ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: "Τεράστιες οι ζημιές στις ελιές από την ανομβρία"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. | | |
Ζημιές στις ελιές από την ανομβρία
Το θέμα των ζημιών στην παραγωγή της ελιάς λόγω της ανομβρίας και των θερινών καυσώνων φέρνει στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η "Λαϊκή Συσπείρωση".

Με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η καταστροφή είναι σε ορισμένες περιοχές ολοκληρωτική, ενώ επίσημα ακόμα δεν υπάρχει καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στην πρόσφατη ενημέρωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, μετά από την συνάντηση που είχαν στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, η ενημέρωση είναι η εξής: Βεβαιώνεται ότι υπάρχει ζημιά στα ελαιόδεντρα του νομού Μεσσηνίας και προβλέπεται να έχουμε μειωμένη κατά 40% παραγωγή σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Αν αναλογιστούμε ότι και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ζημιά από δάκο και γλοιοσπόριο με αποκορύφωμα την ακαρπία πέρυσι καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της ζημιάς. Επίσης ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της ζημίας από τον ΕΛΓΑ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως το Άστρος Κυνουρίας, που λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν σημειωθεί εκτεταμένα φαινόμενα ακαρπίας.

Αποτελεί φθηνή δικαιολογία και πρόσχωμα η επίκληση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το θεσμικό του πλαίσιο έχει συνδιαμορφωθεί από όλες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) και η κάθε μία ξεχωριστά έχει τις ευθύνες της. Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να βγάλουν την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση, ορισμένοι "καλοθελητές", ζητάνε από τους αγρότες να μην ενοχλούν την κυβέρνηση αλλά να "φτιαχτούν φάκελοι προς την ΕΕ".

Βέβαια οι συγκεκριμένοι "ξεχνούν" ότι, και την περσινή χρονιά φτιάχτηκαν και κατατεθήκαν φάκελοι για την ακαρπία, μόνο που κάπου είναι χαμένοι. Ενώ αντίστοιχα αρνητική πείρα υπάρχει και από προηγούμενες χρονιές με πλημμύρες και καταστροφές από αποτυχημένες δακοκτονίες και το γλοιοσπόριο. Η αποζημίωση σήμερα είναι θέμα επιβίωσης που αφορά τους ελαιοπαραγωγούς. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για αναμονή.

Απαιτούμε :

Άμεση καταγραφή της ζημιάς. Τώρα πρέπει να γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή. Τώρα πρέπει να βγουν οι γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν την ζημιά. Ήδη υπάρχει καθυστέρηση.

Με ευθύνη του κράτους να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με ευθύνη του κράτους να δοθούν μια σειρά διευκολύνσεις και μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες. Αφορά το μέλλον τους και την συνέχειά τους ως ελαιοπαραγωγοί.

Η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών έργων που να καλύπτουν τις ανάγκες της παραγωγής.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ