ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Μπλέ καβούρι εντοπίστηκε στο Ναύπλιο - Πανάκριβος μεζές - Γιατί θεωρείται “επικίνδυνο”;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:10:00 μ.μ. | |
Κάβουρας
Τα μπλε καβούρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Πρώτη εμφάνισή τους έγινε στην Κέρκυρα το 2019 προερχόμενα από Ιταλία γι αυτό και οι κερκυραίοι ονόμασαν τον μπλε κάβουρα «Ιταλό».

Έκτοτε εμφανίζονται στα δίκτυα των ψαράδων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και χθες ο ερασιτέχνης αλιέας Γιώργος Κωστάκης έπιασε ένα μπλέ καβούρι στο Ναύπλιο στην περιοχή του καρνάγιου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο εισβολέα αλλά πανάκριβο και πεντανόστιμο μεζέ. Είναι επικίνδυνος γιατί κατατρώει ότι βρει μπροστά του χωρίς οικονομία.

Παράλληλα πρόκειται και για ένα από τα πιο ακριβά εδέσματα. Η τιμή τους στις ΗΠΑ στην χονδρική ξεπερνάει τα 67 δολ. Τα δώδεκα τεμάχια, ενώ στο Μεξικό πολύ περισσότερο. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται στους καταναλωτές ο ίδιος ενθουσιασμός και οι ψαράδες με το ζόρι να πιάσουν τα 3-5 ευρώ το κομμάτι.
Η επικινδυνότητά του είναι στην καταστροφική του φύση να τρώει κάθε ζωντανό οργανισμό στο διάβα του και όχι στην τοξικότητά του.

Τις τελευταίες δεκαετίες περίπου 1.000 μη αυτόχθονα είδη ψαριών έχουν εισβάλει κι εγκατασταθεί στη Μεσόγειο. Τα περισσότερα από αυτά τα χωροκατακτητικά είδη όπως το μπλε καβούρι, προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το μπλε καβούρι προέρχεται από τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα το 1898, περίπου μια δεκαετία μετά το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ. Έκτοτε, το καρκινοειδές έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, από τη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι τη Σικελία και πιστεύεται ότι έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα με τα έρμα των εμπορικών πλοίων.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ