ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

15η Οκτωβρίου: Ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:55:00 π.μ. |
Το λευκό μπαστούνι
Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού». Το λευκό μπαστούνι είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην κίνησή τους, ώστε να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το λευκό μπαστούνι δεν είναι μόνο σύμβολο της τυφλότητας αλλά είναι το σύμβολο της Ελευθερίας, της Αυτοπεποίθησης και της Ανεξαρτησίας. Είναι επίσης ένα εργαλείο ζωής που δίνει Δύναμη και μπορεί να ενισχύσει την Ψυχική Υγεία για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής.

Η χρήση του, επιτρέπει σε έναν τυφλό να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον χωρίς την εξάρτηση από φυσικό συνοδό και να εκπληρώσει τις καθημερινές του συνήθειες ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει.Σε συνδυασμόμε την κατάλληληΕκπαίδευση στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης το άτομο μεγιστοποιείτην αυτονομίακαι ανεξαρτησία του στο σπίτι, το σχολείο, την δουλειά και τις κοινωνικές του δραστηριότητες.Σημαντικό επίσης είναι, ότι για να εκτελέσει το σκοπό του το Λευκό Μπαστούνι χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

Το λευκό μπαστούνι σηματοδοτεί για όλους μας, πολιτεία και πολίτες, το καθήκον μας απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Η σημερινή επέτειος είναι μέρα που αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε μορφή της καθημερινότητας χωρίς εμπόδια και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλλιέργεια της ασφάλειας, της δύναμης, της ισότητας και συμπερίληψης για κάθε συμπολίτη μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ