ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Γ. Γαβρήλος για υπολογισμό κατώτατου μισθού: Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται οι κοινωνικοί εταίροι και να αποφασίζει μόνη της η Κυβέρνηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:50:00 μ.μ. |
Γ. Γαβρήλος
Από την συχνότητα του Κόκκινου και στον δημοσιογράφο Γιώργο Βούλγαρη, όπου μίλησε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχολίασε την χθεσινή συνάντηση του Υπουργείου Εργασίας με την ΓΣΕΕ καθώς και τον επιχειρούμενο τρόπο να αλλάξει ο τρόπος που διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. 

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Γαβρήλος, η κυβέρνηση εισηγείται έναν νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο με παραμέτρους όπως ο πληθωρισμός και άλλα, όμως επί της ουσίας αυτό που κάνει είναι να αποκλείει παντελώς από την κουβέντα τους κοινωνικούς εταίρους και τελικά να αποφασίζει μόνη της για το ύψος του κατώτατου.

Για μας αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό το «νέο» σύστημα μας γυρνάει πολύ πίσω από τις διεκδικήσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι το 2012, και ουσιαστικά κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που διασφαλίζουν την θεσμική οχύρωση των εργαζομένων και την αύξηση του κατώτατου και μέσου μισθού.

Ο Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολίασε, τέλος, πως όταν πια το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, όταν υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όταν η Κυβέρνηση συνέδεσε τον νέο τρόπο τεκμαρτής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με τον μισθό των εργαζομένων τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και το μισθολογικό επίπεδο αυτών, όταν 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 800 ευρώ καθαρά ή και λιγότερο τον μήνα, καταλαβαίνουμε πως η ΝΔ δεν έχει κανένα σκοπό να ενισχύσει τον κόσμο της εργασίας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Είναι πλέον κατανοητό πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει ολοταχώς στο ξήλωμα κάθε θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε παράδοση που είχε η χώρα μας και τις αντίστοιχες οδηγίες της ΕΕ. Το σχέδιο της είναι πια πρόδηλο: ανάπτυξη για λίγους, φτωχοποίηση για τους πολλούς, μέσα από την εξόντωση των εργαζομένων και τους χαμηλούς μισθούς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ