Ακυρώθηκε από το Ταμείο ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης στην Αργολίδα. Το ζήτημα του ενδιαφέροντος και οι παλιές φήμες για αντιδράσεις κατά του εγχειρήματος. Τι προέβλεπε η διαδικασία, άγνωστο αν γίνει νέα προσπάθεια.
Δεν ήταν τελικά «γραφτό» ούτε αυτή τη φορά να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που προώθησε (εκ νέου) το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση – πώληση του ακινήτου «φιλέτου» στην Αργολίδα, δηλαδή της έκτασης των περίπου 627 στρεμμάτων «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι.
Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, ματαιώθηκε, δίχως προφανώς ευθύνη του Ταμείου, κι ενώ θεωρητικά χτες έληγε το περιθώριο που είχαν οι ενδιαφερόμενοι για να δώσουν προσφορές (μετά από παρατάσεις). Από το ΤΑΙΠΕΔ πηγάζει ότι αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις για επίδειξη ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές, εντούτοις, στην πορεία αυτό ατόνησε και ενώπιον του κινδύνου ο διαγωνισμός να αποβεί άγονος, στο Ταμείο αποφάσισαν να ακυρώσουν τη διαδικασία. Μένει, βέβαια, να φανεί αν το ΤΑΙΠΕΔ, που σημειώνεται πως λειτουργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης και όχι αυτοβούλως, επαναφέρει κάποια διαγωνιστική διαδικασία, με τροποποιημένους όρους, αναζητώντας το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης της έκτασης.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι η αξιοποίηση αυτής της έκτασης που βρίσκεται σε περιοχή με υψηλού… βεληνεκούς οικιστικές (κατοικίες, βίλες) και τουριστικές αναπτύξεις, έχει «περάσει από σαράντα κύματα» και η διαδικασίες έχουν κατά καιρούς «ναυαγήσει» ή καταστεί άγονες. Σε προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά, από την εταιρεία Γούτος Οικοδομή Ε.Ε. (Οκτώβριο 2023), χωρίς την εμπλοκή του Ιρλανδού επενδυτή Paul Coulson (ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων εκτάσεων) ή άλλων επενδυτών.
Όμως, όπως και πρόσφατα είχαμε αναφέρει, το ΤΑΙΠΕΔ, κήρυξε ως άγονο τον διαγωνισμό, η βελτιωμένη οικονομική προσφορά που υποβλήθηκε από την εταιρεία «Γούτος Οικοδομή Ε.Ε.» είχε μεγάλη απόκλιση από την ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία του ακινήτου, οπότε προχώρησε σε νέα προσπάθεια. Επίσης, όπως είναι από καιρό γνωστό, εξαρχής είχαν αναπτυχθεί διάφορες αντιδράσεις για την αξιοποίηση (και το μοντέλο) της έκτασης (ακόμα και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρού αεροδρομίου), που κατά βάση προορίζονταν για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό. Αντιδράσεις που προέρχονταν από τοπικές αρχές, κατοίκους, επιχειρηματίες κ.α.Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε τη δουλειά του, προκήρυξε εκ νέου τον διαγωνισμό, αν και τελικά αυτός δεν έφτασε… μέχρι τέλους.
Το Πόρτο Χέλι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αργολίδας. Διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ κυρίως είναι γνωστό ως περιοχή προορισμού και εξοχικών κατοικιών τουριστών υψηλών εισοδημάτων, στην οποία έχουν βίλες γνωστά ονόματα της οικονομικής, επιχειρηματικής και όχι μόνο ζωής του τόπου.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπονταν να γίνει μέσω πώλησης και μεταβίβασης κυριότητας αυτού. Το ακίνητο αποτελεί μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο και έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού Πόρτο Χέλι και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου. Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το νότιο τμήμα του ακινήτου έχει πολύ μικρές κλίσεις, ενώ προς τα βόρεια όρια το οι κλίσεις αυξάνουν προσφέροντας τη δυνατότητα απεριόριστης θέας σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Προβλέπονταν ότι ο επενδυτής θα μπορούσε να επιλέξει τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που επιτρέπει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων της χώρας μας.
Το ακίνητο απέχει 175 χλμ. από την Αθήνα (80 χλμ. σε Εθνικό Οδικό Δίκτυο), 85 χλμ. από το Ναύπλιο, 7 χλμ. από το Κρανίδι και 135 χλμ. από την Τρίπολη. Από το λιμένα του Πορτοχελίου αναχωρούν πλοιάρια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες κ.λπ.) καθώς και για τα απέναντι παράλια του Τυρού και του Λεωνιδίου.