V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Γ. Γαβρήλος: Το οικονομικό θαύμα της ΝΔ σημαίνει ανάπτυξη για λίγους και φόρους για τους πολλούς

Γ. Γαβρήλος
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος, από το βήμα της βουλής σήμερα κατά την διάρκεια συζήτησης του νσχ για την Κωδικοποίηση του ΦΠΑ, στηλίτευσε την Κυβέρνηση για την τακτική της να σωρεύει πλεονάσματα εις βάρος της καθημαγμένης κοινωνίας.

 Υπεραποδόσεις ΦΠΑ, ανάπτυξη για λίγους και ροή χρηματοδοτήσεων μόνο σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, την ώρα που, όπως τόνισε, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο χείλος της φτωχοποίησης. 

 Μισθοί και συντάξεις στο όριο της εξαθλίωσης


Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ και ο ίδιος λόγω του πληθωρισμού τροφίμων που έχει φτάσει σε διψήφια νούμερα, τις αυξήσεις σε στέγαση και ενέργεια, ξοδεύει περίπου το 35% του μισθού του για να ζήσει. Αν ανήκει βέβαια σε μια μεσαία κατηγορία, γιατί αν είναι μονογονεική οικογένεια ή χαμηλόμισθος αυτό το νούμερο γίνεται μεγαλύτερο και αγγίζει το 55%. Έτσι έχει οδηγηθεί η μισή κοινωνία σε φτωχοποίηση. Ενώ, οι όποιες αυξήσεις υπόσχεται η Κυβέρνηση στους συνταξιούχους, εκτός ότι είναι ψίχουλα, πρόκειται να απορροφηθούν αυτόματα από τον πληθωρισμό τροφίμων και από την ακρίβεια.

Η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους Κοινής Αγοραστικής Δύναμης. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕ, από την αρχή του 2024, 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 153 έχουν τραυματιστεί σε χώρους εργασίας και κάθε μέρα αυτό το νούμερο δυστυχώς αυξάνεται.

Τέλος, η ανεργία των νέων τον Ιούλιο του ‘24, ήταν 20% και η ανεργία στις γυναίκες 12,5. Το 50% των νέων συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης. 1 στους 4 εργοδότες, που ελέχθησαν, δεν ενσωμάτωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις τριετίες. 600.000 εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Και εμείς αναρωτιόμαστε πώς μπορεί και μιλάει η Κυβέρνηση για επιτυχία στην πάταξη της ανεργίας, όταν οι περισσότερες δουλειές είναι με μισθούς πείνας, 4ωρα και με απλήρωτες υπερωρίες; Αυτό είναι το οικονομικό της θαύμα; Οι εργασιακές γαλέρες, η εκμετάλλευση και η εξόντωση των εργαζομένων;

 Ανάπτυξη για λίγους, φόροι για τους πολλούς

Εδώ και καιρό η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι βιώνουμε ένα αναπτυξιακό θαύμα στην χώρα. Προφανώς, όσο πιο μακριά είναι η πραγματικότητα από τις πολιτικές της ΝΔ, τόσο πιο μεγάλοι οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς εκατομμύρια έλληνες ζουν και βλέπουν μια άλλη κατάσταση και η Κυβέρνηση προσπαθεί να τους πείσει για το αντίθετο. Μέχρι και η εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Πρωθυπουργού δεν άντεξε άλλον τον εμπαιγμό, και βγήκε στην αντεπίθεση με ερωτήσεις που θέτουν καυτά ερωτήματα για το μείγμα πολιτικών της.

Η αλήθεια είναι πως: Τα τελευταία 5 χρόνια στην χώρα μας έχει λάβει χώρα η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, από την Μεταπολίτευση και μετά. Είμαστε τελευταίοι στους 27 ως προς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ. Το εμπορικό ισοζύγιο βρίσκεται σε έλλειμμα. Οι πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν πάρει ψίχουλα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποκλειστεί και από κάθε άλλου είδους χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως ΕΣΠΑ ή τραπεζικός δανεισμός, με αποτέλεσμα να υφίστανται οικονομική ασφυξία και να οδηγούνται σε λουκέτα από τα χρέη.

Παράλληλα, οι υπερβάσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις εκτιμήσεις της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έχουν φτάσει στα 6 δισ. μέσα σε μια πενταετία. Ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο το 2023, έφτασε τα 4,1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ξεζούμισμα του κόσμου της εργασίας, δεν γυρνάνε πίσω στην Κοινωνία, την Υγεία ή την Παιδεία, αλλά πάνε απευθείας για την αποπληρωμή του χρέους και μόνο.

Όμως, μέσα σε αυτό το περιβάλλον των φόρων, μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της ασφυξίας που έχει περιέλθει η αγορά, 137 εισηγμένες εταιρείες αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 7% και τα καθαρά τους κέρδη κατά 20,7%. Και σε αυτό ας προσθέσουμε και την συνήθη πρακτική της κυβέρνησης να χαρίζει δημόσιο χρήμα όπως την βολεύει: χαρίσαμε 30 δις έσοδα από τη Σύμβαση της Αττικής οδού (σε βάθος 25ετιας), να μοιράζει πάνω από 5δις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες των κολλητών, να αρνείται να φορολογήσει δυναμικά τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, να αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ στα τρόφιμα να κερδοσκοπούν.

 Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


Η εικόνα μιας χώρας σε ευημερία είναι το αφήγημα της ΝΔ για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή από τις εσωκομματικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει και από την κατακραυγή του κόσμου που ήδη φαίνεται τόσο στα εκλογικά ποσοστά της, όσο και στις μετρήσεις γνώμης. Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και η κοινωνία μας είναι καζάνι που βράζει λόγω των εξαντλητικών συνθηκών και των εξόφθαλμών αδικιών. Πρόσφατα είδαμε μάλιστα το παράλογο: να ζητούνται πίσω 50εκ ευρώ από τους αγρότες που βρίσκονται ήδη στο χείλος της καταστροφής, από λάθος της ίδιας της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η συνήθης τακτική, το Κράτος δεν φταίει ποτέ, ας πληρώσουν όσοι ήδη πληρώνουν τα σπασμένα των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Προτάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προστασία των δανειοληπτών. Πρόταση για συζήτηση στην Βουλή σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών και το μέγα ζήτημα της επιβίωσής τους. Άμεση συζήτηση για τις παράλογες χρεώσεις των τραπεζών, τις προμήθειες και τις διαφορές μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού που στραγγαλίζουν την αγορά. Ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για κοινό μέτωπο κατά της ακρίβειας και πρωτοβουλίες εντός της Βουλής με νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναστροφή αυτής της κατάστασης.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ