ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Τι είπε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:23:00 μ.μ. |
Μητσοτάκης
Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Ορφανού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης - συζήτησης παρουσία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 στην αίθουσα του Βουλευτικού.

Ανάβαλος και αφαλάτωση

Η περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες για νερό λόγω της έντονης γεωργικής δραστηριότητας και της έλλειψης ποιοτικών υδάτινων πόρων. Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα επόμενα έτη θα γιγαντωθεί στην περιοχή μας και ο άμεσος σχεδιασμός αντιμετώπισής του, θεωρείται πολύ κρίσιμος για το μέλλον όλης της Αργολίδας. Ο Ανάβαλος, που είναι η κύρια πηγή νερού άρδευσης για την Αργολίδα, εμφανίζει προβλήματα υψηλής αλατότητας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των εδαφών και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της γεωργίας.
 
Η αφαλάτωση του νερού του Ανάβαλου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του νερού τόσο της άρδευσης, όσο και της ύδρευσης στην Αργολίδα, υποστηρίζοντας την τοπική γεωργική παραγωγή. Παρά το υψηλό κόστος και τις τεχνικές προκλήσεις, μια καλά σχεδιασμένη και διαχειριζόμενη μονάδα αφαλάτωσης μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Αργολίδας, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στο τεράστιο επερχόμενο πρόβλημα της λειψυδρίας και τις κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, για να εφαρμοστεί μια λύση αφαλάτωσης, χρειάζονται επενδύσεις καθώς το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης αυτής της κλίμακας είναι υψηλό και απαιτεί πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η Αργολίδα ήδη διψάει. Η δυνατότητα αφαλάτωσης του νερού του Ανάβαλου στην Αργολίδα δεν αποτελεί απλά μια πολλά υποσχόμενη λύση για την περιοχή, αποτελεί άμεση ανάγκη και τόσο η πολιτεία όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να δράσουν ταχύτατα και συντονισμένα.

Κατασκευή συνεδριακού κέντρου

Τον Νοέμβριο του 1992 υπογράφτηκε ένα πωλητήριο από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο Ναυπλιέων για ένα οικόπεδο εμβαδού 4.352 τμ με τίμημα περίπου 77.000.000 δρχ για το σκοπό ανέγερσης ενός συνεδριακού κέντρου. Στο πωλητήριο αυτό υπήρχε όρος αν δεν υλοποιηθεί το συνεδριακό κέντρο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, να ανακληθεί η πώληση. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής και κάποιων παρατάσεων, τελικά το πωλητήριο ανακλήθηκε και επανήλθε το ακίνητο στο Ελληνικό δημόσιο, χωρίς καν να επιστραφεί το τίμημα των 77 εκ δρχ (226.000€) που πληρώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων στο Υπουργείο Οικονομικών. Οπότε το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν ο Δήμος Ναυπλιέων και να χρυσοπληρώσει στο Δημόσιο το ακίνητο και να το χάσει τελικά από την κυριότητά του.

Η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου στο Ναύπλιο θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προσελκύοντας επισκέπτες που θα συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες με αναψυχή στην περιοχή. Η κατασκευή και λειτουργία ενός συνεδριακού κέντρου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας του Δημοσίου με τον Δήμο Ναυπλιέων, ζητούμε την παραχώρησή του οικοπέδου, που ουσιαστικά έχει ήδη αγοραστεί και εξοφληθεί πλήρως το τίμημά του από τον Δήμο Ναυπλιέων, άνευ όρων οριστικά στην ιδιοκτησία του.

Απρόσκοπτη κυκλοφοριακή σύνδεση με την Αθήνα μέσω οδικού άξονα και προαστιακού σιδηρόδρομου

Το Ναύπλιο αποτελεί μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και η απρόσκοπτη κυκλοφοριακή του σύνδεση με την πρωτεύουσα, τόσο μέσω του κεντρικού οδικού άξονα όσο και του σιδηροδρομικού άξονα μέσω της προέκτασης του προαστιακού, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης της περιοχής μας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 της εθνικής οδού Κορίνθου Τριπόλεως, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης του Ναυπλίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Η πόλη του Ναυπλίου αποτελεί ήδη προάστιο της πρωτεύουσας και η κυκλοφοριακή του σύνδεση με την Αθήνα επιβάλλεται να είναι άμεση και απρόσκοπτη και πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις υποδομές που την εξυπηρετούν.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων

Δυστυχώς οι σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Ναυπλιέων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι απολύτως κρίσιμο και αναγκαίο να παρέμβουμε δραστικά για την άμεση αποκατάσταση και αναβάθμισή τους. Στα ίδια σχολεία που πηγαίναμε εμείς, στα ίδια σχολεία πηγαίνουν και τα παιδιά μας, δυστυχώς με ελάχιστες αναβαθμίσεις και υποτυπώδεις συντηρήσεις, ενώ δύο δημοτικά σχολεία μας συστεγάζονται στον ίδιο χώρο με κοινό προαύλιο, δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού των παιδιών μας σε όλες τις δραστηριότητές τους.

Το κτηριακό πρόβλημα των σχολικών μας μονάδων είναι πολύ έντονο και ο Δήμος Ναυπλιέων με τους πενιχρούς και περιορισμένους πόρους του είναι αδύνατον, όχι να επεκτείνει αλλά ούτε καν να συντηρήσει επαρκώς τις δομές του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων καθώς και η δυνατότητα επέκτασής τους με την κατασκευή τουλάχιστον μίας νέας σχολικής μονάδας, αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου μας. Είναι προτεραιότητα για τον Δήμο μας και ζητούμε από την πολιτεία να σταθεί δίπλα μας στη μεγάλη αυτή ανάγκη που αφορά τα παιδιά μας.

Ανάπτυξη παραλίας Καραθώνας
 
Ο σχεδιασμός αξιοποίησης της παραλίας της Καραθώνας στο Ναύπλιο με κύριο στόχο το όφελος της τοπικής κοινωνίας μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αναβαθμίσει την περιοχή, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Η ανάπλαση της περιοχής της Καραθώνας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες των κατοίκων μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως αύξηση του τουρισμού, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Απαράβατος όρος της όποιας αξιοποίησης είναι ότι η παραλία της Καραθώνας πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες θα έχουν απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση τόσο στην παραλία, όσο και στις εγκαταστάσεις της.

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι αυτονόητο ότι θα έχει ενεργό ρόλο στο όποιο σχέδιο ανάπτυξής της παραλίας της Καραθώνας και η έγκρισή του θα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την υλοποίησή του.

Εκπόνηση χωροταξικού και γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού

Ο Δήμος Ναυπλιέων κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ, όπου η τελευταία περιοχή του επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου ολοκληρώθηκε πριν 35 χρόνια. Σε πάνω από τρεις δεκαετίες ο πληθυσμός του Ναυπλίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί χωρίς να έχουν αναπτυχθεί ταυτόχρονα και οι πολεοδομικές υποδομές του, για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τον πληθυσμό αυτό, οδηγώντας είτε στην ακραία άνοδο των τιμών των ακινήτων, είτε στην οριακά άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση.
 
Η εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων και ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης, βιώσιμης και λειτουργικής κοινωνίας. Μετά από 35 χρόνια χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας να δημιουργήσουμε τόσο τοπικά πολεοδομικά σχέδια πέριξ των αστικών περιοχών, όσο και τη σύνταξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δημοτικών ενοτήτων Ασίνης, Μιδέας και Νέας Τίρυνθας, προκειμένου όλη η περιοχή μας να αναπτυχθεί ομαλά και ελεγχόμενα, εξασφαλίζοντας στους δημότες μας όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Αναστήλωση εμβληματικών κτηρίων στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, με την ιστορική του σημασία και την αρχιτεκτονική του γοητεία, αποτελεί ήδη έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η παλαιά πόλη του Ναυπλίου είναι εξ ολοκλήρου χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κτηρίων που βρίσκονται σε αυτήν έχουν κατασκευαστεί σχεδόν πριν από περίπου 2 αιώνες. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάγκη συντήρησης των ιστορικών κτηρίων αυτών, όπου το κόστος αποκατάστασης και συντήρησης είναι τεράστιο, πλην όμως είναι απαραίτητο καθώς αποτελούν ζωντανά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέτοια εμβληματικά κτήρια είναι το Βουλευτικό, η ιστορική πρώτη Βουλή των Ελλήνων, που μας φιλοξενεί σήμερα, το κτήριο Τριανόν, το κτήριο Βοναφίν, που είναι το πρώτο φαρμακείο που ταριχεύθηκε ο κυβερνήτης Καποδίστριας, καθώς και το ιστορικό δικαστικό μέγαρο της πόλης μας. Όλα αυτά τα κτήρια έχουν άμεσες κι επιτακτικές ανάγκες συντήρησης και αναστήλωσης, με κόστος που ο Δήμος Ναυπλιέων δεν δύναται να αντέξει μέσω των ίδιων πόρων του και είναι απολύτως απαραίτητη η οικονομική στήριξη της πολιτείας μέσω ένταξης χρηματοδοτήσεων αναστήλωσης και συντήρησης των ιστορικών αυτών τοπόσημων. Ήδη με χρηματοδοτήσεις μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αγαστή συνεργασία που έχουμε τόσο με την Υπουργό Πολιτισμού και τον συντοπίτη μας Γενικό γραμματέα πολιτισμού, όσο και με την προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων υλοποιούνται αναστηλώσεις στο κτήριο Βίγκα, στο κτήριο του Τελωνείου και στους Ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου.
 
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ναυπλίου – Νέας Κίου
 
Στο βόρειο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο παραλιακό μέτωπο που αρχίζει από τη χερσαία ζώνη λιμένα του Ναυπλίου και γειτνιάζει με το Δήμο Άργους-Μυκηνών και φτάνει σε συνολικό μήκος ακτογραμμής άνω των 5 χλμ. Στο παραλιακό αυτό μέτωπο, το οποίο αρχίζει από το εμβληματικό έργο της Μαρίνας του Ναυπλίου που μετά από χρόνια άρχισε να υλοποιείται και συνεχίζεται με τον σημαντικό υδροβιότοπο της παραλιακής Ναυπλίου-Νέας Κίου και καταλήγει στο λιμάνι της Νέας Κίου.

Είναι μία παντελώς ανεκμετάλλευτη παραλιακή ζώνη, της οποίας η ανάπλαση είναι απαραίτητη με σεβασμό στο περιβάλλον και στο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Νοσοκομείο – Γηροκομείο

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της παροχής των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας είναι σημαντική η βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων όσο και η αύξηση του ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομειακών μονάδων μας.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της λειτουργίας του Γηροκομείου του Δήμου μας, το οποίο εξυπηρετεί 50 ηλικιωμένους, είναι η μοναδική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που υπάρχει στην περιοχή μας και είναι ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, λόγω συσσωρευμένων χρεών άνω των 2.000.000 € στο Ελληνικό δημόσιο, κινδυνεύοντας να μείνουν 50 γέροντες χωρίς τροφή και στέγη. Είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστούν οι οφειλές του ιδρύματος με ταυτόχρονη διαγραφή των όποιων προσαυξήσεων, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας, στα οποία δεν θα αναφερθώ για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου και τα οποία ευελπιστούμε σε συναντήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις λύσεις τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ