Συγχαρητήρια αξίζουν στους Δημότες και στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ερμιονίδας διότι ο Δήμος μας κατετάγη πρώτος στην ανακύκλωση απορριμμάτων για το έτος 2024 μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με το από 6/11/2024 δελτίο τύπου του Δήμου Ερμιονίδας, κλικ εδώ .
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο όφελος για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οικονομικό όφελος για τον Δήμο, που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 € για το επόμενο έτος.
Σημαντικό ρόλο για να φτάσουμε μέχρι εδώ έπαιξε ο Κανονισμός Καθαριότητας, που εκπόνησα ο ίδιος προσωπικά με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου το έτος 2014 και πήρε την τελική του μορφή και με τη συνεισφορά φορέων, συλλόγων και δημοτών ύστερα από δημόσια διαβούλευση.
Ο Κανονισμός αυτός ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους (δείτε στη Διαύγεια τον κανονισμό, ΑΔΑ: Β5ΙΗΩΡΡ-2ΩΣ)τόσο από την πλειοψηφία με Δήμαρχο τον αείμνηστο Δημήτρη Σφυρή όσο και από την τότε μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τον Γιάννη Γεωργόπουλο.
Το έτος 2014 στην επαρχία μας υπήρχαν σκουπίδια παντού τόσο εντός των οικισμών όσο και έξω από αυτούς.
Επομένως ήταν μονόδρομος με τα δεδομένα του Δήμου μας να ψηφιστεί ένας Κανονισμός Καθαριότητας ώστε οι δημότες να κάνουν διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (σπίτι), η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει οργανωμένο πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και στη συνέχεια να τα αποστείλει σε εγκεκριμένες εταιρείες ανακύκλωσης για ανάκτηση πρώτων υλών. Ο ίδιος Κανονισμός εφαρμόζεται από το 2014 μέχρι σήμερα.
Επειδή σήμερα υπάρχουν νέες τεχνολογίες συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να γίνουν κάποιες συμπληρώσεις στον Κανονισμό Καθαριότητας ώστε να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι συλλογής σύμφωνα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή βασιζόμενη στην προηγούμενη εμπειρία κατασκεύασε Δημοτικό Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων, βελτίωσε την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων καθώς και την αποστολή τους για ανάκτηση πρώτων υλών. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι δημότες με την καλύτερη διαλογή των ανακυκλώσιμων στην πηγή καθώς και τα σχολεία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.
Έτσι φτάσαμε στην σημερινή επιτυχία να καταταγεί ο Δήμος μας πρώτος στην ανακύκλωση στην Πελοπόννησο.
Ασφαλώς και χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της καθαριότητας εντός και εκτός των οικισμών, που διασφαλίζεται με την καλύτερη οργάνωση του Δήμου αλλά καιτη συνεργασία τωνδημοτών.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου απαιτείται εισαγωγή νέων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων ώστε κάποτε να φτάσουμε στο επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας της Στοκχόλμης όπου μόνο το 3% των απορριμμάτων εναποτίθεται στη γη και αυτό πλήρως αδρανοποιημένο. Παράδειγμα διαχείρισης να αποτελέσει το γεγονός ότι τα ταξί και τα λεωφορεία της Στοκχόλμης κινούνται με βιοαέριο1 που παράγεται από τα σκουπίδια.Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο Συνέδριο2 του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου το 2015,που παρακολούθησα στην Αθήνα.
Σημείωση:
1)Το βιοαέριο (μία μίξη μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) παράγεται κατά τη διάρκεια της αναερόβιας χώνευσης και λειτουργεί ως ανανεώσιμο καύσιμο υψηλής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων.
2) «TheSwedishexample; turningWasteintoaresource». Συνέδριοπου οργανώθηκε από τοΕλληνοσουηδικόΕπιμελητήριο.Αθήνα 18/04/2015.
Γιάννης Δημαράκης