ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ναύπλιο: Διαμαρτυρία μελών του διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του Τμημάτων Σχολής Καλών Τεχνών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:15:00 μ.μ. |
Τ.Θ.Σ.
Εμείς, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, διδάσκοντες/ουσες και μέλη του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας και την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια των φοιτητών/τριών της Σχολής μας κατά τις μετακινήσεις τους από το κέντρο του Ναυπλίου προς τα διδακτήρια.

 Εδώ και τρία χρόνια, στα επίμονα γραπτά και προφορικά αιτήματα τόσο των οργάνων διοίκησης της Σχολής όσο και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχετικά με την ανάγκη δρομολόγησης αστικής συγκοινωνίας από το κέντρο της πόλης προς το πανεπιστήμιο, δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση. 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε λύση του προβλήματος, ενώ η νέα δημοτική αρχή παρ’ όλες τις προφορικές υποσχέσεις σε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Κοσμήτορα, τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής και τον Πρύτανη, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα – και ενώ έχει ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος - να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. 

Μάλιστα η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ για δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας φαίνεται ότι δεν προβλέπει ούτε διέλευση από την οδό Αγίας Μονής, ούτε στάση στο Πανεπιστήμιο. Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει την απόφαση αυτή και να προβλέψει την εξυπηρέτηση των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Επίσης ζητάμε ενημέρωση σχετικά με την ανάθεση του έργου κατασκευής πεζοδρομίου στην παραπάνω διαδρομή, το οποίο όπως μας υποσχέθηκε η δημοτική αρχή θα ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες. 

Οι φοιτητές/τριες της Σχολής μας υποχρεώνονται να διανύουν την απόσταση παλιό Ναύπλιο – Άρια με τα πόδια ή με ποδήλατα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς πεζοδρόμιο, προκειμένου να φτάσουν στο πανεπιστήμιο. 

Πολλοί από αυτούς, σε περιπτώσεις βροχής ή καύσωνα, αδυνατούν να προσέλθουν στα μαθήματα τους ή προσέρχονται με κίνδυνο της υγείας τους και το κυριότερο, με κίνδυνο ατυχήματος, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Ήδη, τον περασμένο Ιούλιο, σε αυτή τη διαδρομή είχαμε τροχαίο ατύχημα με – ελαφρύ ευτυχώς – τραυματισμό ποδηλάτη φοιτητή της σχολής ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Καθημερινά ζούμε όλες και όλοι με τον φόβο μην θρηνήσουμε θύματα ενώ πληθαίνουν οι επιστολές διαμαρτυρίας από γονείς φοιτητών σχετικά με τα προβλήματα ασφαλείας. 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την διαιώνιση του προβλήματος, την αδικαιολόγητη άρνηση από τα ΚΤΕΛ Αργολίδας για διέλευση αστικού λεωφορείου από την οδό Αγίας Μονής, όσο και για τη στάση ορισμένων – ευτυχώς λίγων – οδηγών ταξί της πόλης οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες του φοιτητικού συλλόγου, παρανομούν και χρεώνουν την μετακίνησή φοιτητών/τριών από την πόλη στο πανεπιστήμιο ανά άτομο και όχι ανά διαδρομή. 

Σημειώνουμε ότι το Ναύπλιο παραμένει η μόνη πρωτεύουσα νομού της χώρας η οποία δεν διαθέτει εσωτερική αστική συγκοινωνία – είτε δημοτική, είτε μέσω ΚΤΕΛ - για την εξυπηρέτηση των των φοιτητών/τριών του πανεπιστημίου. Τέλος, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στο Ναύπλιο παραμένει εκρηκτικό λόγω των απαράδεκτα υψηλών ενοικίων και της μετατροπής μεγάλου μέρους των διαμερισμάτων σε τουριστικά καταλύματα. 

Ζητάμε την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της υπόσχεσης της νέας δημοτικής αρχής προς τον Κοσμήτορα της Σχολής και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχετικά με την παραχώρηση στο πανεπιστήμιο κτηρίου του πρώην στρατοπέδου για την διαμόρφωση του σε φοιτητικές εστίες. 

Η πόλη του Ναυπλίου και οι δημότες της, ωφελούνται πολλαπλά από την παρουσία και τη διαμονή των φοιτητών/τριών και την λειτουργία του πανεπιστημίου, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον εκπαιδευτικό/πολιτιστικό τομέα. 

Η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ίδρυμα με άριστες πιστοποιήσεις για την ποιότητα των σπουδών και του διδακτικού προσωπικού της, πλούσια δραστηριότητα σε διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων στην πόλη του Ναυπλίου, δύο εξαιρετικά επιτυχημένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και κινητικότητα φοιτητών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω προγραμμάτων Erasmus. 

Επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με διεθνή εμβέλεια και έχει προσφέρει πλήθος θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων στα σχολεία της Αργολίδας, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε διάφορες δομές (όπως για παράδειγμα το κατάστημα κράτησης του Ναυπλίου). 

Την Σχολή μας και την πόλη του Ναυπλίου, έχουν τιμήσει με την παρουσία τους, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας οι οποίοι/ες ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες (Θεόδωρος Τερζόπουλος, Eugenio Barba, Γιάννης Κόκκος, Ελένη Βαροπούλου, Ιωάννα Παπαντωνίου, Terry Eagleton, David-Roger Pammenter, Όλγα Ταξίδου κα.). 

Προκαλεί θλίψη το φαινόμενο να «χάνουμε» φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι ενώ έχουν επιτύχει την είσοδό τους στα Τμήματα της Σχολής μας, τελικά να μην πραγματοποιούν τις σπουδές τους καθώς τα παραπάνω προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να εγκατασταθούν στην πόλη. 

Στηρίζουμε με την εργασία μας το δημόσιο πανεπιστήμιο και την πόλη μας, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών/τριών μας για ασφαλή μετακίνηση και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος και απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεσες λύσεις: επανεξέταση της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και εξασφάλιση αστικής συγκοινωνίας προς το πανεπιστήμιο, πεζοδρόμιο στην οδό Αγίας Μονής, παραχώρηση κτηρίου του πρώην στρατοπέδου για φοιτητικές εστίες. 

Δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο με την ασφάλεια των νέων ανθρώπων που φτάνουν στην πόλη του Ναυπλίου για να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τα μέλη του διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών. Ακολουθεί η λίστα των υπογραφόντων/ουσών με αλφαβητική σειρά:

1. Αγγελική Αποστολοπούλου, Προϊσταμένη Γραμματείας ΤΘΣ 
2. Τόνια Βασιλάκου, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
3. Νίκος Βασιλόπουλος, Μέλος ΕΔΙΠ ΤΠΨΤ 
4. Εμμανουέλα Βογιατζάκη-Krukowski, μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
5. Βασιλική Γιάνναρη, Μέλος διοικητικού προσωπικού ΤΘΣ 
6. Βάσω Γιωννά, Υπεύθυνη Γραφείου ERASMUS ΠΑ.ΠΕΛ. 
7. Τζίνα Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΠΨΤ 
8. Αλέξανδρος Ευκλείδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ 
9. Χριστίνα Ζώνιου, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
10. Χαρά Θάνου, Μελος ΕΕΠ ΤΠΨΤ 
11. Τάσος Θεοδωρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ 
12. Κωστούλα Καλούδη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ 
13. Μαρία Καραγιάννη, Μέλος ΕΤΕΠ ΤΘΣ 
14. Χρήστος Καρδαράς, Καθηγητής ΤΘΣ 
15. Γιώργος Κόνδης, Μέλος ΕΔΙΠ ΤΠΨΤ 
16. Μαρίνα Κοτζαμάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΘΣ, Πρόεδρος Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών 
17. Κατερίνα Κωστή, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
18. Ματίνα Λάγγα, Υπεύθυνη Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας ΠΑ.ΠΕΛ. 
19. Γιάννης Λεοντάρης, Καθηγητής ΤΘΣ / Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών 
20. Νίκος Μάμαλης, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
21. Παναγιώτης Ματσούκας, Μέλος ΕΕΠ ΤΠΨΤ 
22. Μαρία Μικεδάκη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ 
23. Θανάσης Μπλέσιος, Καθηγητής / Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών 
24. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
25. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ 
26. Σωτηρία Παπαγεωργίου ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού, Προϊσταμένη Γραμματείας ΤΠΨΤ 
27. Απόστολος Παπαδημητρίου, Μέλος τεχνικού προσωπικού ΤΠΨΤ 
28. Έλενα Παπαλεξίου, Αναπληρώτρια Καθητήτρια ΤΘΣ 
29. Στέλλα Πλάτσκου, Μέλος ΕΕΠ ΤΠΨΤ 
30. Ευτύχιος Πυροβολάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής ΤΘΣ 
31. Νατάσα Σιουζουλή, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ 
32. Λάμπρος Σκουφούλας. Μέλος ΕΤΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών 
33. Γεωργία Σπανού, Μέλος διοικητικού προσωπικού ΤΘΣ 
34. Αγγελική Σπυροπούλου, Καθηγήτρια ΤΘΣ 
35. Αθηνά Στούρνα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΠΨΤ 
36. Νίκος Τσελίκας, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΤΠΨΤ 
37. Άννα Τσίχλη, Μέλος ΕΕΠ ΤΘΣ 
38. Βασίλης Ψαρράς, Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ