V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ντοκιμαντέρ για την Αρβανίτικη διάλεκτο στις Λίμνες Αργολίδας (βίντεο)

Ηλικιωμένοι
Το ντοκιμαντέρ της Λαμπρινής Παπαχριστοδούλου, καταπιάνεται με την Αρβανίτικη διάλεκτο, μια σπάνια γλώσσα που ακόμα μιλιέται στις Λίμνες Αργολίδας, αν και απειλείται με εξαφάνιση.

Η κα Παπαχριστοδούλου επισημαίνει τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτής της γλώσσας, τονίζοντας πως η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Κατανοώντας την αναγκαιότητα της διαφύλαξης αυτής της προφορικής παράδοσης, η ίδια δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προέλευση και εξέλιξη της γλώσσας στις Λίμνες.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η καταγραφή των προσωπικών αφηγήσεων της τελευταίας γενιάς που έχει την Αρβανίτικη ως μητρική γλώσσα. 

Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, αποδίδεται η ουσία και η σημασία της στη νεοελληνική ιστορία. Δεδομένης της απουσίας γραπτής αλφαβήτου, η επιβίωση της γλώσσας εξαρτάται από τη διατήρηση αυτών των ιστοριών.

Η κα Παπαχριστοδούλου προσδοκά να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των Αρβανιτοχωριών και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την πλούσια ιστορία και κουλτούρα τους μέσα από το ντοκιμαντέρ της.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ