V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ο φιλόλογος Δημήτρης Τότσικας αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δημήτρης Τότσικας
Τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υποστήριξε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 ο φιλόλογος Δημήτρης Τότσικας, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα, με αποτέλεσμα να αναγορευτεί διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Το θέμα της διατριβής του ήταν «Οι Μυκήνες, η Τίρυνς και το Ηραίον του Άργους μέσα από τις μαρτυρίες και τις απεικονίσεις των περιηγητικών εκδόσεων».

Οι διδακτορικές σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και στην ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης. Στην περίπτωσή μας βοηθούν και στην εξέλιξη της γνώσης που αφορά στην τοπική μας ιστορία. Ως Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη, που έχει κύριο σκοπό της την προβολή της τοπικής ιστορίας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, πρώτον γιατί αναδεικνύει θέματα που έχριζαν περαιτέρω μελέτης και δεύτερον γιατί συμπολίτες μας υποψήφιοι διδάκτορες, επιλέγουν τοπικά θέματα.

Η διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Τότσικα, με τίτλο «Οι Μυκήνες, η Τίρυνς και το Ηραίον του Άργους μέσα από τις μαρτυρίες και τις απεικονίσεις των περιηγητικών εκδόσεων», εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου και συνεπιβλέποντες την Αν. Καθηγήτρια κα Αιμιλία Μπάνου και τον Αν. Καθηγητή κ. Ηλία Κουλακιώτη.

Αφορά στις γραπτές μαρτυρίες και τις απεικονίσεις των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν τους τρεις σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας κατά τους νεώτερους χρόνους (15oς -19ος αι.) και ερευνά την πρόσληψη του απώτερου ελληνικού παρελθόντος από τη Δύση, σε συσχετισμό, σύγκριση ή αντιπαραβολή με το ελληνικό παρόν εκείνων των χρόνων, καθώς και τη συμβολή των περιηγητικών έργων στις σπουδαίες ανακαλύψεις του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την εισαγωγή της Διατριβής, συμπεριλαμβάνει τα χωρία των έργων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, κυρίως του Ομήρου, του Στράβωνα και του Παυσανία, που συγκεντρώθηκαν, σχολιάστηκαν και αποτιμήθηκαν ως κοινός παρονομαστής στο έργο των ξένων περιηγητών.

Οι βιογραφικές πληροφορίες, τα επιλεγμένα αποσπάσματα και η μετάφρασή τους στη Νέα Ελληνική παρουσιάζονται διανθισμένα με σχόλια του συγγραφέα στο Παράρτημα περιηγητικών αποσπασμάτων, το οποίο παραθέτει τις γραπτές μαρτυρίες όσων επισκέφθηκαν την Αργολίδα, από τον Κυριακό τον Αγκωνίτη (1448) έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους και την Expédition Scientifique de Morée (1828-1833), που σηματοδοτεί τον τερματισμό του φαινομένου του περιηγητισμού στην Ελλάδα.

Η τελευταία μαρτυρία που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα των περιηγητικών αποσπασμάτων προέρχεται από τον Βαυαρό κλασικό φιλόλογο Ειρηναίο Θείρσιο, με την έλευση του οποίου εδραιώνεται πλέον το φαινόμενο των επιστημονικών αποστολών στη χώρα μας (1831-1832). Τα υπόλοιπα αποσπάσματα, που καλύπτουν το διάστημα 1831-1835, παρουσιάζονται ξεχωριστά στο Επίμετρο, ως αξιόλογες επιστημονικές παρατηρήσεις και ταξιδιωτικές εντυπώσεις για τις τρεις αρχαιολογικές θέσεις της Αργειακής γης, που αποτελούν τον πυρήνα της έρευνας.

Οι περιηγητές της Αργολίδας συνεισέφεραν πολλά στις μετέπειτα ανακαλύψεις του Σλήμαν και έθεσαν τα θεμέλια, ώστε τα μυκηναϊκά κατάλοιπα της περιοχής να συμπεριληφθούν από την UNESCO στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η διδακτορική του διατριβή θα δημοσιευτεί προσεχώς σε ψηφιακή μορφή στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), όπου συγκεντρώνονται διδακτορικές διατριβές οι οποίες εκπονήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα ( ΔΟΑΤΑΠ).

Παράλληλα η σπουδαία αυτή έρευνα που ξεπέρνα τις 600 σελίδες, αποτελεί πολύτιμο υλικό για μια σημαντική έκδοση, ένα βιβλίο πολύτιμο οδηγό για κάθε ερευνητή και ιστορικό ή για όποιους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην ιστορία της Αργολίδας.

Τέλος η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού συγχαίρει τον συμπολίτη μας Δημήτρη Τότσικα για την αναγόρευσή του ως Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό του έργο.

Ο φιλόλογος Δημήτρης Τότσικας τα τελευταία χρόνια διευθύνει τα εκπαιδευτήρια «αυτενεργώ» στο Άργος, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του Αλέξη Τότσικα, γνωστού φιλόλογου και πολυγραφότατου συγγραφέα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ