ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

«Για την Ελευθερία» Δημιουργική Εικαστική Δράση στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:22:00 μ.μ. |
«Για την Ελευθερία»
Η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων Ναυπλίου σας καλεί με τα παιδιά σας την Κυριακή 20/10/2024 ώρα 10:00 - 14:00 σε μια πρωτότυπη εικαστική δράση για παιδιά ηλικίας 9+ ετών που προτείνει και υλοποιεί η Ζωγράφος – Χαράκτρια Εύα Μελά στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Απαραίτητη η δήλωση της συμμετοχής στο τηλ. 6941601388

Ελεύθερη συμμετοχή

Σας περιμένουμε!

Λίγα λόγια για το εργαστήρι


Ως γονείς αναγνωρίζουμε τον μεγάλο αγώνα που δίνουν στα σχολεία των παιδιών μας οι εκπαιδευτικοί τέχνης υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας να τα ευαισθητοποιήσουν πάνω στην αισθητική αγωγή και στην Καλλιτεχνική Παιδεία (οι περισσότεροι ως συμβασιούχοι, χωρίς εικαστικό εργαστήριο στο σχολείο τις περισσότερες φορές, χωρίς πιστώσεις για υλικά, περιφερόμενοι από σχολείο σε σχολείο για κάλυψη ωραρίου).

Έτσι εμείς από την πλευρά μας, με την διοργάνωση αυτής της εικαστικής εκδήλωσης, θα έχουμε μια ελάχιστη συμβολή στην «αισθητική αγωγή» των παιδιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για μια ανάγνωση της λέξης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μέσα από τη συλλειτουργία της με τις εικαστικές τέχνες.

Θεωρούμε την Παιδεία πυλώνα για τη συγκρότηση της προσωπικότητάς των μαθητών.

Αν το ζητούμενο είναι η αλλαγή του κόσμου προς την κοινωνική ευημερία και τη δικαιοσύνη, η Παιδεία είναι το πρώτο αγαθό για αυτή την αναμέτρηση. Στα πλαίσια της Παιδείας εντάσσεται η «Αισθητική Αγωγή» δηλαδή η διαδικασία που αποσκοπεί στη διαμόρφωση των αισθητικών σχέσεων του ανθρώπου με την κοινωνική πραγματικότητα, και του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει και να απολαύσει τη φύση και όλα όσα δημιουργεί ο ίδιος μέσα στην κοινωνία.

Η ενασχόλησή των μαθητών, με την Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές τους δυνάμεις, καλλιεργεί τη γνώση τους για τον κόσμο, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής πράξης διαμορφώνει προσωπικότητες με ικανότητα παρατήρησης της ζωής και της κοινωνίας, με ικανότητα αντίληψης και κατανόησης , με κριτική σκέψη, και πάνω απ' όλα με δημιουργικότητα. Καλλιεργεί και διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες ικανές να κατανοούν την κοινωνία και τους νόμους της και να συμμετέχουν δημιουργικά στις αναγκαίες αλλαγές της.

Λίγα λόγια για την Εύα Μελά

Η Εύα Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Λευτέρη Κανακάκι στο Προκαταρκτικό και τον Κώστα Γραμματόπουλο στη Χαρακτική. (1974 – 1980).


Το 1981 έλαβε Πιστοποιητικό Σπουδών του Φροντιστηρίου Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη. Κατά τα έτη 1981 – 1982 σπούδασε Σχέδιο και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (Ecole National Superieure des Beaux Arts), με αφορμή μια υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. για θέματα βιβλιοδεσίας. Έλαβε επίσης Μεταπτυχιακή Υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ. στην Χαρακτική (1985 – 1988) Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική κοντά στον χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Έχει παρουσιάσει 22 ατομικές εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.





Πρόγραμμα εργαστηρίου

1. Παρουσίαση της έκθεσης του Γιάννη Ψυχοπαίδη για τους ήρωες του 1821.

2. Προβολή O απελευθερωτικός αγώνας του 1821 μέσα από τα μάτια των ζωγράφων : Πορτραίτα αγωνιστών από τους ξένους περιηγητές: Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Ρήγα Φεραίου κ..α./το 1821 στη Λαϊκή Τέχνη και μέσα από τα έργα των : Παναγιώτη Ζωγράφου- του Θεόφιλου- . κ.ά.

3. Ευρωπαίοι και Έλληνες ζωγράφοι μίλησαν στο καιρό τους για την Ελευθερία

4. Είναι τα παιδιά στο σημερινό κόσμο ελεύθερα;

5. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες μιλούν ΣΗΜΕΡΑ με τα έργα τους για την Ελευθερία:

10 Σύγχρονα εικαστικά έργα

Ακολουθεί υπαίθριο εργαστήριο με τα παιδιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ