V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΧΧΧ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σελίδες

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Ανάβαλος και Διυλιστήριο Νερού... πώς θα γίνει όντως πράξη; (γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς)

Κωνσταντίνος Κουβαράς
Κατ’ αρχάς ξεχάστε τους πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτάδες. Καλές οι φιέστες, οι αλληλοφρονήσεις και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες αλλά έτσι προκοπή δεν γίνεται. 

Επίσης σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι στην ανώτερη κλίμακα της δημόσιας διοίκησης από τον τόπο μας οι οποίοι συμβάλλουν σε 5 έργα, αλλά μόνον με αυτόν τον τρόπο προκοπή δεν θα υπάρξει. Επίσης όλη αυτή η κουστωδία, πριν φύγει από εδώ, μας έχει ήδη ξεχάσει, καθόσον έχει άλλα τόσα χιλιάδες πράγματα να ασχοληθεί. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου.

Συνεπώς το μόνο που χρειάζεται είναι στρατηγική και σκληρή δουλειά.

Και επειδή για να με βγάλει η Αργολίδα να συμβάλλω κι εγώ, το βλέπω χλωμό. Άντε στα 120 μου χρόνια να με δω το πολύ αντιδήμαρχο μειοψηφούσας αντιλήψεως, α ρε μάνα τζάμπα τα πτυχία, δε το κόβω να δοξαζόμαστε. Ας κάνουμε λοιπόν εδώ, με βαριά καρδιά, ανοιχτά μαθήματα στρατηγικής δημόσιας διοίκησης με κάποιες πινελιές μεταπτυχιακής κατάρτισης. Και όποιος έχει ανοιχτά αυτιά και διάθεση ας βάλει ένα λιθαράκι στην προκοπή του τόπου μας.
Λοιπόν έχουμε και λέμε.

Πρώτον οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί κι οι βουλευτές έρχονται και παρέρχονται. Κι εξηγούμαι. Ένας υπουργούς θα κάτσει σε ένα πόστο το πολύ 3-4 χρόνια, ένας πρωθυπουργός 4-8 χρόνια και ένας βουλευτής 5-15 χρόνια. Ποιοι όμως είναι αυτοί οι οποίοι θα κάτσουν 40 χρόνια; Μα φυσικά, οι δημόσιοι λειτουργοί καριέρας, οι οποίοι σε βάθος χρόνου αποκτούν όλη την τεχνογνωσία ενός τομέα, με βαθιά γνώση, γι’ αυτό κιόλας είναι απόλυτα ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ από τους πολιτικούς, οι οποίοι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Καθόσον την κρίσιμη στιγμή, είναι αυτοί που θα τους ξελασπώσουν. Είναι αυτό που λέμε το βαθύ κράτος.

Οπότε, εφόσον θέλουμε να παράγουμε σημαντικό έργο στην Αργολίδα και να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το νερό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι είμαστε μόνοι μας, χωρίς δεκανίκια και ψευτοβοήθειες. Βγαίνοντας λοιπόν στην αρένα μόνοι μας και παλεύοντας, οι σοβαροί παίχτες του κράτους μας παρατηρούν και αν το κρίνουν γόνιμο, συνεργάζονται μαζί μας, για να έρθουν κομβικά έργα στην περιοχή μας.

Κοινώς για να εμπλακεί ένας σοβαρός από την Αθήνα, πρέπει πρώτον να είμαστε εμείς σοβαροί. Αν δεν, τότε σφυρίζει κλέφτικα και εξαφανίζεται μια και δια παντός. Είναι αυτό που λέμε στην πιάτσα, μας κόβει.

Ας πάρουμε λοιπόν ως υπόθεση εργασίας ένα πραγματικό πρόβλημα με το οποίο έχουμε καταπιαστεί και παλαιότερα που είναι το ΝΕΡΟ. Τόσες δεκαετίες, τόσοι παρατρεχάμενοι, τόσοι κουστουμαρισμένοι και προκοπή δεν υπάρχει. Και ούτε πρόκειται να υπάρξει αν δεν αλλάξουμε εμείς. Θυμηθείτε τον Δαρβίνο, την εξέλιξη των ειδών και την ψυχοθεραπεία. Ας ξεκινήσουμε παράλληλα κι αυτό μπας και δούμε κάτι στο βάθος.

Με θετική έκπληξη παρατηρώ τον τελευταίο καιρό, ότι έχει μπει στην ατζέντα στα σοβαρά η έννοια Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού. Νιώθω δικαιωμένος και χαίρομαι αφάνταστα. Βλέπετε, έτσι δοξαζόμαστε εμείς, κρυφίως και στα σκοτάδια. Συγκεκριμένα, πριν λίγους μήνες διάβασα ότι γίνονται διεργασίες μεταξύ των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου για να προχωρήσει ένα τέτοιας ζωτικής σημασίας έργο. Επίσης άκουσα τον Δήμαρχο Άργους, να μιλάει στην εκδήλωση με τον Πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, για Εργοστάσιο Πόσιμου Νερού θέτοντας το θέμα μετ’ επιτάσεως.

Συνεπώς, αφού κατακτήσαμε αυτό το στάδιο, ας περάσουμε στο επόμενο. Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:

α) Απαιτείται να γίνει Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου, η οποία θα ορίζει επακριβώς τους στόχους της συνεργασίας, θα μοιράζει τις αρμοδιότητες, θα θέτει όρια και δράσεις.

β) Και οι δύο υπηρεσίες από κοινού θα πρέπει να κυνηγήσουν με λύσσα να εμπλακούν με το ΕΣΠΑ 2021-2027, και συγκεκριμένα με το Τομεακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», https://peka-program.gr/, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, του οποίου μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι η «Διαχείριση αστικών λυμάτων και υδατικών πόρων», και του οποίου η υπηρεσία κλειδί είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» (ΕΥΔ ΠΕΚΑ-ΠΟΛΠΡΟ). Εκεί μην πάτε μέσω γνωστών κλπ. Απλά σηκώστε το τηλέφωνο και προσπαθήστε να γνωριστείτε, https://peka-program.gr/epikoinonia/. Βήμα βήμα. Με σοβαρότητα και ευγένεια, και κυρίως με διάθεση για μάθηση. Εκεί πρέπει να πάτε και όχι στην Περιφέρεια ή αλλού, για δύο βασικούς λόγους. Έχει τα κονδύλια για τέτοιου τύπου έργα, και επίσης μια τεράστια τεχνογνωσία ως προς αυτά.

γ) Με την ΕΥΔ ΠΕΚΑ-ΠΟΛΠΡΟ, θα πρέπει να αγωνιστείτε να εντάξει μια πράξη (δηλαδή να βάλει τα λεφτά, το κόβω γύρω στα 30 εκατ., και τον χρόνο της) με τρεις άξονες:

- Τεχνικός Σύμβουλος

- Μελέτη και κατασκευή εκσυγχρονισμού Φράγματος Αναβάλου

- Μελέτη και κατασκευή Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού

Ο Τεχνικός Σύμβουλος είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για να σας στηρίξει σε πολλά στάδια της διαδικασίας, με διαφάνεια και γνώση. Μην μπερδευτείτε με τους έως τώρα συμβούλους σας, ψάχνουμε κάτι άλλο. Επίσης δεν νοείται Διυλιστήριο χωρίς Φράγμα. Είναι ένα και το αυτό έργο, η σωστή υδροληψία πάει αγκαζέ με την σωστή επεξεργασία.

δ) Διαγωνισμός για ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα πρέπει να έχει πολυετή εμπειρία στην χάραξη και κατασκευή υδραυλικών έργων.

ε) Διαγωνισμοί για κατάρτιση μελετών ως προς το Φράγμα και το Διυλιστήριο. Εκεί πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια μελέτη για το Διυλιστήριο, η οποία υπάρχει στα συρτάρια της Περιφέρειας εδώ και οκτώ χρόνια και έχει μείνει κενό γράμμα. Την επισυνάπτω. Αυτή θα αποτελούσε μια καλή αρχή. Στις μελέτες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μια σοβαρή μελέτη για το Φράγμα, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του σχεδόν από την εποχή που φτιάχτηκε. Η μελέτη αυτή δεν θα πρέπει να μένει μόνον στο γράμμα της συντήρησης, αλλά να περάσει και στο επίπεδο του καινοτόμου εκσυγχρονισμού του.

στ) Διαγωνισμοί για την Μελέτη Εφαρμογής – Κατασκευή, εκσυγχρονισμού του Φράγματος και του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού.

_ _ _

Μόνον αυτά θα χρειαστούν.

Για να μην σας κοροϊδεύω όμως, θα πρέπει να σας προετοιμάσω λέγοντάς σας, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιήσετε ένα τέτοιο πλάνο, που υπερβαίνει την δεκαετία σε υλοποίηση, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Δεν είναι όμως αδύνατον και είναι ο μόνος δρόμος, πιστέψτε με, αν θέλετε να γίνει όντως πράξη.

Αν μας ενδιαφέρει λοιπόν όντως να κάνουμε κάτι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα, αν θέλουμε τα παιδιά μας να παραλάβουν μια καλύτερη Αργολίδα, αντάξια του πλούσιου παρελθόντος της.

Και για να θυμηθούμε ένα απόσταγμα από τους μύθους του Αισώπου, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Καλή αρχή αδέλφια..

Υ.Γ. Θα πρέπει επιτέλους Ναύπλιο και Άργος να μονιάσουν, να αφήσουν την κατσίκα του γείτονα στην άκρη, να ενώσουν δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις του αύριο. Άντε να δούμε..
 
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ