ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Πένθος και Απώλεια: Μια ψυχολογική ματιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:59:00 μ.μ. | | |
Ψυχολόγος Δημήτρης Γερανιός
Γράφει ο Δημήτρης Γερανιός
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Λένε ότι πενθούμε κάτι διότι, ενώ χάθηκε, ήμασταν πραγματικά συνδεδεμένοι μαζί του. Για αυτό και πονάμε που πλέον δεν θα είναι κομμάτι της ζωής μας. Το πένθος είναι η πιο φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. 

Είναι στιγμή με πολύ έντονη φόρτιση συναισθημάτων, και τα συναισθήματα αυτά δεν είναι μόνο θλίψη. Είναι θυμός, ξεσπάσματα, νοσταλγία, αγωνία, αλλά και ένα αίσθημα αδιεξόδου. Το κάθε άτομο πενθεί με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος αντίδρασης. Αν κάποιος μας φαίνεται ότι είναι αναίσθητος ή υπερβολικός στον τρόπο που εκφράζεται, αυτό αφορά το πώς εμείς βλέπουμε τα πράγματα και πώς θα τα βιώναμε εμείς. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν μαζί με τα κλάματα στιγμές χαράς και γέλιου. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε.

Τα περισσότερα άτομα, όταν πενθούννιώθουν ένα μεγάλο βάρος, όχι τόσο για τη λύπη αλλά επειδή πιστεύουν ότι η ευτυχία τελείωσε για αυτά. Πιστεύουν ότι δεν θα είναι ξανά ευτυχισμένα, και ίσως δεν έχουν το δικαίωμα να είναι ξανά χαρούμενα λόγω της απώλειας που βίωσαν. Μια τέτοια αίσθηση είναι αναμενόμενο να μας κυριεύει, ωστόσο θυμηθείτε πως αυτό είναι παροδικό, όσο κι αν τώρα φαίνεται τεράστιο. Εστιάστε στο πώς θα διαχειριστείτε όλη αυτή την κατάσταση. Μερικοί τρόποι είναι οι εξής:

Το να μην δώσετε χώρο στα αρνητικά συναισθήματα δεν θα σας γλιτώσει από την οδύνη. Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα θα επιστρέψουν πολύ δυνατότερα και θα προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις σας με τους άλλους, στη σχέση με τον εαυτό σας και στη σχέση με το σώμα σας. Σε ένα επόμενο άρθρο θα γίνει λόγος για τα ψυχοσωματικά νοσήματα.

Μην ντρέπεστε να κλάψετε, ακόμα κι αν αυτό συμβεί σε κάποια «άκυρη» στιγμή. Δεν υπάρχει η κατάλληλη ώρα για να κλάψει κάποιος που έχει βιώσει μια τραγική απώλεια. Δώστε διέξοδο στα δάκρυά σας ακόμα κι αν αυτό γίνει σε ανύποπτο χρόνο.

Πηγαίνετε κόντρα στην εσωτερική φωνή που σας λέει να εγκαταλείψετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Μην αποσυρθείτε από τη ζωή. Κοινωνικοποιηθείτε, βρείτε μια νέα ασχολία, τραφείτε σωστά και αθληθείτε, ακόμα κι αν είναι με χαμηλότερη ένταση. Το άτομο που χάσατε σίγουρα θα ήθελε να είστε καλά και όχι να ζείτε σαν να μην είστε ζωντανοί.

Είναι πολύ πιθανό να κάνατε λάθη στη σχέση σας με αυτό το άτομο. Είναι ακόμα πιθανότερο να μην του εκφράσατε όσα θέλατε. Είναι αλήθεια ότι πλέον δεν το έχετε κοντά σας με τον τρόπο που το είχατε μέχρι τώρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να αυτομαστιγώνεστε για ό,τι συνέβη ή δεν συνέβη μεταξύ σας. Υπάρχουν πολλά ακόμα άτομα στη ζωή σας που περιμένουν να ακούσουν τη συγγνώμη σας, το παράπονό σας, το πόσο τα αγαπάτε και τα θέλετε κοντά σας.

Το να σκέφτεστε όμορφες στιγμές με το άτομο που χάσατε είναι φυσιολογικό. Δεν είστε υποχρεωμένοι (και δεν αντέχεται) να είστε συνεχώς με αρνητικές και καταθλιπτικές σκέψεις και αναμνήσεις. Η νοσταλγία σας βοηθά να κρατήσετε ζωντανό το πρόσωπο μέσα σας και να κουβαλάτε τις όμορφες στιγμές σας σαν φυλαχτό απέναντι στον φόβο, την απόγνωση, την πίεση.

Σε ένα επόμενο άρθρο θα γίνει αναφορά εκτενέστερα για το ρόλο του πένθους στη ζωή μας και τη διαχείριση του.

Δημήτρης Γερανιός
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
6979714110
Ναυάρχου Κουντουριώτη 10, Ναύπλιο


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ