Αυτό ισχύει κυρίως για τις οικογένειες, ενώ αντίθετα, πολλές παρέες νεαρών που δεν χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο στις διακοπές τους, συνέχισαν να επιλέγουν νησιά, με προτίμηση στις Κυκλάδες και στα νησιά του Σαρωνικού. Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών ήταν η Πάρος, η Τήνος, η Νάξος, τα Κουφονήσια, η Αμοργός, η Σαμοθράκη και η Ικαρία.
Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι επισκέπτες έδειξαν σχεδόν αποκλειστική προτίμηση στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, όπως τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια νησιά.
Οι Έλληνες, ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο, προτίμησαν κατά κύριο λόγο ηπειρωτικούς προορισμούς, με πολλούς από αυτούς να επιστρέφουν στα χωριά τους. Ένα ακόμη σημάδι της οικονομικής πίεσης είναι ότι ακόμα και όσοι μπόρεσαν να φύγουν από τα αστικά κέντρα, περιόρισαν τη διάρκεια των διακοπών τους.
Ποιους προορισμούς επέλεξαν οι Έλληνες
Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι φέτος δημοφιλείς ήταν περιοχές στο εσωτερικό της χώρας, όπου μπορεί κανείς να βρει πιο προσιτές τιμές διαμονής και εστίασης. Μεταξύ αυτών, η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Μαγνησία και η Χαλκιδική, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριάρχησε για άλλη μια χρονιά.
Ωστόσο, ακόμα και στο εσωτερικό, το κόστος παραμένει υψηλό λόγω των τιμών στα καύσιμα και των πολλών διοδίων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται ελεγχόμενο. Παρ’ όλα αυτά, οι πληρότητες στα πλοία και στις εσωτερικές πτήσεις δεν ήταν χαμηλές, με τους ξένους να υπερισχύουν.
Στη Χαλκιδική, οι περισσότεροι προορισμοί πλημμύρισαν από Θεσσαλονικείς και κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η κοντινή απόσταση, η φυσική ομορφιά και οι πολλές παραλίες υψηλής ποιότητας λειτουργούν ως σταθερός πόλος έλξης. Στην ανατολική Μαγνησία, ιδιαίτερα στις παραλίες του Πηλίου και στις περιοχές γύρω από τον Παγασητικό, κατευθύνθηκαν περισσότεροι εκδρομείς από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα και άλλες περιοχές για τις διακοπές τους.
Η Ήπειρος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε προορισμό για όλο τον χρόνο, προσελκύοντας επισκέπτες τόσο στις παραλίες όσο και στα ορεινά της. Οι εκδρομείς που κολυμπούν σε ποτάμια της Ηπείρου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Η εύκολη πρόσβαση στην περιοχή, λόγω της ανάπτυξης δύο μεγάλων οδικών αξόνων, και η αύξηση των υποδομών φιλοξενίας, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές, αποτελούν τους κύριους λόγους της αυξανόμενης δημοτικότητάς της.
Όσον αφορά την Πελοπόννησο, όχι μόνο οι κλασικοί προορισμοί στις ανατολικές ακτές, όπως τα Μέθανα, ο Πόρος, η Επίδαυρος, η Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, αλλά ολόκληρη η περιοχή κατακλύστηκε από Έλληνες εκδρομείς. Η Μεσσηνία, η Κυλλήνη και οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου είχαν υψηλές πληρότητες, ενώ οι κρατήσεις σε ημιορεινούς και ορεινούς προορισμούς ήταν επίσης αυξημένες για την εποχή.
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην Πελοπόννησο, κυρίως από Έλληνες. Φέτος, η αύξηση εκτιμάται στο 10%. Ιστορικά, το 65% των ταξιδιωτών στην Πελοπόννησο ήταν Έλληνες και το 35% ξένοι, όμως τα τελευταία χρόνια αυτά τα ποσοστά έχουν αλλάξει σε 70% Έλληνες και 30% ξένους, καθώς η εγχώρια αγορά στρέφεται ξανά στην περιοχή.