας για τους ύμνους που έγραψαν και αφιέρωσαν στον Βόλο. ΠρόκειταιγιατουςDamienAribertγιατο «FlymetoVolos» (2022) καιτονEricPenicaudγιατο«GallopofChiron Centaur» (2023).

Το Μουσείο Κιθάρας που λειτουργεί στην Κεντρική Προβλήτα Λιμένος Βόλου, Κτήριο Ιάσων, είναι το μοναδικό στον κόσμο που διαθέτει εκθέματα αποκλειστικά με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο.

Στην ενότητα«ArtsforGuitar» (Οι Τέχνες για την Κιθάρα), που περιλάμβανε έργα με θέμα την κιθάρα, τον Κένταυρο Χείρωνα ή τον Βόλο συμμετείχαν εικαστικοί, συγγραφείς, ποιητές και άλλοι και απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής.

Η Βολιώτισσα ποιήτρια Γκέλη Ντηλιά, που κατοικεί στο Ναύπλιο, τιμήθηκε για το ποίημα «Κιθάρες του Σεπτέμβρη», εμπνευσμένο και αφιερωμένο στον οραματιστή και ηγέτη Γιώργο Φουντούλη.

ΚΙΘΑΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κανείς δεν έμαθε πόσο ιδρωμένος ήσουν

καθώς διεύθυνες στο Ναύπλιο την ορχήστρα σου.

Σε πρόδωσαν αργότερα οι λευκές γραμμές των αλάτων

που αποχρωμάτισαν το μαύρο σου πουκάμισο.

Μια δεύτερη ματιά, προσεκτικότερη

φανέρωνε πως ήταν παράλληλες γραμμές πενταγράμμου

που πάνω τους η έμπνευση επένδυε μουσικά

το αντικείμενο του ενδιαφέροντος

παιγμένο τρυφερά από τα δάκτυλα

που σαν χορδές παλλόμενες κινούνταν

επάνω στην κιθάρα σου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ