ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ναύπλιο: Ο (Μεγάλος) Δρόμος είχε τη δική του ιστορία ….

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:20:00 μ.μ. | | |

Ναύπλιο
Του Γιάννη Γαλανόπουλου

Τριγυρνώντας στους δρόμους και τα σοκάκια του Ναυπλίου δεν θαυμάζεις μόνο τη φυσική ομορφιά , τα μνημεία κλπ.

Ασυναίσθητα ταξιδεύεις στο χρόνο βλέποντας κόπους δρόμους και θυμάσαι πως ήταν κάποτε.

Ποιοι είναι σήμερα οι επαγγελματίες ενός δρόμου , ποιοι ήσαν πριν κάποια( πολλά η λίγα) χρόνια. Και βέβαια γεμίζεις συναισθήματα ανάμικτα…

Κυρίως νοσταλγία για το χθες και ανθρώπους  που ζήσαμε αλλά σήμερα δεν είναι κοντά μας.

Ένα κλασσικό παράδειγμα η οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο ΄΄Μεγάλος Δρόμος΄΄, στο κέντρο της πόλης,  η καρδιά του Ναυπλίου

Κάποτε λειτουργούσαν καταστήματα όλων των χρήσεων και αναγκών της τοπικής κοινωνίας, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία να ικανοποιεί τουριστικές ανάγκες ..Αλλάζουν οι καιροί…

Ξεκινώντας από την αρχή του ΄΄Μεγάλου Δρόμου΄΄ τι να πρωτοθυμηθείς

Στην αριστερή πλευρά της οδού, η γωνία με τους ξηρούς καρπούς του Κώστα Κατσαρού, αργότερα Χρίστου Αθανασόπουλου. Δίπλα η μπουτίκ ΄΄΄Σεραφίνο΄΄ του Γιώργου Δημόπουλου ,το ιατρείο ΩΡΛ Τριανταφύλλου και το εμπορικό Πετρόπουλου.

Μετά το σημερινό Δημαρχείο ( γυμνάσιο παλιά)το φαρμακείο Γουζούαση, το κατάστημα ηλεκτρικών Λεονταρίτη τα χρυσοχοεία Παπαδόπουλου, Σαββάκη, το φωτογραφείο του Νίκου Καζά. Και αμέσως μετά, θυμάμαι,το κατάστημα  του ΄΄Θυμιάκου ( Θύμιος Ανυφαντής ), )το τυπογραφείο  Νίκου Χριστόπουλου, το βιβλιοπωλείο Καλογερόπουλου-Βέργου, το φαρμακείο Κωστούρου, το δικηγορικό γραφείο Κωστούρου, το ωρολογοποιείο Μαρίνου και το εμπορικό του Θάνου Λαμπρόπουλου..

Μετά τη διασταύρωση άλλη μια σειρά επαγγελματιών..

Ο γιατρός Παπαδριανός,ο οδοντίατρος Κ. Χαραμής  το κατάστημα δώρων Νινέτας Μεταξά, το φαρμακείο Μάνου Περράκη,   είδη σπορ Ζάχου Κούρου, ένα καθαριστήριο , το κατάστημα ηλεκτρικών Γ. Σκολαρίκου, ο Γιάννης Αθανασόπουλος ,τα οπτικά Παντελή-Σταμάτη Σκολαρίκου, το Δημόσιο Ταμείο και ο μοναδικές γλυκές γεύσεις του Πουλή.

Κι αμέσως τα νυφικά Καραχάλιου, το ραφείο Κοΐνη, το συμβολαιογραφείο Τόμπρα.

Για τη βόλτα η το Τριανόν ξηρούς καρπούς από τον Σπύρο Γαλάνη , το κουρείο του Τάκη Αντίκα , το εμπορικό Στασινόπουλου , το περίπτερο Αθανασόπουλου ,μετέπειτα Φάνη Κοκκάλα Και κολλητά το αγαπημένο μας σινεμά, το Τριανόν.

Και οι  απέναντι…

Η δεξιά πλευρά της Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπως πάμε προς την πλατεία, ξεκινά εκεί που ήταν το φωτογραφείο του Αντώνη Ραφτόπουλου ( σήμερα με παγωτά..) Ακριβώς δίπλα το χρυσοχοείο του Μπάμπη Παρασκευόπουλου κι εκεί που σήμερα είναι η Γραμματεία του Πανεπιστημίου στεγάστηκε για κάποια χρόνια το Δημαρχείο , παλιότερα δεν θυμάμαι..

Μετά τη διασταύρωση συναντούσαμε το εμπορικό Μαστοράκου , το ραφείο Μπακέα, το σουπερ μάρκετ Μανδρόζου αλλά και το φαρμακείο του Θοδωρή  Παράσχου .Για τη συνέχεια το κατάστημα του Γιώργου Νταβέλη ( είδη αλιείας, παιχνίδια κλπ) το κατάστημα Αθηναία των Μάνου Κοΐνη-Θωμά Δημόπουλου( αργότερα μαγαζί με καπέλα..) , οι φωτοτυπίες της Βάνας Ρετάλη, τα καλλυντικά Ταφουσιάδη ( πριν κομμώσεις Στράτος Γόσιας), ,  το υποδηματοποιείο Καλλιαμούτου το μπακάλικο του ΄΄Παρνασσού΄΄(Μένιου Αναστασόπουλου) .Στη θέση του αργότερα το φωτογραφείο Άρη Καραχάλιου.

Σταθερή αξία,διαχρονικά, το συμβολαιογραφείο Περράκη, τα υποδήματα Χαραμή μετά το κατάστημα Σταμπολιάδη ( αργότερα Αυγουλή) , το ζαχαροπλαστείο- ΠΡΟΠΟ Κατραμάνου, οι κομμώσειςΜιμη Καλογερόπουλου και το ιστορικό εστιατόριο  Ελλάς των αδελφών Κουτσουμπού..


Αυτή είναι μια νοσταλγική εικόνα του ΄ΜεγάλουΔρόμου΄΄, όπως την εχω στο μυαλό μου , από τις αρχές του 70 και για αρκετά χρόνια… .Ίσως να ξεχνώ κάποιους..

Οι παλιότεροι από εμένα θα θυμούνται προφανώς κι άλλους επαγγελματίες που έγραψαν τι δική τους ιστορία στην πόλη.

Η μια γενιά παραδίδει στην άλλη. Στο χρόνο αντέχουν τα καταστήματα Σκολαρίκου,Καραχάλιου, το ΄΄ΕΛΛΑΣ’’και τα συμβολαιογραφεία Τόμπρα και Περράκη  . Με τους διαδόχους βέβαια των ιδρυτών..

Η ζωή κυλάει , τρέχει θα έλεγα , οι ανάγκες αλλάζουν οπότε κι ο ΄΄Μεγάλος Δρόμος ΄΄ , το …νυφοπάζαρο κάποτε, η αναμονή για τα φλερτ των γυμνασιακών μας χρόνων, έχει αλλάξει κατά πολύ.


Όμως οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής με ανθρώπους που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε δεν σβήνουν….

Σε επόμενο δημοσίευμα θα θυμηθούμε κάποιον άλλο κεντρικό δρόμο τ‘ Αναπλιού και την ιστορία του.

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι από την ομάδα fb΄΄Παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου ΄΄και από τον Παναγιώτη Σκολαρίκο. Ευχαριστώ θερμώς..

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ