ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:54:00 μ.μ. | |
Πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα στο Ναύπλιο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «αυτό που έχουμε πετύχει ως προς την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικό», αν αναλογιστεί κανείς πως χώρες «όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, ισχυρές οικονομίες, αναγκάζονται τώρα να καταφύγουν σε αυξήσεις φόρων, σημαντικές αυξήσεις φόρων, για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Κ. Μητσοτάκης: «Συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων»

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «12 φόροι θα μειωθούν ακόμα στον προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027», ενώ σημείωσε ακόμα πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή θα έχει, όπως είπαμε, αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές, επισημαίνοντας πως «ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο», ενώ για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ενίσχυση στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας.

«Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση: την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων, τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά και τις δράσεις πολιτικής προστασίας.

»Θέλω να θυμίσω ότι 2,1 δισ. ευρώ δαπανά η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε, ουσιαστικά, τις υποδομές πολιτικής προστασίας, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ακριβώς τέτοια καιρικά φαινόμενα».


Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο:

Σεβασμιώτατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ Γιάννη,

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρεθώ μαζί σας στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, σε αυτόν τον τόσο σπουδαίο χώρο, το πρώτο Βουλευτήριο. Μία τοποθεσία η οποία μας θυμίζει τη μεγάλη διαδρομή την οποία έχει διανύσει το σύγχρονο ελληνικό κράτος, στα 200 και χρόνια από τότε που αποφασίσαμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε τελικά την ελευθερία μας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω περιγράφοντας τι είναι αυτό το οποίο κάναμε σήμερα εδώ. Ίσως σας κουράσαμε και σας ξενίσαμε, διότι συνήθως η παρουσία του Πρωθυπουργού σε τέτοιες εκδηλώσεις περιορίζεται σε μία τυπική ομιλία και στη συνέχεια αναλαμβάνουν άλλοι τη διαχείριση των λεπτομερειών που ανακοινώνονται. Τώρα κάνουμε το ανάποδο.

Είμαστε εδώ, σε μία ζωντανή διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, με τους Δημάρχους, για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε από κοινού ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης το οποίο θα λαμβάνει πρώτα και πάνω απ’ όλα υπόψη τις δικές σας προτεραιότητες, τις δικές σας επισημάνσεις.

Και θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον Θανάση Κοντογεώργη, διότι αυτά τα οποία ακούσατε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής συνεργασίας η οποία έχει προηγηθεί για να μπορούμε να καταλήξουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά συνολικά την Αργολίδα.

Και βέβαια, να τονίσω ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται σε έναν πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Συνήθως πηγαίνουμε κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να εξαγγείλουμε κάποιες σκέψεις και κάποια μέτρα, συνήθως πλημμελώς μελετημένα και πλημμελώς κοστολογημένα.

Εδώ κάνουμε το ανάποδο. Και όχι μόνο αυτό, μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr δημιουργούμε έναν μηχανισμό λογοδοσίας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Αργολίδας ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε πρέπει να υλοποιηθούν, να γνωρίζουν ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιο είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο.

Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο -και το πιστεύω αυτό ακράδαντα- μπορούμε να χτίσουμε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να κάνουμε πράξη αυτό στο οποίο επιμένω ιδιαίτερα, που δεν είναι άλλο από τη διπλή σύγκλιση.

Διπλή σύγκλιση σημαίνει, με απλά λόγια, ότι δεν πρέπει απλά να τρέξουμε γρήγορα ως χώρα για να προσεγγίσουμε και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα ως χώρα να γεφυρώσουμε και τις περιφερειακές ανισότητες οι οποίες σήμερα υπάρχουν. Ώστε ο κάθε πολίτης, είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε σε ένα μικρό χωριό της Αργολίδας, να αισθάνεται ότι τελικά έχει τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή.

Και βέβαια, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στον Γιάννη Ανδριανό, τον καλό συνάδελφο και βουλευτή, ο οποίος έχει παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στο να προωθεί πάντα τα ζητήματα της Αργολίδας. Το κάνει -θέλω να το τονίσω αυτό- πάντα με επιμονή, με ευπρέπεια, έχοντας όμως και μια αίσθηση ότι ποτέ όλα τα αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Γι’ αυτό και η προτεραιοποίηση για την οποία μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει τόσο μεγάλη σημασία και είναι κάτι το οποίο νομίζω το ασπάζεται και ο καλός μου φίλος, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, με την έννοια του ότι θέλουμε να περάσουμε από «έργα βιτρίνας» σε έργα ουσίας, τα οποία θα υπηρετούν συνολικά ένα κεντρικό αφήγημα. Ένα αφήγημα το οποίο έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια και το οποίο νομίζω ότι μπορέσατε να διακρίνετε μέσα από τα πολλά επιμέρους έργα και τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς.

Μιας και θα έχουμε και αύριο αμερικανικές εκλογές -θα επανέλθω σε αυτό στην κατάληξη της παρέμβασής μου- θυμήθηκα μια φράση την οποία είχε πει ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός πολιτικός, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε πει ότι «όλη η πολιτική είναι τοπική πολιτική» (all politics is local politics).

Και αυτό τελικά έχει σημασία, διότι αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε ως μεγάλη εικόνα, και έχει πολύ μεγάλη σημασία, η μακροοικονομική σταθερότητα, οι ρυθμοί ανάπτυξης, πρέπει τελικά να μετουσιώνονται σε πολιτικές τοπικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το οποίο για εμάς μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό πρόβλημα, για τον πολίτη της περιφέρειας μπορεί να είναι μεγάλο και να είναι τελικά η απόλυτη προτεραιότητα γι’ αυτήν ή γι’ αυτόν.

Έρχομαι σύντομα -δεν θέλω να επαναλάβω όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν- σε πέντε τομείς τους οποίους θα κατέτασσα ως τομείς προτεραιότητας, επιχειρώντας να συνοψίσω τα πολύ ουσιαστικά τα οποία ακούσαμε από τους Υπουργούς μας.

Τομέας πρώτος, το νερό. Απολύτως κρίσιμος τομέας πολιτικής σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, όταν γνωρίζουμε πια ότι θα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα λειψυδρίας. Το είπε σωστά, νομίζω, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, δεν είναι καινούργια αυτά τα φαινόμενα για την περιοχή σας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η κλιματική κρίση θα κάνει τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού ολοένα και πιο επίκαιρα, ολοένα και πιο σημαντικά.

Γι’ αυτό και θέλω να κρατήσετε το ποσό των 155 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εκταμιεύεται συνολικά, με την εξαιρετική συνεργασία των δύο Υπουργείων, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο χρηματοδοτεί πολλά από αυτά τα έργα για να μπορέσουμε, επιτέλους, να ολοκληρώσουμε μια σειρά έργων που αφορούν τον Ανάβαλο.

Εγώ θυμάμαι τον Ανάβαλο, με τον Γιάννη, από τότε που ήμασταν νέοι βουλευτές, ως ένα έργο το οποίο έμοιαζε λίγο με το γεφύρι της Άρτας. Και ενδεχομένως κάποια από τα έργα, ειδικά το έργο που αφορά τη μεταφορά προς τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, να έχουν αυτό τον χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά, όμως, πιστεύω ότι κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και δρομολογεί μια σειρά από έργα, με πιο σημαντικό την πρόσφατη υπογραφή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης στον Δήμο Ερμιονίδας. Γιατί το κάνουμε; Διότι εδώ υπάρχει νερό. Υπάρχει νερό, υπάρχει μία, η μόνη εξ όσων γνωρίζω στην Ελλάδα, υποθαλάσσια πηγή με νερό, το οποίο αν δεν το αξιοποιήσουμε, πολύ απλά θα χαθεί.

Νομίζω ότι ακριβώς γι’ αυτό τα έργα για τα οποία μιλήσαμε έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν αρκεί απλά να φτιάχνουμε έναν κεντρικό αγωγό, πρέπει να μεριμνούμε, προφανώς, και για όλα τα τοπικά δίκτυα άρδευσης.

Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε τα έργα αυτά συνολικά, διότι πολλές φορές, ξέρετε, στη χώρα μας έχουμε φτιάξει υποδομές οι οποίες τελικά μένουν ημιτελείς: φράγματα τα οποία ολοκληρώνονται, είναι πανάκριβα και τελικά διαπιστώνουμε μετά ότι κανείς δεν έχει προβλέψει για τα δίκτυα της άρδευσης. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες εκκρεμότητες.

Και βέβαια, όπου χρειάζεται, οι αφαλατώσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν κυρίως ελλείψεις που υπάρχουν. Ως προς την ύδρευση δεν μπορούμε, όπως είπε και ο Υπουργός, να προσευχόμαστε για το πότε θα βρέξει σε περιοχές που ιστορικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης.

Αλλά οι αφαλατώσεις και αυτές χρειάζονται ενέργεια, γι’ αυτό και η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια έχει σημασία και για την τροφοδοσία με φθηνό ρεύμα των μονάδων αφαλατώσεων, τις οποίες θα τις χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο εδώ στην Αργολίδα.

Τέλος, για τον πρωτογενή τομέα να επαναλάβω αυτά τα οποία είπε ο Κώστας εν συντομία. Έχουμε κάνει μία σειρά από πολύ σημαντικές εξαγγελίες για τη στήριξη των αγροτών μας και του πρωτογενούς τομέα. Ίσως, ως πιο σημαντική εδώ θα προέτασσα τη μονιμοποίηση και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία νομοθετείται οσονούπω, ώστε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Υπουργού ή της κάθε κυβέρνησης να επεκτείνει ή όχι το πολύ σημαντικό μέτρο, το οποίο μειώνει το κόστος παραγωγής.

Και βέβαια, να θυμίσω ότι, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας, έχουμε πια φθηνό ρεύμα για τους αγρότες, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τα δύο πρώτα χρόνια να είμαστε στα 9,3 λεπτά έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα και με ένα πλαίσιο προβλέψιμων τιμών για την επόμενη οκταετία.

Για να μπορέσουμε να λύσουμε, λοιπόν, το ζήτημα του ρεύματος, το ζήτημα του πετρελαίου, το ζήτημα του νερού, έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να κάνουμε την αγροτική μας παραγωγή ολοένα και πιο ανταγωνιστική.

Και μας λείπει, βέβαια, το ζήτημα της κατάρτισης. Χαίρομαι που έγινε ειδική μνεία στα ζητήματα αυτά. Ξέρουμε ότι έχουμε αγρότες οι οποίοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση και αυτοί να καταρτιστούν και να ενημερωθούν για την τεράστια πρόοδο που μπορεί να κάνει ο αγροτικός τομέας στα ζητήματα της παραγωγικότητας.

Έχουμε φυσικά και πολλούς νέους αγρότες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και εκεί, προφανώς, η κατάρτισή τους και η εξειδίκευσή τους γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη.

Δεύτερος τομέας, τα θέματα των υποδομών. Θα αναφερθώ πρωτίστως στον δρόμο ο οποίος συνδέει τον κόμβο Δερβενακίων τελικά με το Άργος και τις Μυκήνες. Είχαμε κάποια ζητήματα στην εργολαβία, τα λύσαμε με παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού. Υπάρχει τώρα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Χάρηκα γιατί, περνώντας από τον παλιό δρόμο, είδα ένα ζωντανό εργοτάξιο και πάλι και εκτιμούμε ότι μέχρι τα τέλη του 2025, ενδεχομένως και νωρίτερα, όπως μας είπε η ανάδοχος εταιρεία, να μπορούμε να παραδώσουμε το πολύ σημαντικό αυτό έργο υποδομής, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα όλης της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Νομίζω ότι είναι ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Έστω και αργά, η κυβέρνησή μας θα μπορέσει να το ολοκληρώσει.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες ως προς τα οδικά έργα. Με απασχολεί ιδιαίτερα η σύνδεση του Ναυπλίου με τις περιοχές της Ερμιονίδας, με το Πόρτο Χέλι, αλλά είναι έργα ακόμα τα οποία απαιτούν μελετητική ωριμότητα για να μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.

Τρίτος τομέας, τουρισμός – πολιτισμός. Εδώ κι αν η Αργολίδα έχει ατελείωτα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Έχετε τη μεγάλη τύχη να έχετε έναν Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος να προέρχεται από την περιοχή και νομίζω ότι είδατε ένα πολύ πλούσιο έργο παρεμβάσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Αργολίδας.

Χάρηκα και εγώ πολύ που, ερχόμενος εδώ να συμμετάσχω σε αυτή την εκδήλωση, πέρασα από έργα τα οποία ήδη δρομολογούνται: από το παλιό Τελωνείο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την Οικία Βίγγα, την οποία είδα και αυτή να ανακατασκευάζεται. Είναι μόνο κάποια από τα έργα τα οποία δρομολογούνται σήμερα στον τομέα του πολιτισμού.

Και βέβαια, να τονίσω ότι η Αργολίδα συνολικά βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής και επενδυτικής δραστηριότητας για τα θέματα του τουρισμού. Οι επενδύσεις που γίνονται μόνο στην Ερμιονίδα μπορεί να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ταυτόχρονα, η περιοχή του Ναυπλίου αναδεικνύεται ουσιαστικά ως ένας προορισμός ολόκληρο τον χρόνο, είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Και αυτό, βέβαια, επιβάλει σε εμάς να προχωρήσουμε στην υποστήριξη των σχετικών υποδομών, πάντα, όμως, σε συνεννόηση -και θέλω να το τονίσω αυτό- με την τοπική κοινωνία, είτε μιλάμε για επιμέρους μαρίνες στην περιοχή της Επιδαύρου, όπου το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικά η στρατηγική μονάδα ωρίμανσης επενδύσεων είναι στη διάθεσή σας για να βοηθήσει την ωρίμανση τέτοιων έργων, είτε μιλάμε για το κτήμα Καραθώνα, το οποίο, οτιδήποτε γίνει, θα γίνει πάντα -και θέλω να το τονίσω αυτό- σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία. Νομίζω ότι είναι κάτι, εξάλλου, το οποίο το έχουμε αποδείξει.

Για την υγεία μίλησε αναλυτικά ο Μάριος. Χαίρομαι γιατί τα δύο νοσοκομεία, του Ναυπλίου και του Άργους, είναι πια επαρκώς στελεχωμένα με προσωπικό και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που είχαν από συστάσεως του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θέλω όμως εδώ να τονίσω ότι απαιτείται η ακόμα καλύτερη συνεργασία και των τοπικών αρχών, έτσι ώστε να μπορέσουν τα δύο νοσοκομεία αυτά να συνεργαστούν έξυπνα και να μπορέσει να γίνει μια κατανομή εργασίας που να τους επιτρέψει να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υγειονομικές υπηρεσίες. Και αυτό γίνεται σε απόλυτη συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

Αλλά νομίζω ότι λέω κάτι το απολύτως προφανές: όταν έχουμε δύο νοσοκομεία τα οποία είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση, και τα δύο θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν, μπορούν, όμως, να συνεργαστούν καλύτερα από ό,τι συνεργάζονται μέχρι σήμερα.

Κάνω μία ειδική αναφορά στη σημασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ειδικών σχεδίων, Τοπικών σχεδίων. Είναι ίσως η λιγότερο γνωστή, αλλά εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογείται από αυτή την κυβέρνηση και από το Υπουργείο: τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια για ολόκληρη τη χώρα. Δεν έχει γίνει ποτέ από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Μιας και είμαστε στο Ναύπλιο, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Να το αναγνωρίσουμε, με μια αθόρυβη αλλά εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα προσδιορίσει χρήσεις γης, θα λύσει πολλές εκκρεμότητες δεκαετιών, κάποιες και αιώνων. Και χαίρομαι γιατί τα σχετικά σχέδια, μαζί με το περιφερειακό χωροταξικό της Πελοποννήσου, προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

Να κλείσω τις επιμέρους αναφορές μου σε αυτά τα οποία ακούστηκαν με μια ειδική μνεία στο χαρτοφυλάκιο της Σοφίας Ζαχαράκη. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικογένειας, Σεβασμιώτατε, και με μια πολιτική που αφορά το δημογραφικό, που πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα δείξει πραγματικά αποτελέσματα.

Δεν γνώριζα και εγώ πριν έρθω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η μόνη Περιφέρεια που δεν είχε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας και χαίρομαι που το αποκτά.

Αλλά, όλες οι δράσεις μας, από τις «Νταντάδες της γειτονιάς» μέχρι το επίδομα γέννας, μέχρι τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους οποίους θέλουμε να υποστηρίξουμε, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» Ι και ΙΙ, κατατείνουν ακριβώς στη στήριξη της οικογένειας και στη διευκόλυνση που θέλουμε να δώσουμε σε ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει περισσότερα παιδιά. Είναι μια πολιτική που εκδηλώνεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και προφανώς μια πολιτική στην οποία επενδύουμε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους.

Επιτρέψτε μου να κλείσω ευχαριστώντας και πάλι τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τον βουλευτή μας για την πολύ ουσιαστική διαβούλευση που προηγήθηκε αυτής της παρουσίασης.

Να επαναλάβω ότι αυτό το μοντέλο τοπικών και περιφερειακών διαβουλεύσεων υλοποιείται σε ολόκληρη την επικράτεια, υπό τον συντονισμό του Θανάση Κοντογεώργη, και να τονίσω για ακόμα μια φορά την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην έννοια της διπλής σύγκλισης.

Η χώρα ως προς τους εθνικούς δείκτες απόδοσης της οικονομίας κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3% -έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια-, με τον τουρισμό να πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, με τις εξαγωγές μας, τις εξαγωγές των προϊόντων της ελληνικής γης να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Όλες αυτές είναι επιδόσεις που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Μάλιστα, αν αναλογιστείτε τι γίνεται αυτή την εποχή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναλογιστείτε πράγματι ότι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει ως προς την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δείτε χώρες όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, ισχυρές οικονομίες οι οποίες αναγκάζονται τώρα να καταφύγουν σε αυξήσεις φόρων, σημαντικές αυξήσεις φόρων, για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων. Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον Προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027.

Επομένως, οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή θα έχει, όπως είπαμε, αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Διαθέτουμε πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, με 36 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο προσωπικά διαπραγματεύτηκα στις Βρυξέλλες το 2020, το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά τα εργαλεία θα δουλέψουν και θα συντονιστούν μαζί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Και βέβαια, να κλείσω και με μία αναφορά στο μεγάλο γεγονός των επόμενων ημερών, που δεν είναι άλλο από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα αύριο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Εδώ βλέπετε πώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στις Βρυξέλλες έχουν τελικά πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτά τα οποία συμβαίνουν σε όλα τα κράτη-μέλη, και στη χώρα μας, σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Γιατί το λέω αυτό; Δείτε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες πραγματικά νομίζω ότι μας συγκλόνισαν όλους, στη Βαλένθια της Ισπανίας, με απροσδιόριστο, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αριθμό νεκρών, με τεράστιες καταστροφές.

Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση: την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων, τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά και τις δράσεις πολιτικής προστασίας.

Θέλω να θυμίσω ότι 2,1 δισ. ευρώ δαπανά η Ελληνική Κυβέρνηση για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε, ουσιαστικά, τις υποδομές πολιτικής προστασίας, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ακριβώς τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Και στη χώρα μας το «112», το οποίο δυστυχώς και σήμερα ακόμα από κάποιους, στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού τους οίστρου, λοιδορείται, είναι αυτό το οποίο σώζει ζωές. Διότι υπάρχουν, δυστυχώς, καιρικά φαινόμενα τα οποία ξεπερνούν και τις πιο σύγχρονες υποδομές. Και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο, το αδιαπραγμάτευτο μέλημα οποιασδήποτε οργανωμένης πολιτείας είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στην ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία και να μπορεί να έχει και στη διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους και να μπορούν όλα τα κράτη-μέλη να υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει και δυστυχώς όχι πάντα προς το καλύτερο.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, όμως, καταληκτικά, Σεβασμιώτατε, την αισιοδοξία την οποία διέκρινα στην αίθουσα σχετικά με αυτά τα οποία είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε σήμερα για την Αργολίδα και να γνωρίζετε -και να το ξαναπώ αυτό- ότι η δημόσια λογοδοσία αποτελεί κεντρικό πυρήνα και πυλώνα της πολιτικής μας. Και οι πολίτες να γνωρίζουν σε τι δεσμευόμαστε όλοι.

Υπογράφουμε εδώ ένα συμβόλαιο αλήθειας και λογοδοσίας, η κεντρική κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί δουλεύουμε, προτεραιοποιούμε, συζητούμε, αποφασίζουμε και προχωράμε μαζί για την Αργολίδα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ