ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μερικοί φόβοι για τον επερχόμενο πόλεμο και το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:18:00 μ.μ. | | |
Παλιά φωτογραφία
Άρθρο του Τόλη Κοΐνη

Την Παγκόσμια κοινή γνώμη την φοβίζει η εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ναι, μεν δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «εκεί κάτω» πόλεμος. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα είδαμε να αναπτύσσονται τρεις νέες τακτικές πολέμου, οι οποίες δικαιολογημένα μας προξενούν εφιαλτικές σκέψεις.

· Η επιχείρηση του Ισραήλ να μετατρέψει τα «Κινητά Τηλέφωνα» και τους «Βομβητές» σε βόμβες. 800 μέλη της Χετζμπολάχ του Λιβάνου, τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν με αυτόν τρόπο. (σκεφθείτε: να πατάς το κινητό σου, και να ακούς τον …Άγιο Πέτρο αυτοπροσώπως στην πόρτα του Παραδείσου)

· Η θανάτωση από το Ισραήλ του αρχηγού της ΧετζμπολάχΝασράλα (με ιερατικό βαθμό αντίστοιχο του δικού μας Μητροπολίτη στους Σιίτες Μουσουλμάνους) σε υπόγειο καταφύγιο βάθους 40 μέτρων κάτω από τη γη.

· Ο βομβαρδισμός του Τελ Αβίβ με υπερηχητικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το μακρινό το Ιράν (κάπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά). Το Ισραήλ υποτίθεται ότι είχε (μέχρι τώρα) το τελειότερο αντιαεροπορικό σύστημα τον περίφημο «Σιδερένιο Θόλο», οι Ιρανοί απέδειξαν πως δεν επαρκεί πλέον.

Οι καινοτομίες αυτές μαζί με όσες έχουν επικρατήσει στον Ουκρανικό πόλεμο, δηλαδή

· Την χρήση ντρόουν ως απαραίτητο στοιχείο στις επιχειρήσεις του πεζικού και

· Την χρήση από τους Ρώσους υπερ-υπερηχητικών πυραύλων και θερμοβαρικών βομβών μας οδηγούν σε φόβους.

Όταν αλλάζουν οι μέθοδοι του πολέμου δεν είναι για καλό.

Η αγωνία είναι ότι όσο και αν είσαι στα μετόπισθεν μιας σύγκρουσης δεν μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής. Ιδιαίτερα όταν εκατέρωθεν αναπτύσσονται απειλές για χρήση και πυρηνικών όπλων (είτε απλών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου είτε τακτικών πυρηνικών είτε στρατηγικών).

Θα εμπλακεί η Ελλάδα; Δεν είναι βέβαιο, αλλά μην το βάλλετε στοίχημα, μπορεί να το χάσετε. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ, τα Ελληνικά εμπορικά πλοία έχουν γίνει στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα Ελληνικό Αντιτορπιλικό επιχειρεί εκεί κάτω.

ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Το ότι ο λαός μας δείχνει απερίφραστη συμπάθεια ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ είναι δεδομένο, αλλά δεν φτάνει.

Υπάρχει διάχυτος φόβος για γενίκευση της σύρραξης.

Εμείς τί κάνουμε;

Αναρτώ μια γνωστή φωτογραφία από την ομάδα «Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου». Είναι του Απριλίου 1941 στην πλατεία Συντάγματος, εκεί που είναι τώρα τα τραπεζάκια έξω από «Κεντρικόν» και το «Μόντους». Διακρίνεται αντιαεροπορικό της εποχής και ο συνοδευτικός του προβολέας για τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς. Τα παιδιά σκάβουν ή παίζουν στο όρυγμα από το οποίο κατέβαιναν οι Ναυπλιώτες στο καταφύγιο, που υπήρχε κάτω από τον δρόμο. (Άλλη είσοδος ήταν πίσω από το Μουσείο).

Σήμερα, τέτοια καταφύγια θα ήταν σχεδόν άχρηστα (θα παρέχουν ασφάλεια μόνο εάν δεν είναι από πάνω τους ο στόχος).

Όμως το «πυρηνικό όπλο» που θα μπορούσε να καταστρέψει το Ναύπλιο θα ήταν άλλο: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Εάν πείνασαν οι πρόγονοί μας μια φορά στην Κατοχή, τώρα η οικονομική καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

Στην Κατοχή εξακολούθησαν να δουλεύουν τα εργοστάσια, που υπήρχαν τότε… Τώρα χωρίς επισκέπτες πως θα δουλέψουν ταβέρνες, εστιατόρια, μπαράκια, ξενοδοχεία, γκρηκαρτάδικα, πανσιόν, «αρμπιενμπι» και όλοι όσοι εξυπηρετούν τουρίστες από κρουαζιερόπλοια (ταξί, λεωφορεία, ξεναγοί κλπ.)

Το μόνο «καταφύγιο» για το Ναύπλιο είναι η ΕΙΡΗΝΗ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ