Ανήμερα της εορτής Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιστορικό ιερό ναό Παναγίας Ναυπλίου ,μιας και ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι κλειστός λόγω των έργων που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στην θεία λειτουργία προεξήρχε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής ,εφημέριος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Γεωργίου και συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Διονύσιος Ταμπάκης ,εφημέριος της Παναγίας και ο νέος εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου π. Νικόλαος Μίχος.
Τον πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Για ένατη χρονιά λόγω των εκτεταμένων ζημιών που είχε υποστεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου οι ακολουθίες για την εορτή του Αγίου έγιναν στον ιερό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο.
Ο νέος εφημέριος του ιστορικού Ιερού ναού Αγίου Νικολάου , π. Νικόλαος Μίχος ευχαρίστησε πρωτίστως τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο ,για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και τον τοποθέτησε στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου ,καθώς κι όλους όσους παραβρέθηκαν στον εσπερινό του Αγίου ,τους ιερείς ,τους ιεροψάλτες ,τους επιτρόπους του ναού και προσεύχεται του χρόνου να ανοίξει ο ναός και να τιμήσουν τον Άγιο στο δικό του σπίτι ,όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Στις ιερές ακολουθίες παρευρέθηκαν οι Λιμενικές και στρατιωτικέςαρχές της πόλεως καθώς και πλήθος κόσμου
Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε ο πρωτοψάλτης του μητροπολιτικού ιερού ναού Δημήτριος Καρκαλάτος μαζί με το χορό του ιερού ναού Παναγίας ναυπλίου.
Κατά την διάρκεια των ακολουθιών είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου.
Το 2013 ο ναός του Αγίου Νικολάου έκλεισε 300 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713 από τον προβλεπτή του ενετικού στόλου , τον Αυγουστίνο Σαγρέδο. Βάση διαφόρων στοιχείων από την απογραφή που έκαναν οι Ενετοί το 1696,υπήρχαν τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο ,πιθανόν όταν καταστράφηκαν από τον πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους για την διεκδίκηση της πόλης του Ναυπλίου η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναφτιάχτηκε και πάλι από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο.
Ο Ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Ναυπλίου , κτίστηκε το 1713, από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο προβλεπτή του στόλου, επάνω σε προσχώσεις έξω από τα βόρεια τείχη της πόλεως, στην τότε συνοικία του «Αιγιαλού».
Ιδρύθηκε προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ενετών ναυτικών, σε αντικατάσταση παλαιότερου ναού του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν μέσα στα τείχη της πόλεως, όπως αναφέρεται στην εντοιχισμένη πλάκα, που βρίσκεται στην πρόσοψη του ναού:
HANC DIVI NIKOLAI ECCLESIAM NAUTARUM PROTECTORIS AUGUST(INUS) SAGREDO PROV(ISOR) CLASSIS MARIS EX URBE TRANSLATAM LITORI DEGENTIUS CONSTRUENDAM PRAECEPIT ADIVIT. ANNO M.D CC.XIII.
Την Εκκλησία ταύτη του Αγ. Νικολάου Προστάτου των ναυτιλλομένων
Ο Αυγουστ(ίνος) Σαγρέδος Προβλ(επτής) του Στόλου
Εκ της πόλεως μετενεχθείσαν εις την παραλία ευπρεπέστερον να οικοδομηθή διέταξε και συνετέλεσε Εν έτει 1713
Η Εκκλησία Αγίου Νικολάου Ναυπλίου, τέλη 19ου αιώνα , ο κ. Γιάννης Μακρής σημειώνει πως το Καμπαναριό του Αγίου Νικολάου έπαθε καθίζηση ένεκα σαθρού εδάφους. Για τον λόγο αυτό αποσυναρμολογήθηκε και πωλήθηκε στη Μητρόπολη Λεωνιδίου (σήμερα βρίσκεται στην Παναγιά Λεωνιδίου), το φθινόπωρο του 1932. Με τα χρήματα αυτά άλλαξαν τελείως την πρόσοψη του Ναού προσθέτοντας δύο ενσωματωμένα καμπαναριά.Ο Ναός είναι τρισυπόστατος, το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, το δεξιό στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και το αριστερό στους Τρείς Ιεράρχες. Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός – ρωσικής τέχνης – πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας Ιωάννου Δημάδη.
Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου είναι νεότερος, εγκαινιάσθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1836. Η αρχική μορφή του ναού έχει πλέον αλλάξει από μεταγενέστερες προσθήκες (πρόσοψη, κωδωνοστάσιο).
Στον περίβολο του Ναού βρίσκεται η προτομή του εφημερίου του ναού Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Μπαζιώτη, που σκοτώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1941, στο Πόγραδετς της Βόρειας Ηπείρου, ως έφεδρος στρατιωτικός ιερέας, με το βαθμό του υπολοχαγού.