ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Αργολίδας για τη στέγαση και συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:15:00 μ.μ. | |
ΕΛΜΕ Αργολίδας
Οι διορισμοί χιλιάδων μονίμων συναδέλφων τα τελευταία χρόνια –βασικό αίτημα και αγωνιστική διεκδίκηση του κλάδου- είναι αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για τη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Οι διορισμοί όμως δεν καλύπτουν το σύνολο των πραγματικών αναγκών σύμφωνα και με τις θέσεις του κλάδου για 20 μαθητές στο τμήμα. Μεγάλο μέρος των αναπληρωτών καλύπτουν πάγιες ανάγκες το 1/3 περίπου των συναδέλφων είναι αναπληρωτές. Επιπλέον δεν καλύπτεται το σύνολο των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών.

Τα προβλήματα όμως είναι πολύ σοβαρά όπως ανάγλυφα δείχνουν κάποια στοιχεία όπως οι εκατοντάδες (κοντά στις 1.000) παραιτήσεις αναπληρωτών και αναπληρωτριών την περσινή σχολική χρονιά, αφού μεγάλος αριθμός συναδέλφων αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης. 776 ευρώ που είναι ο 1ος μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και περίπου 950 ευρώ ο 1ος μισθός των αναπληρωτών.

Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και αυτά σε εξωφρενικά υψηλά ενοίκια. Χρειάζονται τουλάχιστον τα 2/3 (ίσως και παραπάνω...) του πενιχρού μισθού των εκπαιδευτικών είναι για να μπορούν να έχουν ένα σπίτι να μείνουν και να υπάρχει ρεύμα και νερό μέσα σε αυτό. Ομηνιαίος μισθός δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες και πλέον προβληματίζεται έντονα κάποιος αν αξίζει να επιλέξει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% το πραγματικό εισόδημα ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλη ήταν στο 2,7%.

Πέρα από αντιλήψεις που δεν επιτρέπουν «παροχές και δημοσιονομικό εκτροχιασμό» θα πρέπει η Παιδεία (και η Υγεία) να γίνουν προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Να διατεθούν άμεσα πόροι για την Παιδεία που υπάρχουν αφού κάποιοι τομείς της οικονομίας (τουρισμός Τράπεζες ) παρουσιάζουν κέρδη.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Όσο αφορά τη στέγαση έχουμε φαινόμενα να μένουν συνάδελφοι σε αυτοκίνητα και σε σκηνές σε κάποιες περιοχές της χώρας –έστω και προσωρινά- επειδή δε βρίσκουν σπίτια να μείνουν ή να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά (μέχρι και 100 ευρώ τη μέρα) σε ξενοδοχεία και σπίτια βραχύβιας μίσθωσης.

Είμαστε αντιμέτωποι με το «τέρας της ακρίβειας» που σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς αυξήσεις κάνει πολύ δύσκολη τη διαβίωση των συναδέλφων.

Διεκδικούμε από το ΥΠΑΙΘΑ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους:

Να εφαρμοστεί εδώ και τώρα σε κάθε Δήμο, σε όλη τη χώρα το άρθρο 32 του ν.4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής στους εκπαιδευτικούς. Να αξιοποιηθεί η απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. της 15ης Μαΐου 2024 για ένταξη και των νεοδιόριστων συναδέλφων στη ρύθμιση.

Με βάση τα παραπάνω παλεύουμε για:

Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, κανένας συνάδελφος-εκπαιδευτικός με μισθό αναξιοπρέπειας και φτώχειας κάτω των 1000 ευρώ

n επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

n Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προσλήψεις μονίμων ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

n Αξιοποίηση δομών για την κατασκευή κατοικιών για εκπαιδευτικούς.

n Αξιοποίηση συγκροτημάτων κατοικιών.

n Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και ανάληψης υπηρεσίας για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

n Να δοθεί επίδομα στέγασης για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές οι οποίοι εργάζονται εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους.

n Το ΥΠΑΙΘΑ μαζί με τα αντίστοιχα υπουργεία να προσέλθουν άμεσα για την υπογραφή ΣΣΕ.

Άμεσα και μέχρι να κατοχυρωθεί από την ΣΣΕ:

l Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να υπογράψουν σύμβαση ετήσιας (12μηνης) διάρκειας με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 31η Αυγούστου (έναρξη και λήξη σχολικού έτους αντίστοιχα).


To ΔΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ