ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Ανδριανός στη Βουλή: Την Πέμπτη υπογράφεται η σύμβαση για τα έργα της επέκτασης του Αναβάλλου στην Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη προ της υπογραφής Σύμβαση "Έργα Μεταφοράς και Διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας" επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου είναι μια από τις σημαντικές συνεδριάσεις για την Αργολίδα και ιδιαίτερα για την Ερμιονίδα. Αφορά τον Ανάβαλο, ένα έργο ζωής, ένα έργο πνοής που πραγματικά μετά από πολλές προσπάθειες φτάσαμε πια στο τελικό βήμα, το τελικό στάδιο της διαδικασίας ώστε, αφού υπογραφεί την Πέμπτη στο Υπουργείο η σύμβαση, να ξεκινήσει η υλοποίησή του έργου με χρονοδιάγραμμα, όπως είπε ο Υπουργός τους 24 μήνες.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη θετική ανταπόκριση που έδειξε κατά τις συναντήσεις μας που είχαν ως θέμα την ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των έργων του Αναβάλου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, τους συνεργάτες του Υπουργού στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών γιατί μετά τη συνάντηση που είχαμε και τη σύσκεψη στο Υπουργείο με τον Υπουργό, με εντολή του και μετά από σχετική πρότασή μου, ήρθαν, επισκέφθηκαν την Αργολίδα και είδαν τα προβλήματα στο πεδίο.

Περπατήσαμε όλες τις διαδρομές των αγωγών. Είδαμε τα αντλιοστάσια τα οποία είναι τυφλά και δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες. Είδαμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην παράκαμψη του Αγίου Ανδριανού και της Τίρυνθας ώστε να προχωρήσει το έργο και προς Επίδαυρο. Είδαμε σε όλο το αργολικό πεδίο τα προβλήματα επιτόπου, την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της επαναδημοπράτησης του αγωγού Κουτσοπόδι – Φίχτια – Μύκηνες – Μοναστηράκι, και από την ενημέρωση που έχω κι αυτό προχωράει και μέσα σ’ αυτό υπάρχουν και υποέργα με την υλοποίηση των οποίων θα επιλυθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει στην παλιά εργολαβία όπου ένα τμήμα του αγωγού που έχει ήδη υλοποιηθεί δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες.

Μέσα λοιπόν απ’ αυτή τη διαδικασία θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα, ώστε ολοκληρώνοντας κι αυτή την παλιά εργολαβία στο αργολικό πεδίο μέχρι τη Μιδέα, το Κουτσοπόδι, τα Φίχτια, τις Μυκήνες και απ’ όπου αλλού περνάνε αυτοί οι αγωγοί θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των Αργολιδέων αγροτών γιατί πραγματικά η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Φέτος πολλές καλλιέργειες πορτοκαλιών έμειναν απότιστες γιατί οι γεωτρήσεις η μία μετά την άλλη στερεύουν.

Και βεβαίως πρέπει επίσης να δούμε μαζί με τον Ανάβαλο και την ποιοτική αναβάθμιση του νερού, γιατί υπάρχει πρόβλημα με την υφαλμύρινση του νερού και πρέπει να δούμε πώς θα το λύσουμε. Θέλω να επισημάνω πως σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Ήρθε μάλιστα ο κ. Κοτσώνης και επισκέφθηκε και το κεντρικό αντλιοστάσιο. Πρέπει να δούμε λοιπόν ολιστικά όλο αυτό το έργο γιατί είναι πραγματικά ένα έργο ζωής για την Αργολίδα.

Το έργο αυτό το ξεκινήσαμε το 2008 με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μελέτες που είχε η Νομαρχία, ο Νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και έγιναν κάποια βήματα. Το 2014 όπως είπε και ο Υπουργός έγιναν οι εντάξεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε αυτό το έργο να υλοποιείται.

Έχουμε ακόμη αρκετά βήματα να κάνουμε. Είμαι βέβαιος όμως επειδή υπάρχει βούληση και από τον Υπουργό και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα βήματα αυτά θα γίνουν και θα ολοκληρωθεί το έργο.

Θα δούμε λοιπόν το πρόβλημα που υπάρχει είτε στο κεντρικό αντλιοστάσιο, είτε στην ενέργεια, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν νερό από τους αγωγούς είναι πως η τιμή είναι ακριβή, το κόστος είναι μεγάλο και αυτό έχει επίπτωση στο γενικότερο κόστος παραγωγής. Και πρέπει να το δούμε αυτό. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης φωτοβολταϊκών, ανεμογεννήτριες, ΑΠΕ ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και του κεντρικού αντλιοστασίου αλλά και των άλλων αντλιοστασίων ώστε να πέσει το κόστος.

Πλέον το πρόβλημα της λειψυδρίας γίνεται κάθε χρόνο και οξύτερο. Φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας τόσο στην Αργολίδα όσο και σε άλλες περιοχές οι καταστροφές είναι εκτεταμένες. Στην παραγωγή βλέπουμε ελαιόδεντρα για τέταρτη χρονιά να μη παράγουν ελαιόκαρπο και παραγωγούς να μη βγάζουν ούτε το λάδι της χρονιάς τους.

Βλέπουμε παραγωγούς εσπεριδοειδών να είναι απελπισμένοι γιατί στέρεψε η γεώτρηση τους και δεν έχουν να ποτίσουν τα δέντρα τους και βλέπουν τη σοδειά, τον ιδρώτα τους να κινδυνεύει. Βλέπουμε μικροκαρπία ή να έχουμε μια ποιότητα που δεν είναι αυτή θα είχαμε αν είχαμε το νερό.

Πιστεύω λοιπόν στο έργο του Αναβάλου και γι’ αυτό το παλεύω και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια αυτό το σημαντικό έργο γιατί πιστεύω ότι είναι μια παρέμβαση ουσίας και υψηλού συμβολισμού. Είναι μια παρέμβαση αναγκαία για την επιβίωση της Αργολίδας. Γι’ αυτό ευχαριστώ πάλι τον Υπουργό και τους συνεργάτες του που συνέβαλαν σε αυτό το σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της επέκτασης του Αναβάλου προς την Ερμιονίδα.

Βεβαίως θα συνεχίσω να παρακολουθώ το έργο σε κάθε του βήμα ώστε να παραδοθεί το νερό στους παραγωγούς της Αργολίδας χωρίς καθυστέρηση και θα παλέψουμε να ολοκληρώσουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια του Αναβάλου είτε προς Επίδαυρο είτε προς Κουτσοπόδι, Φίχτια, Μυκήνες στο Άργος, είτε προς Μιδέα στην περιοχή του Ναυπλίου, προς ολόκληρο το αργολικό πεδίο. Γιατί όταν λέμε ότι θέλουμε και οφείλουμε να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, δεν μπορούμε να μην παρέχουμε το βασικό στοιχείο της πρωτογενούς παραγωγής που είναι το νερό.

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ακούστηκε από συναδέλφους της αντιπολίτευσης η ερώτηση «γιατί τώρα;» και οφείλω να παρέμβω και να δώσω μία απάντηση. Διότι σε λίγο, αν δεν γίνει και αυτό το έργο δεν θα υπάρχει πρωτογενής παραγωγή σε αυτό το κομμάτι της ανατολικής Πελοποννήσου η οποία κινδυνεύει, αν δούμε και τις μελέτες, από ερημοποίηση. Την απάντηση, γιατί προφανώς κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν έρθει να ακούσουν τους αγρότες της περιοχής, την δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Και προχθές στην εκδήλωση του ελαιολάδου όπου ήταν ελαιοπαραγωγοί απάντησαν στο γιατί χρειάζεται το νερό, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παραγωγή ελαιολάδου και έχουν γίνει οι σταφίδες οι ελιές, αλλά και προχθές στη Γιορτή του Ροδιού όπου μίλησαν εκπρόσωποι των παραγωγών του ροδιού χτύπησαν καμπανάκι για τον κίνδυνο να μην υπάρχει πλέον νερό γι’ αυτό το ΠΟΠ προϊόν αν δεν υπάρξει το νερό του Αναβάλου. Λοιπόν την απάντηση την δίνουν οι αγρότες του Κρανιδίου της Ερμιόνης, της Θερμησίας, των Διδύμων του Ηλιοκάστρου, οι αγρότες στο Λουκαϊτι, όπως την δίνουν στο Άργος, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο. Καλό είναι λοιπόν οι συνάδελφοι να πάνε εκεί να ακούσουν τις αγωνίες των αγροτών, γιατί είναι κραυγή αγωνίας η άρδευση για τον πρωτογενή τομέα, και μετά πολύ ευχαρίστως να τοποθετηθούν.

Επίσης θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω εκτός από τον Υπουργό και τον κύριο Κοτσώνη και τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τους συνεργάτες του που πάλεψαν και αυτοί γι’ αυτό το έργο και η συμβολή τους σε αυτό είναι σημαντική».
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ