ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ναύπλιο: Στη Λεωφόρο Αμαλίας με μεγάλη δόση νοσταλγίας...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:25:00 π.μ. | |

Ναύπλιο
Αρχή Αμαλίας 1980
Του Γιάννη Γαλανόπουλου

Η Λεωφόρος Αμαλίας . Από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Ναυπλίου.Με τα σχολεία, τα καταστήματα ,τα καφέ της,το εκκλησάκι των Ταξιαρχών  ..

Φούρνος Μπουγιούκου

Πόσο διαφορετική όμως ήταν πριν μισόαιώνα ?Χωρίς αμφιβολία πολύ διαφορετική. Περισσότερο εμπορική και λιγότερο τουριστική. Η ζωή όμως  αλλάζει, μαζί και η εικόνα των δρόμων μιας πόλης.

Μια ..βουτιά στο χρόνο λοιπόν να θυμηθούμε –και να θυμίσουμε- ποιους συναντήσουμε στα τέλη του ’60,τη δεκαετία του ΄70 και για κάποια χρόνια ακόμη..

 Η Αμαλίας άλλοτε
Ξεκινώντας από την αριστερή πλευρά του δρόμου ,αμέσως ,μετά την πλατεία Τριών Ναυάρχων συναντούσαμε το κατάστημα καλλυντικών του Λάκη Τούμπα( υπάρχει ακόμη) , το ΠΡΟΠΟ του κυρ-Μήτσου Νικολόπουλου , τα χαρτικά Μπρούλη-Λαγουρού,  το ιατρείο Σοφρώνη ( παλιότερα..)το τσαγκάρικο του Γιώργου Παπακυριακού, το ποδηλατάδικο αδελφών Ζώραπα και το κρεοπωλείο αδελφών Ηλιάδη.

Στη θέση του σημερινού Πολεμικού Μουσείου ήταν το παντοπωλείο Κολόκα-Κουρλιμπίνη και δίπλα με ΄΄φάτσα΄΄την μικρή πλατεία η αποθήκη του γραφείου τελετών Διομήδη..

Το μανάβικο Μπέκα

Επί της πλατείας η πίσω πλευρά του μινιμάρκετ Μανδρόζου, και μέσα στη στοά η μπυραρία του Τζίμη Τσικόπουλου ( πόσες μπύρες με φοβερές ποικιλίες δεν είχαμε ..κατεβάσει..), το ραφείο Τάκη Κατσαρού και το δικηγορικό γραφείο του ΜίμηΓκιόλα και αργότερα του Γιάννη. Για ένα διάστημα θυμάμαι στη στοά και το κομμωτήριο της Άννας Καλογεροπούλου.

Και μπροστά το  ιχθυοπωλείο Ανδρέου, το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Σταματάκη που πάντα στις εκλογές γινόταν εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ.

Ποτοποιείο Καρώνη
Και αμέσως μετά το κρεοπωλείο των Γιώργου-Παναγιώτη Κούτρη.

Σε απόσταση ..αναπνοής το ποδηλατάδικο του Χρήστου Νικολόπουλου που πολύ αργότερα το δούλεψε κι ο αδελφός του Κώστας. Κολλητά το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών Μαγκαφά(δεκαετία 80..)  και βέβαια το παντοπωλείο του ΜίμηΞυνού. Τροφοδοτούσε πελάτες του Ναυπλίου αλλά και των χωριών .

Εκεί τότε ήταν οι αφετηρίες δρομολόγιων του ΚΤΕΛ για χωριά της Ναυπλίας.

Μετά το κατάστημα Ξυνού συναντούσες το οπωροπωλείο Μπέκα, το μικροβιολογικό ιατρείο της Μαρίας Ευσταθίου  και κλείνοντας αυτή η πλευρά το πρατήριο Δημόπουλου και στη γωνία  το οπωροπωλείο Θύμιου Ρούσου ( αργότερα το καφενείο του Δήμου Καβαλλάρη).

Περιμένοντας το λεωφορείο

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ….

Στην πλευρά των σχολείων αρχή με το κατάστημα χρωμάτων κλπ των αδελφών Μαντζούνη, γωνία  Αμαλίας και Σωφρόνη.

Ο Τάσος Ζώραπας στο μαγαζί του

Στην απέναντι γωνία η Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα , (το σημερινό κατάστημα της Αρετής Σταίκου).

Στη συνέχεια θυμάμαι το κατάστημα Αντωνόπουλου ( γιαούρτια, γάλατα..) ,το κατάστημα Βουλγαράκη, το κουρείο του Βαγγέλη Οικονόμου ( φανατικός φίλαθλος..),  τα κατεψυγμένα των αδελφών Χριστόπουλου και αργότερα το μεζεδοπωλείο ΄΄Επί σκηνής΄΄ του Ζάχου Κούρου.

Ακολουθούσε το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Νάσσου,οι  αδελφοί Βασίλης-Ανέστης Ματζούνης  ,το γραφείο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών , το καφενείο Σπύρου-Λεωνίδα Φραγκιά και το οπωροπωλείο Κόκκινου , αργότερα το είχε ο Τάσος Ζαχαριάς.

Παντοπωλείο Ξυνού

Γωνία Αμαλίας και Σιώκου ήταν το κουρείο του Βασίλη Βουργίδη, δίπλα το κομμωτήριο της Κατερίνας ( Μερζιώτη), η Εμπορική Τράπεζα.

Κι ακολουθουσών το ιχθυοπωλείοΓιωννά, ο γεωπόνος Πέτρος Τσικόπουλος,το καφενείο των αδελφών Σούληκαι Άρη Κουτσουμπού.

 Αμαλίας και Κωτσονοπούλου το ποτοποιείοΤάκη –ΓιάννηΚαρώνη ( συνεχίζει την παράδοσηεκεί ο Δημήτρης..) το καθαριστήριο Ξύδη που συνέχισε ο Βασίλης Διαμαντής και το ηλεκτρολογείο Γκίκα-Βασιλείου .

Εκεί που σήμερα είναι το γωνιακό καφέ ΄΄IPANEMA;;λειτούργησε  κάποια χρόνια και το παντοπωλείο Μπικάκη

Στάση λεωφορείου για χωριά

Και βέβαια στο τέρμα της Αμαλίας για πολλά χρόνια ο φούρνος Μπουγιούκου( αργότερα Τράπεζα..) και επάνω το ξενοδοχείο ΑΜΥΜΩΝΗ.

Δίπλα το μανάβικοΔρίτσα. Και φυσικά η Βιβλιοθήκη της πόλης.

Κάπως έτσι θυμάμαι την Αμαλίας από τις αρχές του ΄70 και στη συνέχεια .

Στη Λ. Αμαλίας και ο παγοπώλης

(Αν ξέχασα κάποιον η κάποιους ζητώ συγγνώμη..)

Πολλοί επαγγελματίες εκείνης της εποχής δεν ζουν πια, με άλλους που ζουν, συνταξιούχοι εδώ και χρόνια, ανταλλάσουμε συχνά καλημέρες..

Ένας κεντρικός δρόμος τ΄Αναπλιού , από τους πιο πολυσύχναστους , άλλοτε ιδιαίτερα εμπορικός , σήμερα με τουριστικό κυρίως προφίλ.

Με λιγότερους μόνιμους κατοίκους και πιο πολλές αναμνήσεις Αλλά , όπως είπαμε, η ζωή αλλάζει, οι ανάγκες, οι συνήθειες της καθημερινότητας , οι γενιές..

Κρεοπωλείο Κούτρη

Ευτυχώς οι εικόνες στο μυαλό και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες θα μας θυμίζουν πάντα κι εκείνη την εποχή .

Για μένα της παιδικής-εφηβικής ηλικίας .

Θα συνεχίσουμε το ΄΄οδοιπορικό΄΄μας σύντομα , σε ένα άλλοδρόμο της πόλης, σε μια άλλη γειτονιά.

Υ.Γ. Ευχαριστώθερμά τον Στέλιο Καρατάσο και την ομάδαFB΄΄παλιέςφωτογραφίες του Ναυπλίου΄΄για την ευγενικήπαραχώρηση του τόσο σημαντικού οπτικού υλικού.

Ευχαριστώ  και τις ΄΄Αργολικές Ειδήσεις ΄΄για τη φιλοξενία του θέματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ