V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Λυγουριό Αργολίδας: Με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιου Παρακεντέ

ιερέας
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ομιλία, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Παρακεντέ με θέμα: “Άγιος Γερβάσιος, αποστολικός εργάτης του Ευαγγελίου στην πόλη των Πατρών”.
Οι ομιλίες πνευματικού και ποιμαντικού περιεχομένου στην Ενορία της Αγίας Τριάδος, έχουν σκοπό την πνευματική ανύψωση και ωφέλεια των κατοίκων της ενορίας και των γύρω περιοχών.

Προηγήθηκε Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρακεντές και τέθηκαν για προσκύνηση και ευλογία Ιερά λείψανα του Αγίου Γερβασίου.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ο εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την ευγενική παραχώρηση των Ιερών Λειψάνων, το Μητροπολίτη μας για την ευλογία του και την αμέριστη συμπαράστασή του, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι ομιλίες και το νέο εκκλησιαστικό έτος, καθώς και τον π. Γερβάσιο για τον κόπο που έκανε να έρθει στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου και να μιλήσει στους πιστούς.
Ο Άγιος Γερβάσιος Παρασκευόπουλος (1877-1964) ήταν Έλληνας θεολόγος και κληρικός. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της Πάτρας.

Υπήρξε ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου Πατρών, καθώς και πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1939-1941)[7]. Προσέφερε υποστήριξη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πάτρα και σε φτωχούς περιθωριοποιημένους πολίτες της εποχής. Διακρίθηκεμε την ζωή, τη διδασκαλία και το πλούσιο ποιμαντικό, εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών και εκτός των ορίων της.
Ο πατήρ Γερβάσιος Παρασκευόπουλος πίστευε στη λυτρωτική σημασία της Θείας Λειτουργίας, γι΄ αυτό λειτουργούσε 4 με 5 φορές την εβδομάδα σε πρωινές και νυκτερινές Θείες Λειτουργίες.Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης στη λεγόμενη περιοχή των προσφυγικών ήταν πάντοτε πλήρης.Το 1923 ίδρυσε και οργάνωσε τα κατηχητικά της πόλεως της Πάτρας που ήταν τα πρώτα στην Ελλάδα κάνοντας κατηχητικό κέντρο τον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Το 1931 ίδρυσε τη σχολή βιοτεχνίας και χειροτεχνίας, το 1932 ίδρυσε νηπιαγωγείο ενώ το 1934 ίδρυσε τη Νυκτερινή Σχολή Αναλφαβήτων.
Τον Απρίλιο του 1941 ορίστηκε πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Εκεί οργάνωνε συσσίτια και διέσωζετραυματίες, ασθενείς και αστέγους ενώ συντόνιζε τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής επιβλέποντας και υποστηρίζοντας την εύρυθμη εκκλησιαστική λειτουργία τους Το τέλος της ζωής του Πατρός Γερβασίου επήλθε στις 30 Ιουνίου 1964 σε ηλικία 87 ετών. Στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον ασφυκτικά γεμάτο Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Πατρών επικρατούσε η αίσθηση ότι κηδεύεται ένας Άγιος. Ετάφη στην εκκλησιαστική κατασκήνωση Αναπλαστικής Σχολής στα Συχαινά, πίσω από την κόγχη του ιερού της Αγίας Παρασκευής.Αργότερα έγινε πρόταση τοποθέτησης προτομής του σε σημείο της πόλης.Στις 29 Ιουνίου 2014, πενήντα χρόνια μετά την κοίμηση του πατρός Γερβασίου, πραγματοποιήθηκε στις Κατασκηνώσεις της Αναπλαστικής Σχολής στα Συχαινά από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, η ανακομιδή των Λειψάνων του, με την παρουσία μητροπολιτών, ιερέων, μοναχών και πλήθους ανθρώπων.
Κάθε χρόνο, στις 30 Ιουνίου ημέρα της κοιμήσεώς του, πραγματοποιούνται στην πόλη των Πατρών και στις Κατασκηνώσεις των Συχαινών όπου βρίσκεται ο τάφος του, εορταστικές εκδηλώσεις εις τιμήν και μνήμην του π. Γερβασίου , που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Στις 26 Αυγούστου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου μετά από ενδελεχή έρευνα, υπέβαλε αίτημα αγιοκατάταξής του, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου του οποίου περιλαμβάνεται η ανακήρυξη των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εισηγήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και αποφασίσθηκε η επίσημη κατάταξη στις δέλτους των Αγίων του Αγίου Γερβασίου των Πατρών με την υπογράμμιση στο ανακοινωθέν ότι ο Γερβασιος έχει χαραχθεί εξαρχής ως άγιος στη συνείδηση του λαού.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προέστη της Ακολουθίας της τελετής υπογραφής της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως εντάξεως στο Εορτολόγιο της Εκκλησίας τριών νέων Αγίων: της Μοναχής Γαβριηλίας (Παπαγιάννη), της Κωνσταντινουπολίτιδος, της εν Λέρω, του Ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτου, και του Αρχιμανδρίτου Γερβασίου Παρασκευοπούλου.H εορτή της μνήμης του Αγίου Γερβασίου των Πατρών ορίστηκε στις 30 Ιουνίου.Το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024 εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο πρώτος Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Γερβασίου, των Πατρών, στην κωμόπολη της Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα.Ο πρώτος επίσημος εορτασμός στην ημερομηνία μνήμης του Αγίου Γερβασίου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών έγινε στις 29 Ιουνίου 2024 στο Ναό Αγίας Παρασκευής Συχαινών Πατρών και στις 30 Ιουνίου 2024 στο Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών όπου αναγνώσθηκε η Πατριαρχική Πράξη αγιοκατάταξης.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ