V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Βουλευτής Αργολίδας Ανδ. Πουλάς: «Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τον μελισσοκομικό κλάδο στην Ελλάδα;»

Βουλευτής Αργολίδας Ανδ. Πουλάς
Εφ’ όλης της ύλης ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του μελισσοκομικού κλάδου στη χώρα μας συνυπέγραψε ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

2. Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

3. Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο Τάκη

4.Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια Βασίλειο

Θέμα:Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα;

κ.κ. Υπουργοί,

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της μελισσοκομίας στη Χώρα μας, πλήττεται από διάφορους εξωγενείς και μη παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές εισροές του κλάδου, απειλώντας ταυτόχρονα και την βιωσιμότητά του, αλλά και τον βιοπορισμό των μελισσοκόμων.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τη συνεχόμενη ανομβρία και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι φυσικές καταστροφές και οι πυρκαγιές, οιδυσκολίες για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δασικές περιοχές, οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις μελιού,το αυξημένο κόστος παραγωγής σε μελλισοτροφές και καύσιμα, οι εξευτελιστικές τιμές από την πλευρά των εμπόρων αγοράς και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει την ελληνική μελισσουργία σε κατάρρευση.

Επιπλέον, η ξηρασία ανθοφορίας που είχε ως συνέπεια την έλλειψη γύρης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και δημιουργία παραγωγικών μελισσιών και οι δυσβάστακτες μετακινήσεις στις μελιτοφόρες περιοχές που δεν απέδωσαν ούτε τα έξοδα σε πολλές περιπτώσεις, συνθέτουν το έτος 2024 ως τη χειρότερη μέχρι σήμερα μελισσοκομική χρονιά.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη που παρέχεται από το τομεακό πρόγραμμα μελισσοκομίας (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Έλληνα μελισσοκόμου ενώ ταυτόχρονα πάγιο αίτημα τους αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ουσιαστική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων τους

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν, δυστυχώς, τεράστια προβλήματα για τους μελισσοκόμους και την παραγωγή μελιού στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη μιας ενιαίας πλατφόρμας, για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, αλλά και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος των παραγωγών, ενώ δεν ενισχύεται έτσι η καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και διατήρησης του ισοζυγίου μελιού σε Εθνικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι ο μελισσοκομικός κλάδος είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Δεδομένου ότι η επικονίαση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που προσφέρουν οι μέλισσες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο καθώς συνδέεται άρρηκτα με τον κύκλο της ζωής.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλλει μόνιμα και διαχρονικά , στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί συνθήκες για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μελισσοκομικού κλάδου.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται, λοιπόν, οι κ. κ.Υπουργοί:

1) Ποιος είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την ενίσχυση της Ελληνικής Μελισσοκομίας;

2) Σκοπεύετε κατά την τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ να εντάξετε τη μελισσοκομία στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, όπως διεκδικούν οι παραγωγοί;

3) Προτίθεσθε να προβείτε στην επικαιροποίηση του κανονισμού ΕΛΓΑ και να εντάξετε τις ζημίες που προκύπτουν στους μελισσοκόμους λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών;

4) Πώς προτίθεστε να μειώσετε το κόστος παραγωγής της μελισσοκομίας;

5) Με ποια μέτρα προτίθεστε να προστατεύσετε την Ελληνική Μελισσοκομία από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το φαινόμενο της νοθείας μελιού;

6) Προτίθεσθε να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα δεδομένων για την διασφάλιση των ελληνικής παραγωγής μελιού;
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ