ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Γιορτάζει το ξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στα Λευκάκια Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:19:00 π.μ. | | |
Εκκλησάκι
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων, χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, στη νότια πλευρά του χωριού, γιορτάζει στην Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. 

Στο τέλος της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον εφημέριο π. Μιχαήλ στη μνήμη του αείμνηστου Χρήστου Γιανναρά .
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Ναύπλιο, στο χαμηλό λόφο απέναντι από τον οικισμό των Λευκακίων. Είναι χτισμένος τα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Πρόκειται για μικρό, καμαροσκέπαστο ναΐδριο με ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. 
Ως εκ τούτου, την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, ο π. Μιχαήλ Καλαμαράς εφημέριος στα Λευκάκια Ναυπλίου ,τέλεσε τον πανηγυρικό εσπερινό και ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 29 Αυγούστου, τη Θεία Λειτουργία.

Πρόσφατα το δραστήριο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Υπαπαντής Λευκακίων, στον οποίο ανήκει το εκκλησάκι, προχώρησε σε καθαρισμό της εκκλησίας και τον πλήρη καλλωπισμό του εξωτερικού χώρου ,κάνοντας το μία μικρή όαση .
Για το εκκλησάκι , υπάρχει η παράδοση, να περνούν οι πιστοί από ένα παράθυρο στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Η κίνηση αυτή, το πέρασμα από το παράθυρο, θεωρείται θαυματουργό. Και σύμφωνα με την παράδοση, τα άρρωστα παιδιά περνούν από το παράθυρο της εκκλησίας τρεις φορές ώστε να γιατρευτούν.
Στο εσωτερικό σώζονται –εν μέρει- τοιχογραφίες στο ιερό βήμα (Πλατυτέρα, Ιεράρχες) στους πλάγιους τοίχους (Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος) και στην καμάρα (σκηνές Δωδεκαόρτου), που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο 18ο αιώνα.
Ο ναός, με τις μικρές του διαστάσεις, τις χαμηλωμένες θύρες και το τοξωτό προσκυνητάρι πάνω από την είσοδο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην Οθωμανική περίοδο.
Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια κάποιου αρχαίου κτίσματος, το οποίο πιθανώς να ήταν είτε οχυρωματικό έργο του Άργους ή της Αρχαίας Ασίνης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ