ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η "καρδιά" του Λυκείου Ελληνίδων χτύπησε στην Καβάλα!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. | |
Λ.Ε.Α.
Πέρασαν δύο χρόνια και οι μνήμες από το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΛτΕ που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το αδελφό Λύκειον των Ελληνίδων της Καλαμάτας είναι χαραγμένες στο μυαλό όλων των λυκειάδων. 

Η φιλόξενη πόλη της Καβάλας και το Λύκειον των Ελληνίδων Καβάλας διοργάνωσαν το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: "Γυναίκα και Λύκειον των Ελληνίδων: αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα.
Ένα συνέδριο με εμφανώς επαναπροσδιοριστικό χαρακτήρα για τον ρόλο του Λυκείου στη σύγχρονη κοινωνία. Οι ομιλίες, όλες επίκαιρες, ήταν χωρισμένες σε τέσσερις θεματικούς άξονες. Η πρώτη ενότητα, Γλώσσα, Πολιτισμός, Τέχνη, Λαογραφία, Παράδοση και Γυναίκα έθιξε θέματα όπως ο γλωσσικός σεξισμός (ή όταν η γλώσσα κάνει διακρίσεις) , η γυναίκα και η σχέση της με τη λαϊκή θρησκευτικότητα, από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αποτύπωση της γυναίκας είτε στον καμβά των οριεντάλ ιστών ζωγράφων είτε των συγγραφέων.
Η δεύτερη θεματική ενότητα προσανατολίστηκε σε θέματα που αφορούσαν τη σύγχρονη πολιτική για τη ισότητα, τη γυναίκα στην πολιτική καθώς και πολιτικές για τη γυναίκα με αναφορές στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ αλλά και τις πάντα επίκαιρες και διαχρονικές ιδέες για την ισότητα των φύλων της ιδρύτριας του Λυκείου, Καλλιρόης Σιγανού Παρρέν.
Η τρίτη θεματική ενότητα είχε ως κεντρικό άξονα την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με αναφορές στο Δίκαιο, τα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων τονίζοντας το έργο των γυναικείων οργανώσεων αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Καλλιρρόης Παρρέν στην πορεία της Ελληνίδας για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της.
 
Η τέταρτη θεματική ενότητα, αναφερόταν σε επίκαιρα θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η γυναίκα στα social media και την έμφυλη βία στο διαδίκτυο αλλά κάτι την εμψύχωση των γυναικών σε θέματα έμφυλων διακρίσεων.
Το επιμύθιο από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν ότι για να υπάρξει αλλαγή θα πρέπει να εστιάσουμε στην γυναικεία ενδυνάμωση μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των γυναικών αλλά και εν γένει την αλλαγή των κοινωνικών στάσεων ξεκινώντας από την ατομική ευθύνη και πολλαπλασιαστικά να φτάσουμε σε συλλογικό επίπεδο.

Το Σάββατο, μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε στη "γαλάζια πόλη" ξεκινώντας από το Δημαρχείο, ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της πόλης που αποτελεί μικρογραφία ουγγρικού πύργου. Αξιοσημείωτο κτίρια η Μεγάλη Λέσχη, με δείγματα Αυστριακού μπαρόκ, οι καμάρες δηλαδή το Υδραγωγείο , σήμα κατατεθέν της Καβάλας, το Ιμαρέτ, που ιδρύθηκε από τον Μωχάμετ Άλη τον 19ο αιώνα,ο Άγιος Νικόλαος στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου βρίσκεται το σημείο που απόβιβαστηκε ο Απόστολος Παύλος και Δημοτική Καπναποθήκη.
Δεν παραλείψαμε βεβαίως να επισκεφθούμε και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας που ήταν ανοιχτό για όλες τις συνέδρους αυτές τις μέρες και να θαυμάσουμε τα υπέροχα δημιουργήματα της κ. Ιωσιφίνας , Εφόρου Οικοτεχνίας του ΛΕΚ.
 
Το συνέδριο έκλεισε με την τελετή λήξης και την παράσταση που ετοίμασε η χορευτική ομάδα του ΛΕΚ με τον δάσκαλό της κ. Χρόνη Ιωαννίδη.

Θερμές ευχαριστίες: στην κ. Παπαμάρκου Μαρία, Πρόεδρο του Κεντρικού Λυκείου, την κ. Μαρίνα Φιλιππίδου Πρόεδρο του ΛΕΚ και το ΔΣ , τους εθελοντές για την άψογη και πετυχημένη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Η Λυκειακή οικογένεια είναι ζωντανή και συνδέεται με δεσμούς που υπερβαίνουν τα σύνορα αγκαλιάζοντας και τον απόδημο Ελληνισμό. Από το Σύδνεϋ, την Αμμόχωστο, το Μόναχο αλλά και από όλα τα μέρη της Ελλάδας η "καρδιά" του Λυκείου χτύπησε στην Καβάλα!
 
Λυκειάδες λοιπόν απανταχού συνεχίζουν δυναμικά και εις πείσμα των καιρών το έργο της πρωτεργάτριας του Λυκείου Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν!

Επόμενος σταθμός τα Γιάννενα, πρώτα στα όπλα, στις τέχνες και τα γράμματα!

Καλή Αντάμωση!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ