Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας "Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις", εξέφρασε έντονη κριτική για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως αποσπασματικές και ανεπαρκείς για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Ο κ. Πουλάς επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ακολουθεί την αποτυχία του προηγούμενου νόμου του 2022, ο οποίος δεν κατάφερε να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, ούτε να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών σε πρόληψη και θεραπεία. "Αντί για μία ολοκληρωμένη στρατηγική μακροπρόθεσμης λειτουργίας της ΠΦΥ, βλέπουμε άλλη μία πρόχειρη προσπάθεια που βλέπει τον γιατρό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως μία αποκομμένη μονάδα προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να μη χαθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι το Υπουργείο αναγκάζει υποχρεωτικά ιατρούς υπαίθρου, ειδικευόμενους και ιδιώτες ιατρούς να αναλάβουν ρόλο Προσωπικού Γιατρού. Η επιλογή αυτή, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Πουλάς, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα της παροχής υγείας και τη βιωσιμότητα του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, καθώς δεν έχουν οι ίδιοι την κατάλληλη υποστήριξη και συνθήκες εργασίας.
"Οι ειδικευόμενοι και οι ιατροί υπαίθρου καλούνται να ανταποκριθούν σε υπερβολικές απαιτήσεις, χωρίς επαρκή εκπαίδευση και με εξαντλητικά ωράρια. Ποιος θα εξασφαλίσει ότι αυτό το καθεστώς θα μπορέσει να υποστηρίξει τις ανάγκες των πολιτών σε βάθος χρόνου;", ανέφερε.
Επίσης, ο κ. Πουλάς εξέφρασε ανησυχίες για τον κατακερματισμό του συστήματος, με ιδιώτες ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνονται απευθείας από τους πολίτες, αυξάνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και ενισχύοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Τέλος, ο Ανδρέας Πουλάς πρότεινε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ΠΦΥ που να βασίζεται στην ενίσχυση των υφιστάμενων δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και στην αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία από το 5,2% στο 7,5% του ΑΕΠ, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο: