ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

"Η Πολιτιστική ζωή του Δήμου, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | | |

Γιώργος Χατζόπουλος
Του Γιώργου Δ. Χατζόπουλου

"Η απουσία μιας Επιτροπής Πολιτισμού όχι μόνο υπονομεύει την πολιτιστική ζωή του δήμου αλλά και θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατική λειτουργία και τη σταθερότητα των θεσμών."

Ο πολιτισμός είναι μια κοινή κληρονομιά που δεν ανήκει σε κανέναν και απαιτεί τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων για να διαφυλαχθεί και να εμπλουτιστεί.

Σήμερα, ύστερα από 7 μήνες ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής αρχής και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, διανύουμε μια ρευστή περίοδο, για το "πολιτιστικό γίγνεσθαι" του Δήμου Ναυπλιέων, όπου η απραξία, η αναβλητικότητα και τα "μεγάλα λόγια" βασιλεύουν και τα σημάδια είναι πλέον απογοητευτικά, όσες συνεντεύξεις τύπου και αν κάνουν.

Ένα υποτονικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, με πολλά "φάουλ" όπως την ένταξη της πολιτικής συζήτησης της Άννας Διαμαντοπούλου λίγο καιρό πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για υποψήφια Πρόεδρος κόμματος καθώς και την συναυλία του Στ. Κορκολή στο Μπούρτζι, για λίγους και εκλεκτούς, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ακολούθησε η υποτονική Έκθεση βιβλίου, με λιγότερα, συνολικά,  περίπτερα αλλά περισσότερα "άσχετα" περίπτερα, με την έκθεση, από ποτέ (δηλαδή τα αντίθετα από ότι ευαγγελίζονταν).

Απαξίωση και κατάργηση εκδηλώσεων που τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει θεσμός, όπως το Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, η έκθεση τοπικών προϊόντων αλλά και η Ναυτική Ναυπλιάδα, που από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, βλέπω ότι ο Δήμος Ναυπλιέων, απέχει, "σφυρίζοντας αδιάφορα".

Τραγικό παράδειγμα, οι συζητήσεις για το Φεστιβάλ Γιάννη Νόνη και η ακύρωση του, την τελευταία στιγμή, χωρίς οι δημότες να έχουν πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση, γιατί η Δημοτική Επιτροπή απέρριψε την διοργάνωση, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για το Φεστιβάλ Γιάννη Νόνη αλλά υπάρχουν για το νεοεμφανιζόμενο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας του "φίλου και γνωστού" του Αντιδημάρχου.

Όταν υπήρχε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού (ΔΟΠΠΑΤ) υπήρχε ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από μέλη όλων των δημοτικών παρατάξεων, με λόγο και άποψη, με πρακτικά συνεδριάσεων και δημοσίευση των αποφάσεων. Τώρα τίποτα. Καμμία δημοτική παράταξη, κανένας δημότης  δεν έχει γνώση του τι συμβαίνει ή του τι πρόκειται να συμβεί, μιας που ακόμα και ότι θεσμικό υπήρχε στα κοινωνικά δίκτυα, το εξαφάνισε ο κύριος Αντιδήμαρχος και το αντικατέστησε με το προφίλ του. Κανένας δημότης δεν γνωρίζει, ποιός συζητά, τι συζητά, τι δεσμεύεται, τι ανακαλεί οπότε θέλει. ΚΑΝΕΝΑΣ, εκτός από τους “φίλους και συνοδοιπόρους” του Αντιδημάρχου. Δημοκρατία "αλά καρτ";          Ακόμη και η χθεσινή ανάρτηση του Αντιδημάρχου, έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, αναδεικνύει όλα τα παραπάνω, περίτρανα.

Η έλλειψη της Επιτροπής Πολιτισμού στο Δήμο μας, αποτελεί σοβαρό κενό που υποβαθμίζει τόσο την πολιτιστική ζωή του τόπου όσο και τη θεσμική συνέχεια. Οι αποφάσεις που αφορούν αυτό τον τομέα λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων. Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη Δημοτική αρχή, τον Αντιδήμαρχο να αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό του τόπου μας σαν προσωπικό τους φέουδο. Η απουσία Επιτροπής Πολιτισμού και η επιμονή σε προσωπικές πρωτοβουλίες αποδεικνύουν μια εγωιστική και αντιδημοκρατική προσέγγιση. 

Πού είναι η δημοκρατική Συμμετοχή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να συμμετάσχουμε στις αποφάσεις που αφορούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου;

Πού είναι η πολυφωνία για να συγκεντρώσει διαφορετικές φωνές, ιδέες και προτάσεις, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μας ζωή;

 Πού είναι η συνεργασία για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων και της δημοτικής αρχής;

 Πού είναι η στοχοθεσία που θα βοηθήσει να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και να σχεδιάσουμε δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας;

Αφού εδώ και μήνες, δεν πήρα καμμία άμεση ή έμμεση απάντηση για την σύσταση της Επιτροπής Πολιτισμού, απευθύνθηκα με επιστολή μου - αναφορά,  στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στις 27/06/2024, με θέμα την μη σύσταση της Επιτροπής Πολιτισμού, την οποία και σήμερα δημοσιεύω. Στην απαντητική επιστολή στις 5/07/2024, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Τρίπολης με ενημερώνει ότι διαβιβάζει την αναφορά μου στον Δήμο Ναυπλιέων, προκειμένου να μου απαντήσει.

Έχει παρέλθει, ήδη,  ένας μήνας και ΔΕΝ έχω λάβει καμμία απάντηση.

Ο πολιτισμός δεν είναι παιχνίδι στα χέρια ενός ατόμου ή μιας παράταξης ακόμα και αν είναι η εκλεγμένη αρχή. Εν τέλει, δεν εξελέγει παμψηφεί…. Είναι κτήμα όλων μας, μια κοινή κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε και να εμπλουτίσουμε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε λίγους να αποφασίζουν για όλους μας.

Απαιτούμε:

Σύσταση Επιτροπής Πολιτισμού: Μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των πολιτών και των φορέων.

Διαφάνεια: Όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε ανοιχτές συνεδριάσεις και να δημοσιοποιούνται.

Συμμετοχή: Η δυνατότητα όλων των πολιτών να προτείνουν ιδέες και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις.

 Η επιλογή του πληθυντικού δεν είναι τυχαία διότι με την παρούσα επιστολή, εκφράζω όχι μόνο τη δική μου διαμαρτυρία, αλλά και τις ανησυχίες πολλών άλλων πολιτών που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις και την έντονη δυσαρέσκεια μας.

Η υπόθεση της Επιτροπής Πολιτισμού στον Δήμο Ναυπλιέων δεν αποτελεί μια απλή διαφωνία για θέματα διοίκησης. Συνιστά ζήτημα αρχής και δημοκρατικής λειτουργίας. Η προσπάθεια περιθωριοποίησης των πολιτών και η διαχείριση του πολιτισμού ως "προσωπική υπόθεση" πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Ο πολιτισμός μας είναι πολύτιμος για να τον αφήσουμε στα χέρια ενός. Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας απαιτήσουμε την άμεση σύσταση της Επιτροπής Πολιτισμού!






ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ