ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για τον καρκίνο του μαστού: Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:21:00 μ.μ. |
Ροζ κορδέλα
Ο Οκτώβριος, διεθνώς αναγνωρισμένος ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, αποτελεί μία κρίσιμη ευκαιρία για την ενημέρωση και την πρόληψη αυτής της κοινής, αλλά συχνά σιωπηλής νόσου.


Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους με καρκίνο μαστού. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 4500-5000 νέες περιπτώσεις καρκίνων του μαστού. Σπάνια ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αφορά και άντρες (1% των περιπτώσεων του μαστού). Περίπου το 75%-80% των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται δεν έχουν κάποιον ανιχνεύσιμο παράγοντα κινδύνου.
Καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και το προσδόκιμο ζωής, ο καρκίνος του μαστού αναμένεται να εμφανίζεται συχνότερα.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι :

· Η ηλικία

· Το γυναικείο φύλο

· Αύξηση του δείκτη BMI (παχυσαρκία)

· Οικογενειακό ιστορικό

· Γονιδιακές μεταλλάξεις

· Ιστορικό βιοψιών και ατυπίας

· Ορμονικοί παράγοντες, όπως παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα

· Ακτινοβολία στο θώρακα στη νεαρή ηλικία

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, η οποία αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς(δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα(ήπαρ, πνεύμονες,οστά,εγκέφαλος).

Επιπλέον, επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πιθανότητα ίασης έως και 97%. Άρα λοιπόν ο προληπτικός έλεγχος αποκτά ζωτική σημασία.

Ο προληπτικός έλεγχος βασίζεται στην αυτοεξέταση, στην κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό καθώς και στον απεικονιστικό έλεγχο. Η ψηφιακή μαστογραφία σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα μαστών, αποτελούν τις βασικές εξετάσεις ώστε να ανιχνευθεί κάποιο εύρημα σε πολύ αρχικό στάδιο. Επίσης, η μαγνητική μαστογραφία(εάν ζητηθεί από τον ιατρό) συμπληρώνει το διαγνωστικό έλεγχο. Η μαστογραφία είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την ανίχνευση πρώιμων καρκινικών αλλοιώσεων, συνιστάται για γυναίκες άνω των 40 ετών, ή νεότερες εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό(>25χρονών)

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν είναι:

1. Πόνος στο στήθος ή στη μασχάλη

2. Αλλαγή στην υφή του δέρματος του μαστού ή της θηλής(εξάνθημα, ερυθρότητα)

3. Έκκριμα(υγρό) από τη θηλή

4. Ψηλάφηση εξογκώματος ή σκληρίας στο μαστό, περιοχή μασχάλης ή κοντά στο οστό της κλείδας

5. Εισολκή (στροφή προς τα μέσα της θηλής).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και σκοπός του προληπτικού ελέγχου είναι να τεθεί διάγνωση πριν γίνει ψηλαφητός ο όγκος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κυρίως χειρουργική και συμπληρώνεται από ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις και η συχνή αυτοεξέταση είναι επιτακτικό να γίνουν μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ