ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Ναύπλιο: Σημαντικά δεδομένα στο "1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Έγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση"

Δρ. Κατερίνα Καϊκούσιη
Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ αποτελούμενη από τις Δρ. Κατερίνα Καϊκούσιη, τη Δρα. Ραφαηλία Ζαβρού, τη Δρα Μαρία Καρανικόλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, Δρα Νίκο Μίττλετον, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεθοδολογίας Έρευνας & Βιοστατιστικής και τον Δρα Σωκράτη Σωκράτους, Επίκουρο Καθηγητή Νοσηλευτικής, συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Έγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση που διεξήχθη στο Ναύπλιο της Ελλάδος μεταξύ από 11 έως 13 Οκτωβρίου 2024.

Η Δρ. Καϊκούσιη παρουσίασε σε ελεύθερη ανακοίνωση επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με α) με την ακούσια νοσηλεία ενηλικών με ψυχωτική συμπτωματολογία στις δομές ψυχικής υγείας στην Κύπρο, και β) τους παράγοντες υποτροπής και ακούσιας επαν-εισαγωγής για υποχρεωτική λήψη θεραπείας στα τμήματα οξείας φροντίδας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο κυριότερος παράγοντας που σχετίζεται με τις επαναλαμβανόμενες υποτροπές και συνεπακόλουθα με επαναλαμβανόμενες ακούσιες νοσηλείες για φροντίδα ψυχικής υγείας ήταν η αποδιοργανωμένη συμπεριφορά σε έδαφος διακοπής φαρμακευτικής αγωγής και η χρήση ουσιών.

Από τη μελέτη αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος του νοσηλευτή ψυχικής υγείας και η σπουδαιότητα παρεμβάσεων στην κοινότητα με επίκεντρο την εκπαίδευση των ατόμων και των οικογενειών τους σε δεξιότητες αυτό-διαχείρισης της νόσου, με έμφαση στην ορθή εφαρμογή της φαρμακοθεραπείας και την αποφυγή χρήσης ουσιών.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν ένα στα επτά άτομα που νοσηλεύονται για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας επανεισάγονται για θεραπεία μόλις 30 ημέρες μετά από την έξοδό τους από τη νοσοκομειακή δομή, η Δρ. Ζαβρού παρουσίασε ερευνητική μελέτη με θέμα τις αποτελεσματικές νοσηλευτικές παρεμβάσεις πρόληψης εισαγωγών και επαν-εισαγωγών λόγω οξέος ψυχωτικού επεισοδίου με εφαρμογή στις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη σχεδίου παρέμβασης σε καταστάσεις κρίσης προσαρμοσμένου στις ατομικές ανάγκες του ατόμου και της οικογένειάς του μέσω συμμετοχικής προσέγγισης και ενώ το άτομο παραμένει στην κοινότητα, σχετίζεται με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οξέων ψυχωτικών επεισοδίων, μειώνοντας την πιθανότητα νοσηλείας.

Συνολικά, από τις μελέτες αυτές φάνηκε ότι οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας συνιστούν έναν σημαντικό πυλώνα εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα, όσον αφορά την έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις εμφάνισης ψυχωτικών επεισοδίων.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ