ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αρνητική η Δ/νση Δασών Αργολίδας για το αιολικό πάρκο MORES στα 4 βουνά της Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:32:00 π.μ. |
Ανεμογεννήτριες
Αρνητικά γνωμοδότησε η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας για το αιολικό MORES στα 4 βουνά της Πελοποννήσου: Αρτεμίσιο, Μαίναλο, Πάρνωνας, Τσεμπερού «καθώς η κατασκευή του εν λόγω έργου θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά και μη αναστρέψιμα όλη την περιοχή».

Στην αναλυτική της τεκμηρίωση η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας εκτός από τις ελλείψεις και τις ανακρίβειες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, αναφέρει:

Οι θέσεις «Τσούγκα», «Ξεροβούνι», «Μαλεβός», «Μπάλου Σπηλιά» αποτελούν την «καρδιά ενός φυσικού οικοσυστήματος με ελάχιστη διείσδυση ανθρώπινων δραστηριοτήτων κυρίως λόγω της βραχώδους μορφής τους. Η κατασκευή των ανεμογεννητριών (Α/Γ) και των συνοδών έργων αποτελεί βίαιη εισβολή και μη αναστρέψιμη καταστροφή.» Ο όγκος των εκχωμάτων από εκβραχισμούς και των επιχωμάτων θα είναι τεράστιος και γίνεται «προφανές ότι η καταστροφή του συνόλου των κορυφών και η αλλοίωση του τοπίου θα είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη.»

Ο συνδυασμός μεγάλου υψομέτρου και κλίσεων εδάφους «θα αποτελέσουν αφετηρία διαβρώσεων και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ρεμάτων με άγνωστες συνέπειες για τις αγροτικές περιοχές που βρίσκονται κατάντη.»

«Τα έργα οδοποιίας θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευρύτερη περιοχή, λόγω του μεγάλου πλάτους καταστρώματος και των μεγάλων ακτινών καμπυλότητας που απαιτούνται για τη μεταφορά τέτοιων φορτίων και μηκών των Α/Γ. Λόγω των μεγάλων εγκάρσιων κλίσεων (έως απόκρημνων) και του βραχώδους υποθέματος μεγάλο ποσοστό των εκχωμάτων αναμένεται να κατακρημνιστεί κατάντη, είτε ηθελημένα είτε γιατί δε μπορεί να γίνει αλλιώς (ανατινάξεις, αδυναμία φορτοεκφόρτωσης λόγω πλάτους κλπ). Η αποκατάσταση σε τέτοια υψόμετρα θα είναι αδύνατη, λόγω των κλίσεων, του βραχώδους και των κατακρημνίσεων στα κατάντη των εκχωμάτων. Ενώ θα υπάρξουν και αρνητικές επιπτώσεις στο δάσος ελάτης όπου αυτό εκτείνεται κατάντη.»

Οι θέσεις εγκατάστασης του αιολικού εργοστασίου «Όρος Αρτεμήσιο-Μαλεβός», «Μπάλου Σπηλιά» καθώς και το «Τρύπιο Λιθάρι» που εκτείνεται στη Αρκαδία, εμπίπτουν εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR2510004 “Όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο” που επιπλέον συγκαταλέγεται στις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά με κωδικό GR118 “Όρη Αρτεμήσιο και Λύρκειο”.
- Εντός της ίδιας ΖΕΠ έχει ήδη εγκατασταθεί αιολικό εργοστάσιο 39MW, στη θέση «Φραγκοκούκουρα-Μελίσσι-Πουρνάριζα», στο Λύρκειον Όρος (Δήμοι Τρίπολης και Άργους-Μυκηνών),
- και είναι υπό αδειδότηση και νέο αιολικό 44MW στη θέση «Δυτικό Λύρκειον - Τραχύ Όρος» (Δήμοι Τρίπολης και Άργους-Μυκηνών)!
- Εκτός της ΖΕΠ, ανατολικά των προτεινόμενων θέσεων είναι υπό αδειοδότηση και έτερο αιολικό 50MW στη θέση «Ράχη-Πριόνι-Λεκάνα» (Δήμος Άργους-Μυκηνών)!
Ωστόσο πουθενά στην ΜΠΕ ή στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση
δεν γίνεται συσχέτιση με τα υπόλοιπα αιολικά εργοστάσια που χωροθετούνται εντός της προστατευόμενης Natura «όπως απαιτείται σύμφωνα και με την ΥΑ 170225/2014 (ΦΕΚ 135/Β΄/27-1-2014) προκειμένου να εκτιμηθούν ορθά οι επιπτώσεων του έργου και του αντίκτυπου στην υφιστάμενη ορνιθοπανίδα.»
Οι αναφερόμενες περιοχές «εντάχθηκαν στο Δίκτυο Natura 2000 και χαρακτηρίζονται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας με στόχο την σταθεροποίηση ή/και αύξηση της έκτασης των οικοτόπων και ενδιαιτημάτων της ΖΕΠ καθώς και τη διατήρηση των τυπικών ειδών και την σταθεροποίηση ή/και αύξηση της φυσικής κατανομής τους και του εύρους διασποράς τους.»

Σημαντικά είδη πτηνών που ζουν εκεί είναι ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Μπούφος, η Δεντροσταρήθρα.
«Είναι αδύνατο να συνυπάρξουν τα σπάνια αυτά πτηνά με τα εργοτάξια και τις ανατινάξεις κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και μετά την κατασκευή του. Αφ’ ενός τα κρίσιμα ενδιαιτήματά τους θα έχουν κατακερματιστεί και αφ’ ετέρου η παρουσία ανθρώπων και μηχανημάτων θα είναι διαρκής για τη συντήρηση και τις επισκευές του έργου, προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς αυτούς.

Αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας θα υπάρξουν και λόγω των αναπόφευκτων προσκρούσεων επί των ανεμογεννητριών. Ομοίως, η παρεμπόδιση της πτήσεως των πτηνών, ο κατακερματισμός ή και καταστροφή των ενδιατημάτων τους θα συμβάλλει στη βαθμιαία μείωση των πληθυσμών. Επιπλέον, η διάνοιξη οδικού δικτύου σε περιοχές που ως τώρα ήταν μη προσβάσιμες στον άνθρωπο, θα συμβάλλει περαιτέρω στην πίεση των πληθυσμών των ειδών της πανίδας και της ορνιθοπανίδας λόγω της θήρας ή και της λαθροθηρίας.»

Η σημαντική αυτή γνωμοδότηση έρχεται να προστεθεί στα ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα των Δήμων Άργους-Μυκηνών, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας.

Παράλληλα το κείμενο αντιρρήσεων Δ11 που κατατέθηκε από το δικηγόρο μας με τον πρωτοφανή αριθμό των 6.047 υπογραφών (46 υπογραφές φορέων και 6.001 υπογραφές πολιτών), η πολύτιμη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή Καλλιστώ στη διαβούλευση, καθώς και τα επιπλέον σχόλια και δεκάδες Δ11 από φορείς και πολίτες, τεκμηριώνουν τις σοβαρές ενστάσεις κατά του έργου και είναι ενδεικτικά του αγώνα που αναπτύσσεται από όλους και όλες για τη διάσωση της Πελοποννήσου.

Είμαστε όλοι/ες ενωμένοι/ες και αποφασισμένοι/ες και δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το καταστροφικό για τη φύση και την κοινωνία έργο. Ο αγώνας μας συνεχίζεται!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ