ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ντοκιμαντέρ για την Αρβανίτικη διάλεκτο στις Λίμνες Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:40:00 μ.μ. | | |
Ηλικιωμένοι
Το ντοκιμαντέρ της Λαμπρινής Παπαχριστοδούλου, καταπιάνεται με την Αρβανίτικη διάλεκτο, μια σπάνια γλώσσα που ακόμα μιλιέται στις Λίμνες Αργολίδας, αν και απειλείται με εξαφάνιση.

Η κα Παπαχριστοδούλου επισημαίνει τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτής της γλώσσας, τονίζοντας πως η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Κατανοώντας την αναγκαιότητα της διαφύλαξης αυτής της προφορικής παράδοσης, η ίδια δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προέλευση και εξέλιξη της γλώσσας στις Λίμνες.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η καταγραφή των προσωπικών αφηγήσεων της τελευταίας γενιάς που έχει την Αρβανίτικη ως μητρική γλώσσα. 

Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, αποδίδεται η ουσία και η σημασία της στη νεοελληνική ιστορία. Δεδομένης της απουσίας γραπτής αλφαβήτου, η επιβίωση της γλώσσας εξαρτάται από τη διατήρηση αυτών των ιστοριών.

Η κα Παπαχριστοδούλου προσδοκά να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των Αρβανιτοχωριών και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την πλούσια ιστορία και κουλτούρα τους μέσα από το ντοκιμαντέρ της.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ