ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μεγάλη συναυλία με έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:39:00 μ.μ. | |
Πρόσκληση
To 2024 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής υπήρξε ο σπουδαιότερος Φιλέλληνας που ενέπνευσε το κίνημα του φιλελληνισμού και την υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία οδήγησε στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ - www.eefshp.org) και το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα (www.phmus.org), όπου διαφυλάσσεται η εκτενέστερη διεθνώς ιδιωτική συλλογή τέχνης, προσωπικών αντικειμένων, κειμηλίων και τεκμηρίων που αφορούν στον ποιητή, διοργανώνουν στις 10 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού μία μεγάλη συναυλία βασισμένη σε έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών με διεθνή απήχηση.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με 40 μουσικούς και αρχιμουσικό τον κ. Γιώργο Αραβίδη και η Μουσική της Πολεμικής Αεροπορίας με 55 μουσικούς και αρχιμουσικό τον κ. Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο, το κουαρτέτο Dryades Quartet, καθώς και η 50μελής Χορωδία Δήμου Βριλησσίων σε διδασκαλία του κ. Γιώργου Ζιάκα.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Matthew Lodge.

Η κυρία Λίνα Νικολακοπούλου έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση ο κύριος Αλέξης Κωστάλας. Ξεχωριστή συμμετοχή έχουν τρεις σύγχρονοι Φιλέλληνες που προβάλλουν την Ελλάδα διεθνώς, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Victoria Hislop, η καθηγήτρια ποίησης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Alicia E. Stallings και ο καταξιωμένος συνθέτης Tom Smail.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ (ΟΣΜ ΕΡΤ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΜΠΑ)
ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
DRYADES QUARTET
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: TOM SMAIL
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΒΙΔΗΣ, ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΣΜ ΕΡΤ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΤΣΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΑΚΑΣ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΟΥΑΣΤΩΡ, ΕΡΤ ΟΣΜ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΚΟΣ ΜΠΑ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ: VICTORIA HISLOP, ALICIA E. STALLINGS, ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ, ΚΑΤΙΑ ΠΑΣΧΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΖΩΒΑ

Διοργάνωση: ΕΕΦ, Μουσείο Φιλελληνισμού
Είσοδος δωρεάν με πρόσκληση
Για κρατήσεις: info@eefshp.org, www.more.com

Υπό την Αιγίδα: Βρετανική πρεσβεία, Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής

Χορηγοί:
Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη
EUROPEAN DYNAMICS

Η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού, έχουν διοργανώσει εφέτος 20 περίπου αντίστοιχες εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται σχολικοί και αθλητικοί διαγωνισμοί, ομιλίες, συνέδρια (στην Αθήνα και στο Cambridge), εκθέσεις (στη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Μουσείο), συναυλίες, εκδόσεις, κ.α. στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, κλπ.

Η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην απελευθέρωση της Ελλάδας

Ο σπουδαίος Βρετανός Φιλέλληνας αποτελεί την κεντρική και λαμπερή προσωπικότητα που συντέμνει τον ρομαντισμό, τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον φιλελληνισμό. Το όνομά του, αναμφίβολα, αποτελεί συνώνυμο του φιλελληνισμού διεθνώς για τρεις λόγους.

Πρώτον, με το εμβληματικό του έργο το Προσκύνημα του Childe Harold, έφερε στην επιφάνεια την Ελλάδα, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, εξοικείωσε τη διεθνή γνώμη με αυτή την έννοια-πεποίθηση και οδήγησε προοδευτικά στην υιοθέτηση του αιτήματος ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι και πάλι ελεύθερη!».

Δεύτερον, από τα έργα του πλέον διάσημου αυτού ανθρώπου στον κόσμο, αναδύθηκε ένας νέος ρομαντικός ήρωας, το Παλικάρι τιμωρός της βαρβαρότητας (όπως ο Γκιαούρης). Οι ιδιαίτερα δημοφιλείς παγκοσμίως βυρωνικοί ήρωες κυριάρχησαν στα φιλολογικά σαλόνια, αγαπήθηκαν από το κοινό, αποτυπώθηκαν σε όλες τις μορφές τέχνης, και μόλις ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ταυτίσθηκαν με Έλληνες αγωνιστές, και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη.

Το 1823, η υπόθεση της ελευθερίας της Ελλάδας αποτέλεσε την τελευταία ευγενή αποστολή που υιοθέτησε ο μεγάλος ποιητής και στον βωμό της οποίας θυσίασε τη ζωή του. Αυτή ήταν η τρίτη και σπουδαιότερη συνεισφορά του στην Ελλάδα, η οποία δρομολόγησε έναν άνευ προηγουμένου σε ένταση και αποτελεσματικότητα ακτιβισμό, τη διαρκή αποστολή οικονομικής βοήθειας και εθελοντών, και μια σειρά διπλωματικών και πολιτικών ενεργειών οι οποίες κορυφώθηκαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και οδήγησαν, τελικά, στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Έτσι, ο Λόρδος Βύρων πέρασε δίκαια στο Πάνθεον των ηρώων της Ελλάδας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ