Του Τόλη Κοϊνη
Τον επισκέφθηκε μία Αμερικάνα γιατρίνα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στο Σικάγο. Είδε στις κορνίζες, που διακοσμούσαν το γραφείο του Προέδρου, κάτι παλιά δελτία κίνησης Νοσοκομείου. Ρώτησε να μάθει τί ήταν και από πότε;
Όταν πληροφορήθηκε πως ήταν τα δελτία κίνησης ασθενών του Πολιτικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, περί το 1830 !!!!! Τα έχασε και είπε αφελέστατα «Εμείς τότε δεν είχαμε τέτοια οργάνωση».
Τα δελτία κίνησης αυτά – πρωτοποριακά όχι μόνο για τον Ελληνικό χώρο – ήταν έργο ενός ανθρώπου. Πέτρος Δ. Στεφανίτζης το όνομά του. Ιατροχειρούργος. Διευθυντής του εν Ναυπλίω Πολιτικού Νοσοκομείου (1828-1832). Οργάνωσε το πρώτο άψογο νοσηλευτικό ίδρυμα για πολίτες στην Ελεύθερη Ελλάδα (για στρατιωτικούς και ναυτικούς υπήρχαν άλλα).
Το νοσοκομείο αυτό το γκρεμίσαμε τη δεκαετία του 1950, για να ανοίξει ο δρόμος προς τον Ψαρομαχαλά και να εξυπηρετηθούν τα ξενοδοχεία!!!! Έμεινε μόνο η μετονομασία της Λάκας (του σημερινού πάρκινγκ στον Ψαρομαχαλά) σε πλατεία «Πολιτικού Νοσοκομείου».
Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε μια πρόταση στο Τοπικό Συμβούλιο Ναυπλίου, να προστεθεί το όνομα του Στεφανίτζη στο «πλατεία Πολιτικού Νοσοκομείου»…. Απρόσμενα έγινε χαμός….
Αν και η εισήγηση ήταν του εξαιρετικά δραστήριου συλλόγου φίλων ΓΑΚ Αργολίδας… και όχι κάποιας παράταξης (Είχαν πριν από δύο χρόνια την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν στο Ναυπλιακό κοινό το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Στεφανίτζη, όπου περιγράφονται πάρα πολλές λεπτομέρειες για το Πολιτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου)
Απαριθμώ ευτράπελα γεγονότα που ακολούθησαν.
Με πλησίασαν και μου ψιθύρισαν συνωμοτικά… «Θέλουν να βάλουν το όνομα ενός Μασόνου στη Λάκα!!!». Δεν κατάλαβα στην αρχή.
«Πώς το καταλάβατε αυτό, ρε αστέρια;».
«Το βρήκαμε στο Ιντερνετ, γράφει για αυτόν η Τεκτονική Στοά της Λευκάδας στη σελίδα της.»
Τσαντίστηκα.
«Βρε αστέρια, έχετε εξετάσει εάν όλοι οι παλαιοί Δήμαρχοι και πολιτευτές, που τα ονόματά τους έχουν δοθεί στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, μήπως ήταν Μασόνοι, και σας πείραξε αυτός εδώ;
Είδατε τον τίτλο. Διαβάσατε παρακάτω; Σκεφθήκατε καθόλου. Οι ίδιοι οι τέκτονες, που θέλουν να διαφημίσουν τη σέχτα τους, παρουσιάζουν πολλούς αξιόλογους ανθρώπους ως μέλη τους, ενώ αποκρύβουν ένα σωρό άλλους απατεώνες, δικτάτορες, βασανιστές, προδότες, που πέρασαν από τις τάξεις τους.
Ο Στεφανίτζης παρουσιάζεται ότι όταν ήταν 18 χρονών μυήθηκε…. Δλδ. η στοά της Λευκάδας είχε και μαθητικό παράρτημα;; (όπως είχαν κάποτε τα κόμματα ΠΑΜΚ, ΜΑΚΙ, ΜΟΔΝΕ κλπ.).
Μετά ο άνθρωπος αυτός έγινε - και καταδιώχθηκε για αυτό- «υπερορθόδοξος Χριστιανός».
Έχτισε το εκκλησσάκι των Αγίων Αποστόλων, που σώζεται στον Ψαρομαχαλά, και συνελήφθη από τους Βαυαρούς, ως μέλος της «Φιλορθοδόξου», μαζί με τον Νικηταρά.
Πού φαίνεται ότι παρέμεινε μασόνος; (Εάν υπήρξε ποτέ.)
Ρίξατε, που ρίξατε ματιά στο Ιντερνέτ, δεν είδατε ότι υπάρχει και μια φωτο με τις κατά καιρούς υπογραφές του.
Στις παλιές τη συνδέει με τρεις τελίτσες και μετά τις καταργεί.
Βέβαια, αυτή η στοά της Λευκάδας παρουσιάζει πως είχε μυήσει στην Μασονία, και τον Εμμ. Ξάνθο, εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας… Είχε περάσει, λέει, για ένα μήνα από το νησί τους για να αγοράσει λάδια και τον είχαν περιλάβει στις τάξεις τους… Δλδ. εκτός από μαθητικό παράρτημα, είχαν και τουριστών;»
Η συνέχεια δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι περίοικοι εξαγριωμένοι. Δεν ήθελαν καμιά μετονομασία. Δεν τους ένοιαζε καν, ποιος ήταν ο Στεφανίτζης. Έχει διαδοθεί στην πόλη μας ότι εάν μετονομαστεί ένας δρόμος οφείλουν όλοι που κατοικούν εκεί κοντά να «αλλάξουν τα συμβόλαιά τους», «να κάνουν δήλωση στο Κτηματολόγιο» και άλλα τέτοια.
Είναι αλήθεια;
Ο Δήμος πρέπει να ενημερώσει «Τί ισχύει;» και να μην έρχονται στο Τοπικό Συμβούλιο τέτοιες προτάσεις. Έτσι και αλλιώς αναμένεται επέκταση του σχεδίου πόλης και μπορούν να δοθούν τα ονόματα στους νέους δρόμους.
[Οι κακές γλώσσες λένε, πως για όλα φταίει η «Γκουγκλ»!!!! Επειδή δεν μπορεί να αλλάζει τα ονόματα στους χάρτες κάθε τόσο και επειδή σε αυτούς τους χάρτες στηρίζεται το Κτηματολόγιο, απαγορεύτηκαν οι μετονομασίες. Νόμος είναι το δίκαιο των πολυεθνικών, ως γνωστόν]
Εκτυλίχθηκαν εικόνες απείρου κάλους.
Κάποιους δεν τους ένοιαζε η ουσία της πρότασης, αλλά ποιος υπερασπιζόταν την πρόταση… «Πέσε μου τί λες, για να πω τα αντίθετα…»… Δεν πειράζει. Κάποιοι έχουν κάνει …επιστήμη αυτή την συμπεριφορά και τους γυρίζει μπούμεραγκ.
Ακούστηκαν και φοβερά πράγματα.
«Ο άνθρωπος αυτός πέρασε μόνο για τρία χρόνια από την πόλη μας.»
Δλδ. επειδή ο μέσος όρος των πολιτικών κρατουμένων στο κολαστήριο των φυλακών της Ακροναυπλίας ήταν τρία χρόνια, δεν πρέπει να βάλουμε τον δρόμο της Ακροναυπλίας «φυλακισμένων Ακροναυπλίας», όπως οφείλαμε;;;;
Κάποιοι πριν αντιπαρατεθούν πρέπει να διαβάσουν και να καταλάβουν μερικά πράγματα.
Ο Πέτρος Στεφανίτζης εκτός από την εκπληκτική διοργάνωση του Πολιτικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, υπήρξε και δύο φορές θύμα του Δυτικού Ιμπεριαλισμού.
Α) Το 1832 βίαια το Νοσοκομείο στον Ψαρομαχαλά έκλεισε και ο ίδιος απολύθηκε με διαταγή των Γαλλικών κατοχικών δυνάμεων (αυτών που έσφαξαν τους Αργείτες τον Ιανουάριο του 1833), για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό δικό τους. Και
Β) Καταδιώχθηκε από τη Βαυαρέζικη Απολυταρχία το 1838 και το βιβλίο του διασώθηκε με ψεύτικο εξώφυλλο ως απαγορευμένο. Μπορεί εκπρόσωπος προοδευτικής παράταξης να απαξιώνει με τέτοια ευκολία έναν παλιό αγωνιστή;
Η μόνη ισορροπημένη πρόταση που ακούστηκε ήταν της δικής μας παράταξης. «Και αν δεν μπορεί να γίνει μετονομασία, να τοποθετηθεί τουλάχιστον μία τιμητική πλακέτα.»
Θα συμπλήρωνα… Να εκμεταλλευτούμε την στοά του ασανσέρ του πρ. «Ξενία Παλάς», που έχει έτοιμο σχεδόν εκθεσιακό χώρο. Και να λειτουργεί εκεί μία μόνιμη έκθεση και για το Πολιτικό και για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που ιδρύθηκαν στην πόλη μας κατά την Επανάσταση και τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια.
Οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Πολιτισμού αντί μόνο να δίνουν συνέχεια συγχαρητήρια στον εαυτό τους, ας υποβάλλουν την πρόταση εκ μέρους του Δήμου στην Αρχαιολογία.
Μόνον η Αρχαιολογία έχει τα στοιχεία, έχει τεχνογνωσία και έχει το προσωπικό για ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Αρχαιολογία φυλάσσει ακόμα και κομμάτια από την «πύλη» του Νοσοκομείου, που δημοσιεύω από φωτογραφία της ομάδας των «παλαιών Φωτογραφιών του Ναυπλίου».
ΥΓ Όποιος θέλει να μάθει για τον γιατρό Στεφανίτζη και το απίθανο έργο του στο Ναύπλιο, δεν έχει παρά να αναζητήσει στο διαδίκτυο το άρθρο του κ. Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, του ιστορικού που πολλά του οφείλει η πόλη μας.