ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Τι απάντησε το Υπουργείο στον βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά για τις ακρίδες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:19:00 μ.μ. | |
Ακρίδα
Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλημάτων των ακρίδων που προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες του Νομού Αργολίδας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Η ευθύνη της εφαρμογής προγράμματος ακριδοκτονίας ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας, βάσει του ν. 3852/2010 (Α΄ 87/2010), «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», (Αρμοδιότητες Περιφερειών, άρθρο 186, παρ.ΙΙΒβ31) : “Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων υποχρεωτικών ή συλλογικών καταπολεμήσεων όπως η καταπολέμηση του δάκου, αρουραίων, ακρίδων κ.ά.” και των Π.Δ. που αφορούν τους Οργανισμούς των Περιφερειών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 6281/1934 και του Α.Ν. 2183/1940 οι οποίες ισχύουν, για τη διενέργεια προγράμματος ακριδοκτονίας απαιτούνται:

α. Απόφαση του Περιφερειάρχη που κηρύσσει την εν λόγω περιοχή ως ακριδόπληκτη.

β. Απόφαση επίσης του Περιφερειάρχη συγκρότησης Τοπικών Επιτροπών ακριδοκτονίας, οι οποίες αποτελούνται από: i. Τον Δήμαρχο ή Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας με τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ως Πρόεδρο. ii. Έναν Κοινοτικό Φύλακα του Δήμου ή της Τοπικής Κοινότητας. iii. Τον Γεωπόνο του Δήμου και εφόσον δεν υπάρχει, άλλο υπάλληλο του Δήμου ο οποίος εκτελεί και χρέη γραμματέα της επιτροπής.

Για την αντιμετώπιση των ακρίδων στις καλλιέργειες ακτινιδιάς, πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις της ΑΣ Κουρτακίου της Π.Ε. Αργολίδας, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, κατόπιν εισήγησης της ΔΑΟΚ Αργολίδας, δόθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν VELIFER OD (δ.ο. Beauveria bassiana strain PPRI 5339) για ψεκασμό των δέντρων από το σχηματισμό των καρπών μέχρι τη συγκομιδή.

Η ΔΑΟΚ Αργολίδας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο έτους 2025 θα πρέπει να ενεργήσει έγκαιρα από τις αρχές της Άνοιξης, τόσο για την κήρυξη της Π.Ε. ως ακριδόπληκτης και τη σύσταση συνεργείων ψεκασμών όσο και για την εξασφάλιση κατά παρέκλισης άδειας διάθεσης 120 ημερών φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ