ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος: Σε κάθε πολιτιστική πρόταση απαντάμε θετικά και δημιουργικά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:58:00 π.μ. | |
Ψαράδες στο λιμάνι της Ερμιόνης
Στις 22 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στο Ναύπλιο στην πρωτεύουσα του Νομού, φιλοξενούμενοι στο Πολεμικό Μουσείο από τον Διευθυντή του κ. Μενέλαο Σπυρόπουλο -και τούτο απετέλεσε μεγάλη τιμή για εμάς- σε μια κοινή έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων με τη Γαλλική πόλη Abbeville.

Ως ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το περιεχόμενο του πολιτισμού, καθώς ο πολιτισμός είναι σύνθετο πράγμα· δεν είναι μόνο οι εικαστικές τέχνες, οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά είναι και η κοινωνικότητα, η κοινωνικότητά μας.

Πορευόμαστε λοιπόν με την πεποίθησή ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος ανάμεσα στις κουλτούρες και στη συνύπαρξη των ταυτοτήτων, στην πολλαπλότητα των κόσμων και το ψηφιδωτό των πίστεων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας. Έτσι συνυπάρχουμε για μία εβδομάδα 22-9 έως 29-9, σε μια κοινή έκθεση φωτογραφίας με την αντίστοιχη πόλη της Γαλλίας με σαφώς κοινά χαρακτηριστικά.

Το οδυσσειακό ταξίδι στην απεραντοσύνη της θάλασσας δημιουργεί μια ξεχωριστή φιλοσοφία ζωής ανοιχτής, ανεκτικής, ασυμβίβαστης σε περιχαρακώσεις και κλειστά συστήματα αξιών, ευαισθησίας, πολυδιάστατης καλλιτεχνικής έκφρασης που συνδέεται με τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα τους.

Στην έκθεση παραθέτουμε ασπρόμαυρα στιγμιότυπα που αποτυπώνουν την κοινωνική και παραγωγική ζωή του τόπου στον προηγούμενο αιώνα.

Η θαλασσινή ζωή των κατοίκων της Ερμιόνης ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφίες και κάποια κειμήλια-αντικείμενα, κάποιες και κάποια πολύ σπάνια πια.
Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί σημαντικό ιστορικό κειμήλιο-ντοκουμέντο από την καθημερινότητα της τότε Ερμιόνης, με την εικόνα να περιγράφει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής της πόλης μας.

Μέσα από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ξεπηδούν αναμνήσεις που σημάδεψαν τη ζωή μας, προκαλώντας μας άλλοτε συναισθήματα συγκίνησης και άλλοτε ευφορίας.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης μας έπαιξε το μπαρμπαριώτικο σφουγγάρι, που ήταν εκλεκτής ποιότητας. Πολλές ήταν οι ναυτικές οικογένειες της πατρίδας μας με ναυτική δράση και μεγάλος ο ναυτικός στόλος των μικρών και μεγάλων σκαφών.
Οι ήρωες των φωτογραφιών ήταν άνθρωποι απλοί, λαϊκοί που πέρασαν τη ζωή τους ταπεινά, που έζησαν και πορεύτηκαν μέσα από τη θαλασσινή γη.

Οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες μας έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, μετατρέποντάς τον σε εστία πολιτισμού, αφού υπήρξαν ταυτόχρονα πομποί και δέκτες.

Οι πρωτοδουλευτές της θάλασσας, με επιμονή για την επιβίωση, με περηφάνια για τη δουλειά τους και τρυφεράδα για τη θάλασσα, προσπάθησαν να κάνουν την πατρίδα τους πηγή πλούτου, ζωής και ομορφιάς. Στη θέα τους διεγείρεται η μνήμη, ξυπνούν οι αναμνήσεις, ενεργοποιούνται οι διαθέσεις στο κοινό ταξίδι μνήμης στις θάλασσες Ερμιόνης-Αbbeville με νέα, άφθαρτα εμπόδια. Μυστική γοητεία που θέλει να κοινοποιηθεί και το κάνει!

Η έκθεση σάς περιμένει να την επισκεφθείτε

Το Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ (ΕΜΕ)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ