ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:13:00 μ.μ. | |
Παράρτημα ΕΠΜΑΣ – Ναύπλιο
Η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα στο κεντρικό της κτήριο, αλλά και στο παράρτημά της στο Ναύπλιο.

Παράρτημα ΕΠΜΑΣ – Ναύπλιο

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Παράρτημα Ναυπλίου ξεκινάει το μήνα Οκτώβριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιάς σχολική ηλικίας, με αφορμή τις περιοδικές εκθέσεις «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη και «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

1. Η Επανάσταση των Χρωμάτων

Στο πρόγραμμα Η Επανάσταση των Χρωμάτων, οι ήρωες και οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο χαρτί, μέσα από τα μάτια των παιδιών, με εργαλεία τη συλλογική πολιτισμική μνήμη και την παιγνιώδη μάθηση στο χώρο του μουσείου. Με αφορμή την έκθεση «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, επισκεπτόμαστε ξανά τα πορτραίτα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και αναζητούμε, μέσα από την πρωτογενή επαφή με τα χρώματα και τις υφές, τις συνδέσεις με το ηρωϊκό παρελθόν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με τη διαχρονικότητα της εικόνας των ηρώων και των ηρωίδων της Επανάστασης, σχηματίζοντας από την αρχή το πολύχρωμο ψηφιδωτό της εικόνας της Επανάστασης για τη σύγχρονη Ελλάδα.


Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Διάρκεια: 60-90΄

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ

2. Ανακαλύπτω τους ήρωες του 1821

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαπραγματεύεται το θέμα του Ήρωα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μέσα από την παρατήρηση των ιστορικών πινάκων της έκθεσης «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821» και την ανάγνωση μαρτυριών της εποχής, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς οι ζωγράφοι του 19ου αιώνα αποδίδουν τα χαρακτηριστικά του ήρωα, ενώ μέσα από τον διάλογο τους δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουν για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των ηρώων.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄, Γυμνασίου)

Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Διάρκεια: 60’

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρία Λεωνίδα, Ιστορικός Τέχνης

3. Γνωριμία με το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη


Οι μαθητές γνωρίζουν τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα» και ανακαλύπτουν τα διαχρονικά σύμβολα που εμπεριέχουν. Παράλληλα μέσα από την παρατήρηση και τον διάλογο κατανοούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής εκδοχής του Μοντερνισμού και αναγνωρίζουν τις αναφορές του Παρθένη είτε στην τέχνη της Αρχαιότητας, είτε του Βυζαντίου, είτε της λαϊκής τέχνης του παραδοσιακού πολιτισμού.


Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Έναρξη: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

Διάρκεια: 60-90΄

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

3. «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας»



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Οι μαθητές περιηγούνται στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του ΙΒΠ και της Εθνικής Πινακοθήκης -Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862. Για τη σύνδεση των «σημείων» του Οδοιπορικού και την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που θα διανέμεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Τα εκπαιδευτικά έντυπα είναι εμπλουτισμένα με πληροφορίες, εικόνες και δραστηριότητες-παιχνίδια που καθοδηγούν τα παιδιά με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο στη δια ζώσης περιήγηση.

(βλ. και: (α) Ελληνικά:http://bit.ly/pli-Nafplion1821-GR- (β) Αγγλικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-EN).

Η συμμετοχή ενός σχολείου στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται μόνο έπειτα κατόπιν συνεννόησης με την Κασσιανή Πλατή(τηλ. επικ.: 27520 28947)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Διάρκεια: 90΄

Υλοποίηση προγράμματος: Κασσιανή Πλατή, μουσειοπαιδαγωγός ΙΒΠ

4. Οι Τοίχοι της Ελευθερίας


Από το λαϊκό λυρισμό, μέχρι τις χρωματιστές τοιχογραφίες στους δρόμους των πόλεων, η εικονογραφία των ηρώων του '21 διανύει μία μεγάλη νοηματική διαδρομή, μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών της κάθε περιόδου. Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος της έκθεσης «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, επισκεπτόμαστε ξανά τα πορτραίτα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και ανασυνθέτουμε την παραγωγή της εικόνας που σχετίζεται με την Επανάσταση, όπως αυτή διασώζεται από λιθογραφίες της εποχής αλλά και όπως ανανεώνεται από τα σύγχρονα εικαστικά μέσα. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση οι Τοίχοι της Ελευθερίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με τη διαχρονικότητα της εικόνας των ηρώων και των ηρωίδων της Επανάστασης και δημιουργούν τα δικά τους πρωτότυπα εικαστικά έργα, βασισμένα στις αρχές της τέχνης του δρόμου.

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 19/10 στις 12.00

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ

Διάρκεια: 60-90’

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές -μαθήτριες 6-12 ετών

Κάθε παιδί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα γονέα


Τηλέφωνο επικοινωνίας και συμμετοχής στο πρόγραμμα: 27520 21915 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου-εκτός Σαββάτου και Κυριακής-και στο e-mail:labrinikarakourti@nationalgallery.gr

►Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης και η συμμετοχή των μαθητών/τριών στα προγράμματα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, στο τηλέφωνο 27520 21915 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου-εκτός Σαββάτου και Κυριακής- και στο e–mail: labrinikarakourti@nationalgallery.gr

Υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 - 15:00 & 17:00 - 20:00

ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 - 14:00

ΤΡΙΤΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ