V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ρομά της Νέας Κίου (και όχι μόνο) - Από την εποχή του Κατριλιώτη το ίδιο πρόβλημα…

Κωστής Στεφανόπουλος
Άρθρο του Τόλη Κοΐνη

Αφορμή πρώτη: Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους- Μυκηνών με το οποίο ζητούν μεγαλύτερη αστυνόμευση του γνωστού μαχαλά στις παρυφές της Νέας Κίου.

Αφορμή δεύτερη: Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στις 29/8/2024 για αστυνομική επιχείρηση κατά της παραβατικότητας των «Ρομά» στη περιοχή της Κίου.

Από εκεί μάθαμε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ (!!!!). Δλδ. κλέβουν τη ΔΕΗ… Φοβερό…

Ουδείς συνελήφθη για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών.

Ένας δεν είχε ταυτότητα και ένας άλλος δεν είχε δίπλωμα… (Αυτό έφταιγε.)

Επαναλαμβάνω: ΟΥΔΕΙΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.

Προφανώς, με τον ντόρο που έγινε (συγκέντρωση δημοτών, απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη) δεν ήταν χαζοί, και πήραν τα μέτρα τους.

Ναι, η παραβατικότητα των Ρομά της συγκεκριμένης περιοχής (και όχι μόνο) είναι πρόβλημα. Όχι τωρινό. Κρατάει τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Το 1994-95 είχε έξαρση.

Η Κίος τότε είχε δικό της δήμαρχο, τον Γιώργο Κατριλιώτη… μακράν τον καλύτερο αυτοδιοικητικό της Αργολίδας και το εντιμότερο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είχα διαβάσει εναντίον του δημοσιεύματα, παρακινούμενα από δικούς μας επαγγελματίες αντιρατσιστές, στο οποία καταδικαζόταν η συμπεριφορά του απέναντι στους Τσιγγάνους (δεν είχαμε ανακαλύψει τότε το «Ρομά»).

Επισκέφθηκα τον Κατριλιώτη και του λέω «Γιώργο σε καταγγέλουν για ρατσιστή.» Γέλασε… πάντοτε ήρεμος… και μου δείχνει ένα φύλλο ημερολογίου – σημειωματάριου που είχε μόνιμα στο γραφείο του μεγέθους Α3. «Διάβασέ τα, αυτά είναι μόνο τα σημερινά.»

Είχε σημειώσει τις καταγγελίες που του είχαν γίνει το πρωί εκείνης της ημέρας… Είχε γεμίσει η σελίδα. Από φανέλες του «Αργοναύτη Νέας Κίου» μέχρι μία πόρτα!!!!

Η Νέα Κίος τότε ζητούσε την εγκατάσταση Αστυνομικού Τμήματος (Κάποτε για να αντιμετωπίσουν τη «μικρή Μόσχα» είχαν σταθμό Χωροφυλακής…) Έδινε ο Δήμος Νέας Κίουδωρεάν χώρο στο ακίνητο της Κοινοτικής επιχείρησης για την εγκατάσταση του Τμήματος και ήταν διατεθειμένος να τους πληρώνει και ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.

Αρνήθηκαν. Το επιχείρημα ήταν ότι δεν χρειάζεται Τμήμα, αλλά θα γίνονται συχνές περιπολίες της Αστυνομίας.

Κατά καιρούς γίνονται συχνές περιπολίες. Αλλά, υπάρχουν και μεγάλες περίοδοι που η οδός Άργους-Κίου κατά το απόγευμα είναι αδιάβατη, από τις κόντρες και τα «χειρόφρενα» νεαρών της φυλής αυτής.

Ο Κατριλιώτης, στα πραγματικά προβλήματα ευπρεπούς διαβίωσης των Ρομά στάθηκε δίπλα τους. Ήταν αμείλικτος στην παραβατικότητά τους. Το διαπίστωσα στην κηδεία του. Είδα Ρομά να κλαίνε… Δεν είδα όμως, τότε, εκείνους τους κακόβουλους που βοηθούσαν στη συλλογή υπογραφών για καταγγελία του δήθεν ρατσισμού.

Ο Κατριλιώτης τότε με παρακίνησε να ψάξω λίγο παραπάνω την προέλευση των Ρομά στην Αργολίδα. Το έκανα. Ανακάλυψα ότι οι «Αθίγγανοι» είχαν έρθει στην Αργολίδα πριν από τους Αρβανίτες. Το παλαιότερο ντοκουμέντο παρουσίας τους στην Ελλάδα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στους Βενετούς του Ναυπλίου και τον αρχηγό των Αθιγγάνων, κάποιον Ιωάννη, το 1395 (από λάθος στην Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη γράφει 1295). Οι Βενετοί μετά από την πρώτη Τουρκική επιδρομή και τον εξανδραποδισμό 15.000 Αργείων (τους πήγαν δούλους στην Προύσα) προσπαθούσαν δίνοντας προνόμια να βρουν πληθυσμούς να εγκαταστήσουν πέριξ του Ναυπλίου, διατεθειμένους να πολεμήσουν… (Ψώνισαν από σβέρκο…) Ευτυχώς, ήρθαν οι Αρβανίτες που πολέμησαν και σαν στραντιότι και σαν κλέφτες και το 21 σε ξηρά και θάλασσα και στους μεγάλους απελευθερωτικούς πολέμους και έδωσαν το μεγαλύτερο φόρο αίματος στα πλαίσια της Εθνικής Αντίστασης.

Οι Ρομά παρέμειναν νομάδες. Πριν από την Επανάσταση του 1821, ο Πουκεβίλ αναφέρει πως στην είσοδο του Άργους υπήρχε δικός τους μαχαλάς. (Οι άντρες ασχολούνταν με τη σιδηρουργία, και οι γυναίκες με τη χειρομαντεία). Στη διάρκεια της Επανάστασης εξαφανίζονται !!! Τους κατηγορούσαν πως ακολουθούσαν τις στρατιές του Δράμαλη και του Κιουταχή για πλιάτσικο (όχι του Ιμπραήμ). Στην επέτειο των 200 ετών οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρατσιστές ανακάλυψαν έναν Ρομά σαλπιγκτή του Καραϊσκάκη!!!! (Βέβαια και ο σημαιοφόρος του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν Τούρκος φίλος του, δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι πολεμούσαν μαζί μας)

Αυτά για την ιστορία, ας επανέλθουμε στο σήμερα…

Έχουν δοθεί πολλά Ευρωπαϊκά κονδύλια για τη βελτίωση της ζωής τους και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Καλώς εδόθησαν. Τί αποτέλεσμα είχαν; Βλέπουμε βελτίωση συμπεριφοράς; Έχει γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των πολιτικών και προτάσεις βελτίωσήςτους;

[ Στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ, επί Σοσιαλισμού, είχαν καταφέρει να τους βάλουν σε μόνιμες και ανθρώπινες κατοικίες και είχαν κάνει σοβαρές προσπάθειες να βρουν αξιοπρεπείς εργασίες. Μετά την «πτώση του τείχους», μειώθηκαν οι παροχές και αυξήθηκε ο εναντίον τους ρατσισμός.]

Έχουν γίνει κατά καιρούς συλλήψεις νεαρών Ρομά για κατοχή μικροποσοστήτων ναρκωτικών. Έχετε δει, τριάντα χρόνια τώρα, σύλληψη μεγαλοπρομηθευτή;

Πολλοί τους θυμόνται σε διάφορες εκλογές… Με εξαγορές και εκβιασμούςοι ψήφοι οδεύουν προς συγκεκριμένους πολιτευτές. Να το θεωρήσω πταίσμα ή κακούργημα;

Αν αλλάξει συμπεριφορά η επίσημη Ελληνική Πολιτεία (Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι και πολιτευόμενοι), τότε μόνο θα λυθεί το πρόβλημα της παραβατικότητας των Ρομά… Αν υπάρχει πολιτική βούληση για τήρηση των νόμων, τότε θα συμμορφώνονται και οι πολίτες….

ΥΓ. Στη φωτό ο Γιώργος Κατριλιώτης, με τον παπα Δήμο υποδέχονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στη Νέα Κίο.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ