V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Βουλευτής Αργολίδας Ανδ. Πουλάς: Αναπάντητα τα ερωτήματα για το εργασιακό μέλλον των εποχικών πυροσβεστών

Βουλευτής Αργολίδας Ανδ. Πουλάς
Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εποχικών πυροσβεστών εντείνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την απάντηση του στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Οι συμβάσεις 2.500 εποχικών πυροσβεστών λήγουν στις 31 Οκτωβρίου 2024 και το αρμόδιο Υπουργείο δεν απαντά με σαφήνεια για το εργασιακό τους μέλλον. Προφανώς αυτό είναι το ευχαριστώ της κυβέρνησης απέναντι στους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι πέντε χρόνια σε κάθε αντιπυρική περίοδο βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πολλές φορές σε εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελος Τουρνάς αναφέρει τα εξής:

«Στο άρθρο 211 του ν. 5094/2024 «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις» (Α’ 39), ορίζεται ότι: «1. Για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, να προσλαμβάνονται, κατ' έτος, για το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως πέντε (5) συνεχείς αντιπυρικές περιόδους, με την επιφύλαξη της παρ. 2. Η διάρκεια της απασχόλησής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι (6) μήνες ετησίως. […] 2. Οι Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά το έτος 2019, κατ' εξαίρεση της παρ. 1, δύναται να προσληφθούν εκ νέου με την ίδια ειδικότητα για το έτος 2020, με δυνατότητα επαναπρόσληψης και για τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024, εφόσον επιθυμούν και διαθέτουν κατά τον χρόνο πρόσληψής τους σωματική και ψυχική υγεία και ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν […]».

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι δεν προβλέπεται νομοθετικά η ένταξη των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε είναι επιτρεπτή νομοθετικά η μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται ότι, σε προηγούμενους διαγωνισμούς για την πρόσληψη προσωπικού επί θητεία, ελήφθη υπόψη η ιδιότητά του Πυροσβέστη Εποχικής Απασχόλησης, στο πλαίσιο μοριοδότησης αντικειμενικών κριτηρίων για την κατάταξη των υποψηφίων, όπως προβλέφθηκε τόσο στην «Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού για την πρόσληψη πεντακοσίων (500) Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων επταετούς (7ετους) θητείας (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) στο Πυροσβεστικό Σώμα για το έτος 2022» (ΑΔΑ: ΩΜΙΑ46ΝΠΙΘ-ΜΧΨ), όσο και στην «Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού για την πρόσληψη εξακοσίων πενήντα (650) Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων επταετούς (7ετους) θητείας (Π.Δ.Ε.) στο Πυροσβεστικό Σώμα για το έτος 2024» (ΑΔΑ: Ψ3Τ446ΝΠΙΘ-ΓΞΧ).

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε κάθε προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη προσωπικού, η Διοίκηση εξετάζει, υπό το πρίσμα των ισχυουσών διατάξεων, τα επιμέρους ζητήματα, όπως , μεταξύ άλλων, τα προσόντα, τις προϋποθέσεις εισαγωγής των υποψηφίων και τα κωλύματα κατάταξης, το ηλικιακό κριτήριο, καθώς και την βαθμολόγηση τυχόν αντικειμενικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στους Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης.»









ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ