ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίαση στη Νέα Κίο του νέου βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου "Χνάρια Θεάτρου"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:37:00 π.μ. | |
Βιβλιοπαρουσίαση
Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, η Τοπική Κοινότητα Νέας Κίου, η Αργώ Α.Ε., ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου, και το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου, «Χνάρια Θεάτρου Από την άγονη γραμμή στη γόνιμη αποδρομή!»

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σωτήρης Τσόγκας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Συγγραφέας, και η Καλλιόπη Καλποδήμου, φιλόλογος, θεατρολόγος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει η Ματίνα Γκόγκα, Πρόεδρος του Θεατροδρομίου.

Η Γιάννα Βασιλείου, ηθοποιός, η Ελπίδα Κομιάνου, θεατρολόγος, και η Πέγκυ Νόνη, ηθοποιός, θα αναγνώσουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Κυριάκου Σάμιου.

Ο Κυριάκος Σάμιος γεννήθηκε στην Νέα Κίο Αργολίδας το 1954. Σπούδασε στην Αθήνα, στην ΑΣΕΤΕΜ /ΣΕΛΕΤΕ . Εργάστηκε στην Λαϊκή Επιμόρφωση (ΝΕΛΕ Αργολίδας). Συμμετείχε σε βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, θεατρικά σεμινάρια επιμόρφωσης επιμορφωτών και σεμινάρια για κοινωνικές ευάλωτες ομάδες.

Η διαδρομή του στον χώρο και στον χρόνο προβάλλεται τόσο επί σκηνής (ηθοποιός και συντονιστής-σκηνοθέτης), αλλά και ως ένας από τα ιδρυτικά μέλη θεατρικών ομάδων όπως: ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΔΗ.ΘΕ.ΝΑ., ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ – ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Εκ πεποιθήσεως και με ζέση ερωτευμένου υπηρετεί το κοινωνικό θέατρο (Φυλακές, Ρομά, ΚΑΠΗ, πληθυσμιακές ομάδες απομακρυσμένων χωριών). Αθεράπευτα ταξιδευτής παίζει με τις λέξεις και χαράσσει επί χάρτου συναισθήματα σκέψεις ιδέες. Κείμενα του φιλοξενούνται στον περιοδικό τύπο: ΡΩΓΜΗ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ, ΝΑΥΔΕΤΟ.

Συνετέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών λόγου . Συντονίζει και σκηνοθετεί το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ – ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Συμμετείχε στην συλλογική έκδοση ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ εκδόσεις Άπαρσις (2020) καθώς και στην σειρά βιβλία για τις φυλακές ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, Εκδόσεις Απαρσις, με τον τίτλο ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ (2022). Το 2018 χρονολογείται η ποιητική συλλογή ΗΜΙΘΑΝΗ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ (Χειροποίητη έκδοση).
Καταφύγιο της πένας του το τετράδιο με ράγες: https://kyriakossamios.blogspot.com/

Ο Σωτήρης Τσόγκας αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Παρακολούθησε θεατρικά Σεμινάρια στο Tuebingen της Δ. Γερμανίας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Κ.Θ.Β.Ε., του Σ.Ε.Η και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Οδού Ερμού-Πρόβα, της Πειραματικής του Σκηνής «ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ», και του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΓΧΟΥΣ "η ευ-θυμία". Έχει εργαστεί επί σειράν ετών ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, και μεταφραστής - διασκευαστής στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παραστάσεις. Συμμετείχε από το 1972 (με ειδική άδεια) στους θιάσους : Mυράτ - Ζουμπουλάκη (Θέατρο Αθηνών), όπου ερμήνευσε βασικούς ρόλους σε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (‘72 ως ’82), καθώς και σε Αρχ. Ελληνικές Τραγωδίες στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία Θέατρα, της Άννας Φόνσου (Θέατρο Ορβο), του Χρήστου Πολίτη - Αντύπα (Απλό Θέατρο), του Δημήτρη Ιωακειμίδη (Πολύτεχνο), σε άλλους αθηναϊκούς θιάσους, και στο Θέατρο «Πρόβα». Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 παρουσίασε μαζί με τον μακαριστό δάσκαλό του Δημήτρη Μυράτ από σκηνής του Θεάτρου Αθηνών, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνος, και το «Κατά Μάρκον» Ευαγγέλιο στη Δημοτική, σε παγκόσμιες πρώτες. Σκηνοθέτησε συνολικά 50 έργα, κλασσικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα σε περιφερειακά θεατρικά σχήματα, και στο Θέατρο «Πρόβα», όλα τα έργα από το 1993 έως το 2019.

Ως καθηγητής διδάσκει από το 1987 σε σεμινάρια του ΥΠΠΟΑ, στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθηνών, στις σχολές «Antenna», «Star», «Η Πρόβα», «ΙΕΚ ΔΟΜΗ», «Ελληνοαμερικανική Ένωση», Πανεπιστήμιο "ΛΟΜΟΝΟΣΩΦ" της Μόσχας, στο ΑΠΘ, και στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας.

Βραβεία: «Α’ Βραβείο Ανδρικού Ρόλου», «Βραβείο σκηνοθεσίας» από το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, «Α' Πανελλήνιο Βραβείο Ποιήσεως» της Ε.Ν.Ε.Λ. «Α’ Βραβείο Διδασκαλίας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Δραματικών Σχολών "ΥΠΕΡΙΩΝ". Χρυσό Μετάλλιο του Μ. Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών». Το 2021 του απονεμηθεί βραβείο για την πολιτιστική προσφορά του από την «Ακαδημία των Τεχνών». Το όνομά του είναι στο Who Is Who Encyclopedia.

Η Καλλιόπη Καλποδήμου είναι Πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μιου Πελ/σου. Τελειόφοιτος του ΜΠΣ, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελ/σου. Υπηρετεί στη Β/θμια Εκπαίδευση, ως Φιλόλογος και θεατρολόγος. Έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, και παραστάσεις σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Εισηγήσεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε τόμους επιστημονικών συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.

Εκ του Θεατροδρομίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ